Σελίδες

26 Μαΐου 2016

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία; - Ένα "καλό" και ένα κακό σενάριο

Το περιβόητο Eurogroup έγινε, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την απόφαση για το χρέος, αν και κανείς δεν έχει αντιληφθεί πώς και πότε θα υπάρξει ελάφρυνση του ακριβώς και τώρα το οικονομικό επιτελείο τρέχει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τα νέα προαπαιτούμενα για να πάρει τις δόσεις των 10,3 δις ευρώ.

Και μετά τι; Το ερώτημα είναι η Ελλάδα θα βγει από τον φαύλο κύκλο ή το σπιράλ του θανάτου και θα οδηγηθεί επιτέλους στην ανάπτυξη; Ή με εκβιασμούς και απειλές για τις δόσεις οι δανειστές θα θελήσουν να βάλουν όλη τη Δημόσια περιουσία στο χέρι μέσω και του λεγόμενου “υπερταμείου” ή “κατοχικού ταμείου” που ψήφισε η κυβέρνηση; 

Μπορεί να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα. Με το τυράκι της ανάπτυξης οι δανειστές να αποτελειώσουν τη χώρα και τους Έλληνες παίρνοντας και τα ασημικά. Αυτό είναι το σχέδιο. Εκτός και αν... Εκτός και αν υπάρξει κανένα Brexit ή “σκάσει” καμία άλλη χώρα, όπως η Ιταλία, από τις πολιτικές της λιτότητας. Γιατί απ' ότι φαίνεται η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. 

Ας προσπαθήσουμε όμως να αναλύσουμε ένα καλό και ένα κακό σενάριο που μπορούν να συμβούν το επόμενο διάστημα, αν και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βυθιστεί στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση είναι δεδομένο και με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση. 

Ας ξεκινήσουμε από το θετικό. 

Ήδη, διαφαίνεται μία προσπάθεια άρσης των capital controls που είχαν επιβληθεί πριν περίπου ένα χρόνο. Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτευχθεί έστω και μερικώς αυτός ο στόχος, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο πώς για το “νέο χρήμα” δεν θα υπάρχουν σύντομα περιορισμοί. 

Η άρση των capital controls σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχθεί (όπως δείχνουν τα πράγματα) ξανά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων, να επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες, θα λειτουργήσουν θετικά για την ελληνική οικονομία, αφού και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι τράπεζες ίσως ξεκινήσουν να δίνουν και πάλι έστω και περιορισμένα δάνεια. 

Από την άλλη, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, η απόφαση του Eurogroup, αρκετά πολύπλοκη και ασαφής είναι η αλήθεια, για το χρέος μπορεί να οδηγήσει σύντομα την Ελλάδα στις αγορές και πάλι. "Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία”, ανέφερε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό στηρίζεται στη συμφωνία ότι οι δαπάνες θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα, δηλαδή η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πληρώνει κάτω του 20% του ΑΕΠ. 

Επίσης, στο γεγονός ότι θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές τόκων, θα μειωθούν τα επιτόκια σε ορισμένο κομμάτι του χρέους (τα δάνεια του EFSF/ESM), στη μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εκτιμά πώς με την απόφαση του Eurogroup οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο και άρα μπορούν να εμπιστευτούν και πάλι την Ελλάδα δανείζοντας την. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην αντιστροφή του κλίματος και θα έφερνε την Ελλάδα και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό όπως είπαμε είναι το καλό σενάριο. 
Γιατί το κακό σενάριο θέλει τη ρύθμιση στο θέμα του χρέους να μην αποδίδει, έτσι όπως έχει αποφασιστεί. Ήδη από χθες το ΔΝΤ μιλάει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Τώρα πώς γίνεται το βράδυ να συμφωνεί στο Eurogroup και το πρωί να δηλώνει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά αυτό εντάσσεται μάλλον στο παιχνίδι των δανειστών. 

Χωρίς λοιπόν ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε δυσμένεια. Αυτό μπορεί να γίνει και πολύ πιο σύντομα αν απαιτηθούν μέτρα για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των 10,3 δις ευρώ, όπως στα εργασιακά, που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει μετά και την λαίλαπα των τελευταίων. 

Εκεί λοιπόν έρχεται να εφαρμογή ο “κόφτης” των δαπανών, που συμπεριλαμβάνει και μισθούς και συντάξεις και βεβαίως η λειτουργία του “υπερταμείου” το οποίο θα προχωράει σε αποκρατικοποιήσεις και το 50% των εσόδων θα πηγαίνει στην πληρωμή του χρέους.

Σε αυτή τη λογική σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία “καμμένη χώρα”. Οι πολίτες δεν θα έχουν στον ήλιο μοίρα και η χώρα θα έχει απωλέσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Εκεί τα “κοράκια” θα κάνουν και την τελευταία επιδρομή αποτελειώνοντας μας. 

Η κατάσταση ήταν, είναι και θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη. Οι δανειστές έφτιαξαν τα μνημόνια στα μέτρα τους και συνεχίζουν σε αυτό το πλαίσιο να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις. Η Ελλάδα για να βγει από δίνη θα πρέπει να υποστεί ένα σοκ. Και δεν εννοούμε μέτρα ή μεταρρυθμίσεις όπως εννοούν κάποιοι, αλλά αποφάσεις ικανές να σπάσουν τα δεσμά των μνημονίων. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Τα σενάρια είναι για τον κινηματογράφο και το θέατρο....

Από την στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται με απευθείας μειώσεις όπως είναι η αύξηση εισφορών ή ο κόφτης και από την στιγμή που όλα σχεδόν ακριβαίνουν λόγω έμμεσων φόρων και ΦΠΑ, είναι βέβαιο ότι η αγορά θα γονατίσει κι άλλο....
Τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και η ανεργία θα εκτιναχθεί εκ νέου....
Τα 2 μνημόνια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο απύθμενο πηγάδι της ύφεσης....

Πολλές φορές το έχουμε ξαναπεί....
Χρειάζεται ακριβώς η αντίθετη πολιτική....

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πίεση των τιμών των προϊόντων προς τα κάτω με κατάργηση έμμεσων φόρων και μείωση ΦΠΑ....
Παράλληλα ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με αφορολόγητο μέχρι και τις 15000 ευρώ και μεγάλες φοροαπαλλαγές στην πολύτεκνη οικογένεια....

Μόνο έτσι θα αρχίσει να κινείται η αγορά....
Μόνο έτσι θα αρχίσει να κυκλοφορεί πάλι το χρήμα και να ανοίγουν οι δουλειές αντί να κλείνουν...
Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία στην βάση της....
Μόνο έτσι θα υπάρξει ξανά ελπίδα στον κόσμο και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτεία....
Μόνο έτσι οι οικογένειες θα αρχίσουν να λειτουργούν σαν ζωντανά κοινωνικά και οικονομικά κύτταρα στηρίζοντας την αγορά....

Το έχουμε πει δεκάδες φορές, όταν εξαθλιώνεις την μεγάλη μάζα της κοινωνίας δεν μπορούν να σε σώσουν οι ελάχιστοι πλούσιοι (κυρίως απατεώνες και φοροφυγάδες)....
Ο πλούσιος άντε να αγοράσει 3 καινούργια αυτοκίνητα....
Αντε να αγοράσει από το σούπερ μάρκετ φαγητά και προϊόντα για 2-3 οικογένειες....
Θα αγοράσει ένα, άντε 2 ψυγεία για παράδειγμα, ή 2 πλυντήρια....
Δεν θα αγοράσει 100 ή 200....
Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσει τους εκατομμύρια καταναλωτές....

Οπως χαρακτηριστικά μου είχε πεί τα χριστούγεννα ένας έμπορος....
Κι ο πλούσιος μόνο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο θα στολίσει... όχι 30 δέντρα!!!!!
Οι νοικοκύρηδες θα αρχίσουν να επισκευάζουν τα ρημαγμένα σπίτια τους....

Αν οι πολίτες αρχίσουν να έχουν πάλι χρήματα στα χέρια τους....
Θα αρχίσουν να δουλεύουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι τεχνίτες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί χτίστες κλπ....  
Αυτοί με την σειρά τους θα παραγγέλνουν υλικά και θα αρχίσει δειλά δειλά να αναπτύσσεται και πάλι το εμπόριο....

Η οικονομία φίλοι μου είναι αλυσίδα...
Οταν βρεθούν χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων θα αρχίσουν να καταναλώνουν, να επισκευάζουν, να συντηρούν, να ψυχαγωγούνται, να κάνουν εκδρομές, τουρισμό κλπ....
Κι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα αρχίσουν να παίρνουν σιγά σιγά μπρός...

Η βάση λοιπόν είναι η χρηματική ουσιαστική βοήθεια των οικογενειών...
Κι αυτό γίνεται με τρείς ενέργειες...
- Αύξηση μισθών και συντάξεων
- Μείωση άμεσης φορολογίας
- Μείωση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων...

Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους....

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν διότι οι προδότες πολιτικοί προσκυνούν τους ξένους δανειστές/εκβιαστές, οι οποίοι κρατάνε την χώρα δέσμια ουσιαστικά με το οικονομικό όπλο που λέγεται ευρώ....

Πρέπει να το χωνέψουμε ότι αν δεν απεμπλακούμε από όλο αυτό το καταστροφικό σύστημα δεν γίνεται η πατρίδα να ανακάμψει...
Το βαρέλι δεν έχει πάτο διότι δεν είναι..... βαρέλι...
Είναι απύθμενο πηγάδι...

Στόχος είναι να αρπάξουν οι ξένοι και να εκμεταλλεύονται για εκατοντάδες χρόνια ότι πλουτοπαραγωγικό έχει η χώρα μας....

Τα νέα σκληρότερα μέτρα θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και απελπισία....
Ηδη όπως γίνεται τα τελευταία 6 χρόνια η μνημονιακή κυβέρνηση αναφέρεται στις δόσεις που θα μας δώσουν ...σαν να είμαστε ναρκωμανείς.
Χαρακτηρίζουν σωτήρια τα 10 δις ευρώ και μεγάλη επιτυχία... 
Και φυσικά τα βοθροκάναλα σιγοντάρουν τα ψέματα....

Συνεπώς φίλοι μου όσο ακούτε για νέα μέτρα να ξέρετε ότι αναπόφευκτα η ύφεση θα μεγαλώνει....
Ούτε στημένα και ψεύτικα στατιστικά, ούτε τίποτα δεν μας σώζει...
Οτι κι αν λέει η κατοχική κυβέρνηση μην την ακούτε....
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ.....

Και οφείλουμε για τα παιδιά μας να αντιδράσουμε πριν δεν απομείνει τίποτα όρθιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.