Σελίδες

2 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία: Σαρωτική νίκη Ερντογάν -Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει από σήμερα.

Aπόλυτος θρίαμβος για τον Ερντογάν το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας να παίρνει την απόλυτη αυτοδυναμία με το 49,41% (316 έδρες) με καταμετρημένο το 100% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,38% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,93% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,71% (59 έδρες).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές του ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, κάτι το οποίο επιθυμεί ο Ερντογάν, απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση, καθώς η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών. 

Tα δύο μηνύματα που έστειλε ο Ερντογάν 

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την πλειοψηφία που «στήριξε τα στόχους μας για το 2023», ενώ στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής».

Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».

Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. 

Ομιλία θριάμβου από τον Νταβούτογλου 

Ομιλία θριάμβου έκανε στη μία μετά τα μεσάνυχτα ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην 'Αγκυρα.

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει - τρεις φορές - τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. 

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το ΚΔΑ 

Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του 'Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του 'Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.

Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.