Τώρα που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έληξε η εκεχειρία μεταξύ των κρατών (μην γελάσετε ακόμα) μπορούμε να μιλήσουμε για πόλεμο ή τέλος πάντων για διαφορές μεταξύ των κρατών ή των πολιτισμών. Τείνω να πιστέψω πως ο κόσμος σήμερα κάνει μία μεγάλη -ιστορική θα την έλεγα- στροφή προς το παρελθόν του. Ξέρετε, τότε που δεν υπήρχε ελευθερία του λόγου, βασικά δεν υπήρχε ελευθερία σε πολλά πράγματα, όπως η θρησκεία.
Σκεφτείτε το. Μπορεί κάποιος να νοιώσει ελεύθερος στις μέρες μας; Οι περισσότερες κεντρικές πόλεις της Δύσης βρίσκονται σε συναγερμό καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μία βόμβα ή ένα αυτόματο πυροβόλο μπορεί να αδειάσει σε έναν σταθμό μεταφοράς, μία πλατεία, έναν χώρο αναψυχής. Κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει γιατί κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, οπότε...
Ο εχθρός είναι της μόδας να λέμε πως είναι ο ισλαμισμός (και θα επιστρέψουμε εκεί) όμως δεν είναι και τόσο αλήθεια αν σκεφτεί κανείς πως Ρωσία και Ουκρανία βάζουν στην άκρη την Ορθόδοξη Χριστιανική τους υπόσταση και κάνουν έναν πόλεμο με σοβαρές συνέπειες και για τους δύο. Ο πόλεμος τελικά μπορεί να είναι και οικονομικός αν σκεφτείς την νέα υποδούλωση της Ελλάδας με φόντο το περιβόητο και ατελείωτο χρέος. Πόλεμος και εκ των έσω, αν σκεφτεί κανείς το πραξικόπημα στην τουρκία ή τις ατελείωτες επιθέσεις των κούρδων προς αυτήν.
Και ύστερα; Η θρησκεία. Σήμερα η θρησκεία μας χωρίζει περισσότερο από ποτέ. Όχι, αυτό είναι ψέμα αφού μας χωρίζει ακριβώς όπως μας χώριζε στα βάθη της ιστορίας. Τότε που γινόντουσαν πόλεμοι στο όνομα της θρησκείας, δηλαδή ακριβώς όπως και σήμερα (λέγε με και "τζιχάντ"). Τότε δεν είχες δικαίωμα να πιστεύεις σε όποιον Θεό θέλεις, ειδάλλως ή φυλακιζόσουν ή απλά σε αποκεφάλιζαν ή κάτι παρόμοιο. Σήμερα, η διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Αν δηλώσεις χριστιανός κάπου στην Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό να χάσεις το κεφάλι σου αν δεν λιθοβολιστείς, όμως πλέον και στην Δύση τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Στην Αμερική κάθε μουσουλμάνος θεωρείται ύποπτος εξ ορισμού, ενώ αλλού η δημοκρατία έκανε πολλά βήματα μπροστά και απαγόρευσε από τους κατοίκους να δείχνουν την πίστη τους.
Έτσι, στην Γαλλία είχαμε παράδειγμα όπου αστυνομικοί ζήτησαν σε γυναίκα που βρισκόταν σε τοπική παραλία είτε να αφαιρέσει το "μπουρκίνι" της είτε να αποχωρήσει. Λίγο νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει συστάσεις σε γυναίκα που φορούσε μαντήλα σε κεντρικό σημείο μίας γαλλικής επαρχιακής πόλης. Σε όσα μπάνια έκανα εγώ πάντως φέτος στην Κρήτη κανείς δεν μου ζήτησε να βγάλω τον σταυρό μου. Ευτυχώς, γιατί θα έπαιρνε την ίδια απάντηση με τον γιατρό που μου έκανε μαγνητική εξέταση και μου ζήτησε να βγάλω τον σταυρό μου.
- "Χα, δεν γίνεται. Έχω επίτηδες αφαιρέσει το κούμπωμα από την αλυσίδα μου. Θα πρέπει να μου κόψεις το κεφάλι" του είπα και μάλλον αυτήν η απάντηση πρόκειται να εφαρμόζεται σύντομα...
Και ξέρετε... ο κόσμος σήμερα δεν είναι τόσο εκτός ορίων όπως πιστεύεται. Πίσω από τις επίσημες σελίδες της Ιστορίας, υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές και μερικά από τα πιο "κοκκινίζω και μόνο που το σκέφτομαι" σεξουαλικά σκάνδαλα που μπορείς να φανταστείς. Όργια και αίσχη που ακόμα και ο σύγχρονος πολίτης της Δύσης βρίσκει υπερβολικά... Οπότε καλύτερα να μην μιλάμε για τους νέους σήμερα (λέω εγώ).
Τα παιδιά των λουλουδιών πέθαναν. Τα παιδιά της γενιάς που ένωσαν τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας μεγάλωσαν και πλέον επικεντρώθηκαν στο πως θα την χρησιμοποιήσουν για να κατασκοπεύσουν ή να βγάλουν λεφτά με κάθε τρόπο. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει πλέον κάτι καινούριο για να ενώσει τον κόσμο, αντιθέτως υπάρχουν τόσα πολλά για να τον χωρίσουν. Και επειδή αποδεδειγμένα πλέον, η Ιστορία επιστρέφει τον πολιτισμό κάπου από εκεί που άρχισε, νομίζω ότι εύκολα μπορούμε να πούμε πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα!
+Yanni Spiridakis
yannidakis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.