Σελίδες

28 Ιουλίου 2016

Απομακρύνεται η Al Nursa από την Al Qaeda.

Η σημαία της Αλ Νούσρα
Η απόφαση των αρχηγών της Jabhat Al-Nusra να κόψουν δεσμούς με την οργάνωση της Al-Qaeda σε πρώτο επίπεδο δημιουργεί εντυπώσεις πόλωσης και διχασμού μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων, στην πραγματικότητα όμως  τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η δημιουργία αποστάσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων ήρθε ως συνέπεια των δηλώσεων J. Kerry πριν από μέρες όταν βρέθηκε στην Ρωσία όπου παρουσία του S. Lavrov ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σταματούν κάθε στήριξη στην Jabhat Al-Nusra, καθώς θεωρούν ότι έχει άμεσες σχέσεις με το DAESH και την Al-Qaeda. Η δημόσια απόσυρση στήριξης για τους"μετριοπαθείς αντάρτες" σημαίνει άμεση κατάρρευση τους και άνοδος ισχύος της Peshmerga και των pro-Assad δυνάμεων. Είναι προφανές πώς τα μέλη του τρομοκρατικού μετώπου δεν θέλουν με τίποτα να στιγματιστούν με κάτι τέτοιο και σε πρώτο επίπεδο προσπαθούν να βγάλουν την σφραγίδα που τους φέρει ως "παρακλάδι της μεγάλης Βάσης".

Η σημαία της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ
Όμως, επί της ουσίας διατηρούν την παρόμοια ιδεολογία του ακραίου Σουνιτισμού-Ουαχαμπιτισμού που οδηγεί τις πράξεις και τις αντιδράσεις τους. Ουδείς από τα μέλη αυτά έχει μιλήσει  για κοσμική δημοκρατία και δικαιώματα. Αντίθετα επιμένουν και αυτοί στην εφαρμογή της Σαρία που προφανώς οδηγεί στο ίδιο μονοπάτι των οργανώσεων του δήθεν χαλιφάτου και της Μεγάλης Βάσης. Απλά το μονοπάτι αλλάζει τρόπο έκφρασης και πρόσωπα ερμηνείας. 

Παρόλα αυτά, ο διαχωρισμός (splintering) της οργάνωσης Jabhat Al-Nusra από την Al-Qaeda ως ενός σημείου δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει πλέον για τους φανατικούς Ισλαμιστές που χάνουν συνεχώς έδαφος και ισχύ (κυρίως στην περιοχή του Λεβάντ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έξαρση χτυπημάτων σε Δύση αλλά και η μετατόπιση βάρους προς Λιβύη, Σομαλία αλλά και Καύκασο.

Κατά τους ειδικούς που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις κατά των Ισλαμιστών θεωρείται θέμα χρόνου η αδρανοποίηση του Ισλαμιστικού ψευδοκράτους, όμως αυτό δεν σημαίνει πώς οι δράσεις του θα εξαφανιστού, ειδικά εντός των Δυτικών πόλεων όπου και οι "βετεράνοι" πολεμιστές της Τζιχάντ έχουν καταφύγει μασκαρεμένοι ως "πρόσφυγες".

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.