Σελίδες

7 Μαΐου 2016

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η "καρατόμηση" Νταβούτογλου - Φόβοι και επιθετική πολιτική στο Αιγαίο από Ερντογάν

Κάθε πολιτική αλλαγή στην Τουρκία επηρεάζει και την Ελλάδα. Η αναμενόμενη λοιπόν, όπως φαίνεται, παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτολγου από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατόπιν απαίτησης του Ρ.Τ. Ερντογάν, θα οδηγήσει και σε αλλαγή στάσης στο Αιγαίο. Εκτιμάται πώς θα επικρατήσει πιο σκληρή γραμμή και αυτό ήδη διαφαίνεται από τις προκλήσεις κυρίως στην περιοχή των Οινουσσών και της Λέσβου. 

Ο Ερντογάν, που είναι ο απόλυτος άρχων στην Τουρκία, θέλει να προωθήσει το όραμα της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήδη, αυτή τη στιγμή ελέγχει το Στρατό, μετά τη συμφωνία που έκανε με τους στρατιωτικούς για την αποφυλάκιση όσων εμπλέκονταν στην υπόθεση “Εργκένεκον”, ελέγχει τη Βουλή, ενώ θέλει να φέρει στα μέτρα του όλους τους Θεσμούς.

Αυτό φαίνεται και από τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και τις διώξεις σε βάρος των ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα σχέδια του. Ποια είναι αυτά; Κατ' αρχήν μια εισβολή στη Συρία. Ο Ερντογάν θεωρεί πώς η Τουρκία πρέπει πάση θυσία να εισβάλει στη Συρία, να ανατρέψει τον Άσαντ και να καταλάβει εδάφη. 

Από την άλλη, θέλει να προωθήσει τις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο, με αφορμή και την παρουσία του ΝΑΤΟ. Θέλει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και θα το επιδιώξει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο. Αυτό δείχνουν οι ενέργειες της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Η Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν χαρακτηρίζει “τουρκικά” ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλώνει πώς θα τα διεκδικήσει, στέλνει μαχητικά να κάνουν συνεχώς πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και με ασκήσεις απόβασης σε “εχθρικά” εδάφη (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια) δημιουργεί σκηνικό κρίσης. 

Και βεβαίως όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Ούτε βεβαίως τυχαίο ήταν το διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών σε υψηλούς τόνους προς την Τουρκία. «Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία», επισήμανε στο έντονο διάβημα προς την Άγκυρα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, την επόμενη φορά που θα υπάρξει επιθετική ενέργεια να μην αποκλειστεί από ελληνικής πλευράς απάντηση βάσει του νυν αμυντικού δόγματος. Δηλαδή κίνηση αποτροπής της ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Όπως εκτιμάται, βλέποντας ο Ερντογάν πώς οι Αμερικανοί μεθοδεύουν τη σύσταση ενός Κουρδικού κράτους, ο ίδιος αντιστέκεται και επιχειρεί ταυτόχρονα να αυξήσει το “ζωτικό χώρο” της Τουρκίας προς τη Συρία και το Αιγαίο. 

Με αυτή την πολιτική φαίνεται πως δεν συμφωνεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου ή ο Ερντογάν θεωρεί πώς δεν την εξυπηρετεί και προωθεί τον “αποκεφαλισμό” του. Ο νυν Τούρκος πρωθυπουργός του δόγματος των “μηδενικών προβλημάτων” με τους γείτονες διαβλέπει τους κινδύνους, ιδίως από μία εισβολή στη Συρία που θα φέρει την Τουρκία σε σύγκρουση με τη Ρωσία και σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά και από μία ένταση στο Αιγαίο και σπεύδει να αποχωρήσει.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πιστεύει πως μια σύγκρουση με τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική για την Τουρκία, ενώ στο θέμα του Αιγαίου θεωρεί πως το αλισβερίσι με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος μπορεί να συμβάλει στην επιδίωξη των τουρκικών στόχων από την βίζα μέχρι την αλλαγή του status quo. Ο Ερντογάν φαίνεται πώς είναι της σκληρής γραμμής και φαίνεται να επιζητά τη στρατιωτική εμπλοκή. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις έως τώρα πληροφορίες ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη μιάμισης ώρα συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο θα ανακοινώσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος την αποχώρηση του από την προεδρία του AKP και την πρωθυπουργία και την διεξαγωγή συνεδρίου εντός του μήνα για την αντικατάσταση του. Φήμες μάλιστα τον ήθελαν από χθες να έχει υποβάλλει την παραίτηση του.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου όταν ο Νταβούτογλου έδειξε μικρή διάθεση να υποστηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για εφαρμογή του συστήματος προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία. Ακολούθησε η κόντρα για το αν οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προφυλακίζονται και η πρόθεση του Νταβούτογλου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το κουρδικό ΡΚΚ αρκεί να αποσύρει τους μαχητές του από το τουρκικό έδαφος.

Το ισχυρότερο χτύπημα, ωστόσο, φαίνεται να ήταν η δημοσιότητα που απόλαυσε ο Νταβούτογλου μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός πέτυχε ως αντάλλαγμα να πάρει την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όπως ανακοίνωσε χθες και επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και υπό όρους. 

Όπως και να έχει πάντως η Τουρκία με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην εξουσία και τα νεο-οθωμανικά του σχέδια θα βάλει "φωτιά" στην περιοχή και απ' αυτή ίσως δεν γλυτώσει η Ελλάδα. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.