Σελίδες

29 Φεβρουαρίου 2016

Δύο άρθρα του Νίκου Λυγερού για το Κυπριακό και την ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Odin Finder: Κύπρος - Ισραήλ

Το σκάφος Odin Finder που εξετάζει τον διάδρομο εφικτότητας για το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector, ολοκλήρωσε την περιπολία του, αφού έφτασε στη Χάιφα στο Ισραήλ αφού πέρασε προηγουμένως από τη Λεμεσό στην Κύπρο. Με αυτήν την αποστολή ολοκληρώνεται και το πρώτο στάδιο της μελέτης για την πόντιση. 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το τέλος του πρώτου μέρους της βυθομετρικής μελέτης, αφού στη συνέχεια θα επανέλθει σε αυτή τη διαδρομή για να έχει την ακριβή εικόνα για τις κατάλληλες τοποθεσίες επί του πρακτέου. Το σκάφος Odin Finder απέδειξε ότι είναι αξιόπιστο σε όλη αυτήν την πορεία και προσφέρει πια πρακτικές δυνατότητες για τη συνέχεια του έργου. Επίσης η διαδρομή Κύπρος - Ισραήλ είναι ανάλογη από τη διαδρομή Αττική - Κρήτη και πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για τα πρώτα μέρη του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθούν. 

Έχει λοιπόν σημασία και αυτό το σκέλος της αποστολής, αφού θα λειτουργήσει καταλυτικά για όλο το Project of Common Interest που κατάταξε στην πρώτη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 μετά την ανανέωση της επιλογής του 2013. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις αναλογίες και να μην εξετάζουμε μονομερώς και αποσπασματικά το όλο πρόγραμμα. Μόνο η μεγάλη εικόνα έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η συνθήκη του διασυνοριακού είναι αναγκαία για τον χαρακτηρισμό του έργου. Έτσι η διαδρομή Κύπρου - Ισραήλ που τελείωσε το σκάφος Odin Finder έρχεται να μας υπενθυμίσει την διεθνή εμβέλεια του έργου.

πηγή 

Η διπλωματία θέλει στρατηγική

Όταν ακούμε διπλωματικές δηλώσεις σε προκλητικές δηλώσεις, κατανοούμε αμέσως ότι δεν υπάρχει ίχνος στρατηγικής από πίσω και ότι το όλο θέμα είναι απλώς να παραμείνει το πρόβλημα σε επιφανειακό επίπεδο μέσω της επικοινωνιακής προσέγγισης που ασχολείται μόνο και μόνο με τις εντυπώσεις δίχως όμως να λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με θετικές δηλώσεις, ακόμα κι αν αυτές υποτίθεται ότι γίνονται και από τις δύο πλευρές. Η εξάρτηση της μιας πλευράς είναι απλώς απόλυτη σε σχέση με τον μεγάλο αδελφό που μετατρέπεται σε μπαμπούλα, όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια της παιδικής χαράς. 

Από την άλλη, η θέληση εντυπωσιασμού λόγω εκλογών δεν μπορεί ν’ αποτελέσει μια σωστή και ορθολογική βάση για μελλοντικές προοπτικές. Έχει, λοιπόν, σημασία ν’ αντιληφθούμε ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυπριακή ΑΟΖ προσφέρουν μια ανθεκτική βάση για αναζήτηση συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των εξελίξεων. Η σπατάλη χρόνου σε ζητήματα που αποσκοπούν μόνο και μόνο επικοινωνιακούς στόχους δεν είναι μόνο μη αποτελεσματική αλλά και επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να προωθήσουμε τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα, χωρίς ενδοιασμούς. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στις δυο τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου για να έχουμε απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου.

Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργειακές συμμαχίες μεταξύ παραγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Δίχως να ξεχάσουμε την κατασκευή στην Κύπρο ενός σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας για το νησί. Έτσι βλέπουμε ότι η στρατηγική μπορεί να γίνει διπλωματική, αρκεί η διπλωματία να έχει στρατηγική.

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.