Σελίδες

29 Μαΐου 2016

Nικητής στις εκλογές της Κύπρου η αβεβαιότητα, η σταθερότητα, η δημοκρατία.

Γράφει ο Yanni Spiridakis 

Η Κύπρος έγραψε ιστορία αυτές τις μέρες μετά και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στο νησί της Αφροδίτης. Νικητής ήταν η αποχή με το ένα τρίτο του πληθυσμού να προτιμά την Κυριακή να πιει τον καφέ της αντί να καθορίσει το μέλλον των παιδιών του.

Η αποχή ήταν λάθος και φέρει σημαντική ευθύνη για όλα όσα ακολούθησαν στα αποτελέσματα του απογεύματος της Κυριακής. Ας μείνουμε λίγο εκεί. Σε πολλές χώρες της Δύσης βλέπουμε συχνά μεγάλα ποσοστά αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις και ενώ αυτό δεν είναι καλό, εντούτοις παρατηρείται σε περιοχές που δεν υπάρχουν σοβαρά προς επίλυση ζητήματα. Μπορεί να το πει αυτό κανείς για την Κύπρο; Σε μία χώρα που εδώ και σχεδόν πενήντα βρίσκεται στην γραμμή του πυρός είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά; Με τόσες εκκρεμότητες, με τόσα περάσματα στις σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά και το ψευδοκράτος; 

Όπως και να 'χει είναι γεγονός πως πλέον η χώρα έχει την πιο δημοκρατική Βουλή από καταβολής της αφού οχτώ διαφορετικά κόμματα θα μπορούν να εκφέρουν άποψη. Ομολογώ πως δεν έχω παρακολουθήσει τόσο στενά τα δρώμενα ώστε να καταγράψω με σαφήνεια την διαφορετικότητα αυτών των απόψεων, όμως η άνοδος και τελικά η είσοδος του εθνικιστικού κόμματος στην Βουλή παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Βλέπετε, πρέπει να μπορεί να κρίνει κανείς τι επίδραση θα έχει στα τεκταινόμενα της Κύπρου. Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή ήρθε, έμεινε, καθιερώθηκε, αλλά δεν προσέφερε και τίποτα σοβαρό, ίσως μάλιστα συνέβαλλε στην ποιοτική εξαθλίωση της ελληνικής Βουλής. Εδώ όμως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Η Κύπρος για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά στην προσέγγιση της με το ψευδοκράτος. Οι παρόντες ηγέτες έχουν μία πρωτοφανή τάση να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και στο τέλος ίσως να εκμηδενίσουν τις διαφορές που διαμορφώνουν το περιβόητο "κυπριακό" ζήτημα. Τυχόν παρέμβαση εθνικιστικών ίσως τινάξει στον αέρα αυτήν την προσέγγιση που ας μη γελιόμαστε είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή και για τις δύο πλευρές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κύπρος ολοκλήρωσε την παραμονή της στα... capital controls ή αλλιώς βγήκε απ' το μνημόνιο της, όπως κάθε ευρωπαϊκή χώρα (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία) και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η παρούσα Βουλή για να ισχυροποιήσει την θέση της Κύπρου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Μεσόγειο. Έχουμε ανάγκη από ισχυρή Κύπρο και οφείλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος στην σταθερότητα και την ευημερία της ακριβώς εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα Βουλή της Κύπρου αλλά έχοντας το ένα μάτι στραμμένο με καχυποψία στις δράσεις των μελών της. Θέλουμε να δούμε προσεκτικούς χειρισμούς προς την ανάπτυξη και την σύγκλιση για το Κυπριακό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει την πολυτέλεια να λάβει αποφάσεις ως εθνικά κυρίαρχο κράτος... Ας το κάνει προς το συμφέρον της!

+Yanni Spiridakis

yannidakis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.