Σελίδες

26 Αυγούστου 2016

Είμαστε Ελληνες, γράφουμε ελληνικά. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ GREEKLISH

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ GREEKLISH

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Ελληνες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό και τα κατορθώματα των προγόνων μας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ομιλούμε ελληνικά, την αρχαιότερη και σπουδαιότερη γλώσσα του κόσμου.

Κι όμως στη σύγχρονη εποχή της ακμάζουσας τεχνολογίας και των social media εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τη γλώσσα μας.

Με τα νέα, κυρίως, παιδιά να έχουν πέσει με τα… μούτρα στα social media, το φαινόμενο να γράφουν greeklish έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας αφυπνίσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο «βιασμό» της τόσο πλούσιας και υπέροχης γλώσσας μας. 

Για πολλούς μη-Έλληνες γλωσσολόγους και ανθρώπους του πνεύματος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα (ιδιαιτέρως τα Αρχαία Ελληνικά) είναι η ανώτερη μορφή γλώσσας που έχει επινοήσει ποτέ το ανθρώπινο πνεύμα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά βασίζονται σε κριτήρια αντικειμενικά σχετικά με την αξιολόγηση μιας γλώσσας Είναι δυνατός εμείς οι ίδιοι να θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό; 

Η ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει σημαντικά τις άλλες γλώσσες, τόσο στην πολιτική, όσο και στους επιστημονικούς όρους, στις τέχνες, στη φιλοσοφία, στο θέατρο και γενικά σε τομείς στους οποίους είχε προηγηθεί κοινωνικά και, κατά συνέπεια, γλωσσολογικά. 

Σας καλούμε να στηρίξετε την καμπάνια «Είμαστε Ελληνες, γράφουμε ελληνικά». Βοηθήστε να διαδωθεί αυτό το μήνυμα, προστατεύστε το γλωσσικό μας πλούτο από αλλότριες δυνάμεις κι επιθέσεις. Νουθετήστε και συμβουλεύεστε τους φυσικούς και διαδικτυακούς σας φίλους.

Σταματήστε να γράφετε greeklish. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.