Σελίδες

5 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι τα bitcoin που ζητούν για λύτρα οι χάκερς από τις ελληνικές τράπεζες;

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι  την περασμένη Πέμπτη χάκερς από τη Ρωσία με το όνομα Armada Collective επιτέθηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. 
 
Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών. Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες. 
 
Τι είναι όμως τα περίφημα bitcoin που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ως ψηφιακό χρήμα μέσα στον κυβερνοχώρο; Στην έντυπη έκδοση του Βήματος είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο με τηνιστορία και όλα όσα αφορούν τα bitcoin. Είναι ιδανική ευκαιρία να ανατρέξουμε ξανά σε αυτό για να μάθουμε κυριολεκτικά τα πάντα γύρω από τα bitcoin.

Θοδωρής Λαϊνας
Πηγή: tovima.gr

(απόσπασμα απο το σχετικό δημοσίευμα) 

Τι είναι το bitcoin;

Η πρόταση για τη δημιουργία του bitcoin ήταν τόσο πλήρης και λεπτομερής, που γρήγορα κατέληξε στην υλοποίηση ενός λειτουργικού συναλλακτικού συστήματος στο Διαδίκτυο. Τι ακριβώς είναι; Ενα ψηφιακό νόμισμα με βασική ιδιότητά του τη μη ύπαρξη κάποιου κεντρικού φορέα (μια κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα) που να ρυθμίζει την έκδοση και την κυκλοφορία του. Η αξία του ρυθμίζεται αποκλειστικά με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι συναλλαγές γίνονται ανώνυμα, αλλά όχι κρυφά. Κάθε φορά που ένα (ή περισσότερα) bitcoins αλλάζουν χέρια πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη δημοσιοποίηση της συναλλαγής στο Διαδίκτυο (στο http://blockexplorer.com).

Η όλη διαδικασία βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών, περίπου όπως τα δίκτυα που ανταλλάσσουν μουσική από χρήστη σε χρήστη. Η πρώτη αγορά υλικού αγαθού με bitcoin έγινε τον Μάιο του 2010, όταν μια πίτσα αγοράστηκε προς 10.000 bitcoins. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα bitcoin σε κάποιο διαδικτυακό ανταλλακτήριο, θα πλήρωνε περίπου 440 ευρώ. 

Προκειμένου μια συναλλαγή να θεωρηθεί έγκυρη, πρέπει να τη δει ένας μίνιμουμ αριθμός χρηστών ώστε να επικυρωθεί το γεγονός πως τα bitcoins έφυγαν από τον αγοραστή και έφτασαν στον πωλητή, επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για την ίδια αγορά. Συνολικά προβλέπεται ότι θα κυκλοφορήσουν 21 εκατομμύρια bitcoins και τότε η παραγωγή τους θα σταματήσει. Η δημιουργία κάθε bitcoin βασίζεται σε μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία κρυπτογράφησης, την οποία έχουν αναλάβει συγκεκριμένοι χρήστες που αποκαλούνται miners, μια ευθεία αναφορά σε όσους εργάζονταν σε ορυχεία. Δεν ασχολούνται με αυτό για την ψυχή της μάνας τους - υπάρχει αμοιβή για την κάθε επιτυχή κρυπτογραφική εργασία των υπολογιστών τους που μπορεί να φτάσει ως και τα 50 νέα ψηφιακά νομίσματα. Ακριβείς πληροφορίες για το bitcoin υπάρχουν και στην ελληνική ιστοσελίδα bitcoinx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.