Σελίδες

22 Μαρτίου 2016

Εγκύκλιος της ΤτΕ για τα 500ευρα - "Φακελώνονται" όσοι πάνε να τα χαλάσουν στις τράπεζες.

Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες, κατόπιν εγκυκλίου της ΤτΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή. 

Μετά την τελευταία φυγή των καταθέσεων τα χρήματα που βρίσκονται πλέον σε θυρίδες και σπίτια υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ και στόχος της απόφασης αυτής είναι η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος. Οι τράπεζες θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. 

Η Καθημερινή αναφέρει άλλωστε πως η προσέλευση πολιτών στο γκισέ των τραπεζών για να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υπήρξε έντονη μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση από την αγορά των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας. 

Αν και η ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης δεν συνοδεύθηκε από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, αρκετοί ήταν οι Έλληνες που έσπευσαν να βγάλουν τα 500άρικα από τα σεντούκια και τις θυρίδες. 

Οι περισσότεροι μάλιστα προτίμησαν να σπάσουν τα χαρτονομίσματα σε μικρότερα των 50 ή των 20 και να τα ξαναφυλάξουν στα σπίτια τους ή στα υπόγεια των τραπεζών, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε λογαριασμό. 

Στην εγκύκλιο προβλέπεται επίσης πως οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, η αίτηση διενέργειας πληρωμής ή μεταφοράς πίστωσης, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη. 

Πηγή: kathimerini.gr 
Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Με λίγα λόγια αντί να πάρουν μέτρα ώστε οι καταθέτες να αρχίσουν να εμπιστεύονται ξανά τις τράπεζες κάνουν ακριβώς το αντίθετο... 
Δεν είμαι προφήτης αλλά αυτήν την προφητεία θα την κάνω... εύκολα.
Τα capital control δεν πρόκεται να φύγουν ούτε μετά από 5 χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.