Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2016

Δύο άρθρα γεωστρατηγικής του Νίκου Λυγερού για την Β. Κορέα και την Σαουδική Αραβία.


Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το βορειοκορεατικό καθεστώς εγκληματεί.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς εγκληματεί κι όχι μόνο κατά του λαού του και της Νότιας Κορέας αλλά και της Ανθρωπότητας. Οι πράξεις του καθεστώτος όλο και χειροτερεύουν και δεν αποτελούν μόνο παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την στάση του είναι εχθρικό απέναντι σε όλη την Ανθρωπότητα κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό όχι μόνο στους κύκλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά με τις αποφάσεις του να επιβάλει κυρώσεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου. Οι βαλλιστικές και οι πυρηνικές δοκιμές δεν είναι μόνο απαράδεκτες με τα τωρινά δεδομένα, αλλά είναι και προκλητικές με την έννοια ότι θέλουν να δείξουν ότι κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ακολουθούν την πορεία ενός Χίτλερ, ενός Στάλιν, ενός Κεμάλ που θεώρησαν ότι ο κόσμος του άνηκε κι ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν μαζί του. 

Είναι δική μας ευθύνη να αποτρέψουμε το χειρότερο, διότι δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε μια γενοκτονία για να αντιδράσουμε επιτέλους. Είναι, βέβαια, θέμα των πέντε κρατών που είναι μόνιμα μέλη, δηλαδή της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά αυτήν την περίοδο και των δέκα μη μόνιμων μελών: Αγκόλας, Αιγύπτου, Βενεζουέλας, Ιαπωνίας, Ισπανίας, Μαλαισίας, Νέας Ζηλανδίας, Ουκρανίας, Ουρουγουάης και Σενεγάλης. Με αυτήν την σύνθεση, μια σκληρότερη και πληρέστερη πρόταση της Αμερικής μπορεί να περάσει και να δημιουργηθεί επιτέλους μια αλλαγή φάσης που έχει τόσο ανάγκη ο λαός της Κορέας, αλλά και η ίδια η Ανθρωπότητα. Διότι εάν δεν προστατέψουμε τους αθώους από ένα τέτοιο καθεστώς, τι νόημα έχει να λέμε ότι είμαστε Ηνωμένα Έθνη για το καλό της Ανθρωπότητας;

πηγή

Ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά Σαουδικής Αραβίας

Το Ευρωκοινοβούλιο με 449 ψήφους υπέρ, αποφάσισε να εγκρίνει την εισήγηση της εξωτερικής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο των όπλων κατά της Σαουδικής Αραβίας λόγω της απαράδεκτης δράσης της στην Υεμένη, όπου συνεχίζει να καταπατά αθώους. Η στάση της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και επηρεάζει τον διεθνή συνασπισμό που ηγείται. Έτσι, έχουν καταστρέψει δημόσιες υποδομές, νοσοκομεία, ακόμα και σχολεία για να επιβάλουν τη θέση τους στην περιοχή με το πρόσχημα του πολέμου κατά των σιιτών επαναστατών Χούτι. Οι βομβαρδισμοί και οι ναυτικοί αποκλεισμοί έχουν εξουθενώσει την Υεμένη κι αυτό έγινε και με τη χρήση όπλων για τα οποία γνωρίζουμε την προέλευση. Αυτή η απόφαση είναι μια προσπάθεια να σταματήσει μια διπλή υποκρισία. 

Το πρώτο σκέλος είναι ότι η Σαουδική Αραβία παρουσιάζεται με μια θετική εικόνα, ενώ διαπράττει εγκλήματα στην περιοχή κι όχι μόνο. Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε οπλικά έναν σύμμαχο, ενώ συνεχίζει να καταστρέφει ζωές μόνο και μόνο για το κρατικό του συμφέρον. Δεν υπάρχει λόγος στο στρατηγικό επίπεδο να γίνεται αυτό. Σίγουρα υπάρχουν οικονομικά οφέλη. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό το κράτος εκμεταλλεύτηκε ξένη τεχνογνωσία για να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά του σε υδρογονάνθρακες, για να μπορεί στη συνέχεια να παίξει ένα ρόλο σχεδόν μονοπωλιακό. Όμως, αλλάζει η ιστορία και σε αυτόν τον τομέα, γιατί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και τις αυτόχθονες πηγές ενέργειας εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, διότι δεν θέλει να έχει τόσο μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση, ούτε να υποστηρίζει οικονομικά δομές που είναι απαράδεκτες.
 

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

1 σχόλιο:

  1. Κάποιες απορίες...
    Αυτά λοιπόν, ναι, ισχύουν για το καθεστώς της Β. Κορέας: "Το βορειοκορεατικό καθεστώς εγκληματεί. Οι πράξεις του καθεστώτος όλο και χειροτερεύουν και δεν αποτελούν μόνο παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την στάση του είναι εχθρικό απέναντι σε όλη την Ανθρωπότητα κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό όχι μόνο στους κύκλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά με τις αποφάσεις του να επιβάλει κυρώσεις για την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου"... Αλλά, πώς και δεν ισχύουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί ποτέ δεν έχει καταγγείλει ο κ. Λυγερός την εγκληματική πολιτική των αποικιοκρατών της Ευρώπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.