Σελίδες

26 Ιανουαρίου 2016

Ποια είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί να μείνει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Κανένα σενάριο δεν υφίσταται περί ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, αλλά και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στο Άμστερνταμ. 
 
Στην άτυπη Σύνοδο Εσωτερικών στο Άμστερνταμ τέθηκαν τρεις παράμετροι, που αποτελούν τους κύριους άξονες προβληματισμού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το φλέγον ζήτημα του λαθρομεταναστευτικού.  
 
Πρωτίστως, υπάρχει το ζήτημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας, δηλαδή η αποτροπή των άτακτων ροών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το δεύτερο θέμα, που αποτελεί την κεντρική συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών για τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ -κυρίως μέσω Ελλάδας- κάτι στο οποίο εστίασαν και οι υπουργοί της Αυστρίας και της Γαλλίας. 
 
Το τρίτο και κυριότερο ζήτημα είναι η συζήτηση που διεξάγεται για τη δυνατότητα επέκτασης του χρονικού περιθωρίου των ελέγχων στα σύνορα μέχρι και δύο χρόνια για τις χώρες της Ευρώπης που αποφάσισαν να αναστείλουν τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Φεβρουαρίου.  
 
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών πάνω στο ζήτημα της ανταλλαγής πληρρροφοριών, οργανώθηκε μια οκταμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Ελλάδας, μαζί με την ολλανδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 
Επέκταση ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια εάν δεν προστατεύσει η Ελλάδα τα σύνορά της
 
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνά της, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών-μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Έπειτα από την παρουσίασή της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για τη συμμόρφωσή τους.  
 
Στη περίπτωση που, έπειτα από τρεις μήνες, δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες, τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.  
 
Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, τη σημασία εφαρμογής των συμφωνηθέντων τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που δήλωσε πως «θέλουμε να δούμε τα κέντρα υποδοχής (hot spots) να λειτουργούν όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση», έτσι ώστε να ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση η ταυτοποίηση των λαθρομεταναστών και να ελέγχονται οι ροές. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν συμπλήρωσε επίσης πως «όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πρόοδος. Το σύστημα δουλεύει και μπορεί να παράγει πρόοδο». 
 
Σημαντικό είναι επίσης πως ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Φεβρουαρίου, πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας των κέντρων υποδοχής (hot spots), την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών όπως η Europol με την Τουρκία για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο πληροφοριών των λαθρομεταναστών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.