Η Ολλανδία έγινε πριν
από λίγες ημέρες η πρώτη χώρα του κόσμου που προσθέτει στο δίκτυο κινητής
τηλεφωνίας ειδική υπηρεσία για το λεγόμενο Ιnternet των Πραγμάτων ή IoT.
Εκατομμύρια καθημερινά αντικείμενα θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν και να
μεταδίδουν δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αποσκευές στο αεροδρόμιο του
Αμστερνταμ και οι αισθητήρες στάθμης στο λιμάνι του Ρότερνταμ.
Η ολλανδική εταιρεία
επικοινωνιών KPN υπερηφανεύεται σε ανακοίνωσή της για την υλοποίηση του πρώτου
εθνικού δικτύου μεγάλης εμβέλειας LoRa. Ανάλογο δίκτυο ετοιμάζεται ωστόσο και
στη Νότια Κορέα, ενώ δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αυστραλία και στην Κίνα,
μεταξύ άλλων.
Το δίκτυο LoRa επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο Διαδίκτυο ακόμη και χωρίς Wi-Fi χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που λειτουργεί συμπληρωματικά στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μια επιπλέον μικρή κεραία που προστίθεται στους σταθμούς βάσης των δικτύων κινητής επιτρέπει τη μετάδοση και λήψη ραδιοσημάτων χαμηλής ισχύος αλλά μεγάλης εμβέλειας.
Το δίκτυο ενεργοποιήθηκε σε πιλοτική βάση τον Νοέμβριο στη Χάγη και στο Ρότερνταμ, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε όλη την Ολλανδία λόγω «σημαντικού ενδιαφέροντος», λέει η KPN. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για τη σύνδεση 1,5 εκατ. συσκευών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη διάθεση της υπηρεσίας σε όλη την Ολλανδία.
Δοκιμές πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ για την παρακολούθηση των αποσκευών, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ουτρέχτης πειραματίζεται με το IoT για την παρακολούθηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στα τρένα να αλλάζουν ράγες.
Οι πληρωμές
Οπως αναφέρει ο Ματ Κομορόφσκι, στέλεχος της παγκόσμιας πλατφόρμας πληρωμών PayPal για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, δεν αργεί η στιγμή που οι πληρωμές θα αυτοματοποιηθούν και θα απλοποιηθούν σταδιακά πλήρως, με αποτέλεσμα να μην απασχολούν τον καταναλωτή ως διαδικασία καθώς θα πραγματοποιούνται αυτόματα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να εξουσιοδοτεί μια συσκευή που θα επιλέγει ο ίδιος με τη μέθοδο του tokenization (διαδικασία κωδικοποίησης), στην οποία θα αποθηκεύονται για ένα προκαθορισμένο διάστημα τα στοιχεία πληρωμής προκειμένου η φυσική ή ηλεκτρονική πληρωμή να γίνεται αυτόματα μέσω φορητών συσκευών.
Το 2015 το 28% από τα περίπου 5 δισ. πληρωμών έγινε μέσω φορητών συσκευών. Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία παρέχεται η υπηρεσία PayPal check in: προεπιλέγοντας ο χρήστης κάποια καταστήματα μέσω εφαρμογής σε μια εξουσιοδοτημένη συσκευή, τα στοιχεία με μια φωτογραφία του γίνονται διαθέσιμα στον έμπορο, οπότε προσεγγίζοντας το ταμείο εκείνος μπορεί να τον αναγνωρίσει χωρίς να χρειάζεται καν να βγάλει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο. Επιβεβαιώνει λεκτικά την αγορά και την ίδια στιγμή η συσκευή δονείται. Με ανάλυση της καταναλωτικής συμπεριφοράς και ειδικούς αλγόριθμους που λειτουργούν ως φίλτρα προλαμβάνονται περιστατικά απάτης και κακόβουλης χρήσης. «Οι συναλλαγές γίνονται πλέον αόρατες» επισημαίνει ο Κομορόφσκι.
Κινητά τηλέφωνα
Ως το 2018 το «οικοσύστημα» δικτυωμένων συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) θα έχει εκτοπίσει τα κινητά από τον «θρόνο» των περισσότερο συνδεδεμένων συσκευών, σύμφωνα με το εφετινό Mobility Report της Ericsson.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί προβλέπουν ότι μεταξύ 2015 και 2021 ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο IoT θα παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο «κινητό» ΙοΤ. Μεταφράζοντας τα στοιχεία αυτά, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι από τα 28 δισεκατομμύρια των συσκευών που θα έχουν συνδεθεί ως το 2021 σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.
Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% ως το 2021. «Το ΙοΤ αναπτύσσεται καθώς μειώνεται το κόστος των συσκευών και εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές. Από το 2020 η εμπορική υλοποίηση των δικτύων 5G θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες κρίσιμες για το ΙοΤ, όπως ο "τεμαχισμός" του δικτύου και η ικανότητα σύνδεσης συσκευών των οποίων ο αριθμός θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα» εξηγεί η Ρίμα Κιουρέσι, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Στρατηγικής της Ericsson.
Οικιακές εφαρμογές
H εταιρεία παρουσίασε το νέο σύστημά της για μια «δικτυωμένη» καθημερινότητα Samsung SmartThings Hub. Συνοδευόμενο από υπερευαίσθητους αισθητήρες, κάμερες και μια αναβαθμισμένη εφαρμογή για smartphones, το νέο σύστημα μετατρέπει όλο το νοικοκυριό σε ένα «έξυπνο» οικοσύστημα. Ετσι προσφέρει στους χρήστες τον έλεγχο εξ αποστάσεως επιμέρους συνδεδεμένων ή του συνόλου των συσκευών τους. Το σύστημα οικιακής δικτύωσης είναι πλέον διαθέσιμο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα κάνει σταδιακά την εμφάνισή του μέσα στο 2016.
«Προκειμένου να επιτύχει το Ιnternet των Πραγμάτων οι δικτυωμένες συσκευές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να προσαρμόζουν το όλο σύστημα στα μέτρα τους και να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία τα οποία θα οδηγούν στην ψυχική τους γαλήνη, ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξ Χόκινσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που «έχτισε» την πλατφόρμα ελέγχου οικιακών συσκευών μέσω Διαδικτύου SmartThings, η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο εξαγοράστηκε από τον νοτιοκορεατικό κολοσσό.
Το λεγόμενο Hub της Samsung διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο μέσω βίντεο, όπως επίσης και μπαταρία ασφαλείας με διάρκεια ζωής 10 ωρών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. μια διακοπή ρεύματος.
Η νέα λύση Smart Home Monitor χαρίζει στους χρήστες πρόσβαση και λήψη μέτρων ενάντια σε εισβολές, στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ή πλημμύρας στο σπίτι. Το σύστημα παρακολούθησης του νοικοκυριού ενημερώνει τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο με ειδοποιήσεις και υλικό βίντεο από πολλαπλές κάμερες μέσω της εφαρμογής SmartThings.
Θοδωρής Λαϊνας
Πηγή: tovima.gr
το είδαμε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.