Σελίδες

3 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Η σημερινή εμπορική τουλάχιστον ΚΡΙΣΗ έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του '80, όταν τα ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΜΙΝΙΟΝ, ΔΡΑΓΩΝΑΣ, ΚΑΤΡΑΤΖΟΣ κλπ.) καταστράφηκαν ολοσχερώς από ανεξήγητες πυρκαγιές… Τότε βέβαια δεν υποψιαζόμασταν, πως οι πυρκαγιές αυτές ήταν σκόπιμες και είχαν σχεδιαστεί από "ξένα συμφέροντα"… αυτά που με τους δόλιους εμπρησμούς εισήγαγαν τις δικές τους ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ στην ελληνική αγορά. Έτσι άρχισε η άλωση του εμπορίου με τραγική συνέπεια το κλείσιμο των μικρομάγαζων και πολλών παραγωγικών επιχειρήσεων. Αυτές οι στρατηγικές εξαθλίωσης της ελληνικής οικονομίας μόλις τα τελευταία χρόνια της Κρίσης μάς έγιναν γνωστές απ' τις οικονομικές συνέπειες στον λαό.
     Ο λόγος που αναφερόμαστε σ' αυτές τις καταλυτικές εταιρίες με τα ανεξέλεγκτης παραγωγής καταναλωτικά τους είδη, είναι ότι ακόμα και σήμερα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην κίνηση της ελληνικής αγοράς. Και είναι απορίας άξιο πως συνεχίζουν να κάνουν τόσο μεγάλο τζίρο, αφού τα οικονομικά των Ελλήνων καταναλωτών βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο τους. Πώς είναι δυνατόν δηλαδή ο Έλληνας καταναλωτής να μην έχει ακόμα καταλάβει, πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγοράζει ΤΙΠΟΤΑ απ' τις θυγατρικές, γιατί τα ελληνικά ΕΥΡΟ πηγαίνουν κατευθείαν στην μητρική εταιρία τους; Πως έτσι μειώνεται η αγοραστική αξία των ελληνικών προϊόντων και της παραγωγής τους. Ακατανόητη φαίνεται - σε σωστούς καταναλωτές - αυτή η τάση τους και μετά οι ίδιοι διαμαρτύρονται, που αυξάνεται η ΑΝΕΡΓΙΑ και γιατί ακριβαίνουν τα ελληνικά προϊόντα.
     Ποιος θα τους ενημερώσει πως ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για το κλείσιμο των ελληνικών εργοστασίων και της εγκατάστασής τους στην Βουλγαρία; Πως την δική τους αδιαφορία την πληρώνουν όσοι δεν φταίνε; Αν όσο είναι καιρός δεν το συνειδητοποιούν… πολύ γρήγορα θα το νιώσουν στο πετσί τους και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη ΠΕΙΝΑ, που τους περιμένει στην γωνία… ή μήπως βαυκαλίζονται πως αυτοί… δεν θα πεινάσουν ποτέ.. χάρις στις καταθέσεις τους στην Ελβετία; Μ' αυτό το μυαλό να κοιμούνται και θα ξυπνήσουν στον παράδεισο της ΑΓΝΟΙΑΣ ΤΟΥΣ! 
     Για να μην ξεχνάμε και τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα.  Διαβάστε το ρεπορτάζ της εποχής και αναλογιστείτε μήπως και σήμερα υπάρχει παρόμοιο σχέδιο για μας… Ας το διαβάσουν και οι σημερινοί πτυχιούχοι, που επειδή δεν βρίσκουν δουλειά ανάλογη των προσόντων τους… προτιμούν τον δρόμο της προσφυγιάς απ' τον ΑΓΩΝΑ για την ΕΛΛΑΔΑ! Πάνε δηλαδή να υπηρετήσουν αυτούς που μας ΕΚΑΨΑΝ και κατάστρεψαν την Οικονομία και την πατρίδα μας! Μπράβο!
     "Την 19η Δεκεμβρίου 1980 το Μινιόν και ο Κατράντζος φλέγονται… δυο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Επρόκειτο για εμπρησμούς και αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στις 3:07 το πρωί της Παρασκευής αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά είδαν φλόγες να ξεπηδούν από τα δύο κτήρια. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και της απουσίας χωρισμάτων στους ορόφους. Η φωτιά είχε τέτοια ένταση, που από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανήλθαν σε 2 δις δραχμές. Ο δημιουργός και ψυχή του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολόγισε μόνο σε 2 δις δραχμές το εμπόρευμα που χάθηκε, ενώ το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές. 
     Ήταν ο Γιάννης Γεωργακάς, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Μινιόν, που ξεκίνησε από ένα μικρό περιπτεράκι και άνοιξε το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα. Από τη δεκαετία του 1930 και για περίπου 60 χρόνια, ο δαιμόνιος έμπορος έστησε μια επιχείρηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Μέσα σε λίγα χρόνια, το περίπτερο Μινιόν, μετατράπηκε σε πολυκατάστημα, με 120.000 προϊόντα και 1.000 άτομα προσωπικό. Το Μινιόν έγινε μια μικρή οικογένεια, για όσους δούλευαν για τον Γεωργακά. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και οι ουρές από τους επαρχιώτες, που έρχονταν στην Αθήνα μόνο για το Μινιόν, άφησαν ιστορία. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, ήταν ο έκτος όροφος του κτιρίου, που άνοιγε μόνο για την περίοδο των γιορτών και αποτελούσε χριστουγεννιάτικο παράδεισο για μικρούς και μεγάλους.
     Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή. Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά. Το μπαράζ αυτό των εμπρηστικών επιθέσεων έβαλε την «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδήγησε στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα μας. Μετά από μια χρυσή εποχή, στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, το πολυκατάστημα Μινιόν και το κατάστημα αθλητικών ειδών Κατράντζος, μπήκαν στο στόχαστρο εμπρηστών. Το χτύπημα, του οποίου την ευθύνη ανέλαβαν τρομοκράτες, έδωσε τέλος σε μια χρυσή εποχή.
     Επιτόπου κατέφθασε και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, που μίλησε για «μεγάλη καταστροφή». Βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας και με δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Ο Γεώργιος Ράλλης το πρωί ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τελικά στις 22 Δεκεμβρίου η «Επανασταστική Οργάνωση Οκτώβρης 80» με το αιτιολογικό πως «κάθε επιχείρηση, έτσι κι αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους εγκλωβίζουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».
     Αυτά πίστευαν τότε ή αυτά ήθελαν να πιστέψει ο αφελής λαός, που πάντα προδομένος απ' τους ψηφισμένους του αντιπροσώπους κοιμάται, την ώρα που η περιουσία του ΚΑΙΓΕΤΑΙ σκόπιμα, για να αναγκαστεί να ξενιτευτεί και να ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει για ένα κομμάτι ψωμί… κι απ' το '80 μέχρι σήμερα… μήπως ο λαός έχει κάνει ένα βήμα μπροστά; Μήπως αποφάσισε πως δεν του αρέσει το ΚΑΨΙΜΟ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.