Σελίδες

7 Απριλίου 2016

Η αξία της ΑΟΖ

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

Η αξία της ΑΟΖ έχει γίνει αντιληπτή μόνο στην Κύπρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολιτικοί και ολόκληρη κυβέρνηση που δεν ξέρει καν να αντιγράψει το κυπριακό μοντέλο.

Ενώ δεν χρειάζεται ούτε να το κατανοήσει για να ανακαλύψει τα οφέλη του. Αλλά τώρα φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι για την Ελλάδα χρειάζεται αποκάλυψη. Η ιδεολογία του κενού, ο δογματισμός και η ανικανότητα δεν επιτρέπουν καμία ανακάλυψη εκ των έσω.

Όλες οι χώρες που είναι γύρω μας αξιοποιούν και μάλιστα αποτελεσματικά την ΑΟΖ τους.
Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την επανάσταση που προκάλεσε η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος ΖΟΡ έχουν αλλάξει όλη την έρευνα στον τομέα των υδρογονανθράκων και ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει για το μεγάλο διαγωνισμό ενώ έχουμε μόνο τρεις εταιρείες που είναι υποψήφιες και μάλιστα με μη ανταγωνιστικό τρόπο στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10. Και αυτό γίνεται ενώ η Κύπρος πρόλαβε να κάνει και τρίτο γύρο αδειοδότησης που λήγει πριν, αφού στην Ελλάδα δόθηκε κι άλλη παράταση λόγω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης. Έτσι και στον τομέα της οριοθέτησης των ΑΟΖ ακόμα καθυστερούμε ενώ έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα με την Κύπρο που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Η ελληνική ΑΟΖ έχει αξία, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση αλλά πρέπει να είσαι άξιος για να το αντιληφθείς ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι σου το δείχνουν με τον πιο άμεσο τρόπο.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.