Σελίδες

2 Νοεμβρίου 2015

«Πολιτική ανηθικότητα και πολιτική αλητεία»

Γράφει ο Ντίνος Ορφανός 

Όταν ο λαός φοβάται την εξουσία, υπάρχει τυραννία. Όταν η εξουσία φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία! 

Τα κόμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τη Focus έχουν κάθε λόγο να θέλουν να σιγήσει η φωνή των πολλών μικρών κομμάτων και κινήσεων που υπερασπίζονται το ΕΝΙΑΙΟ Κράτος της Κύπρου. 

Όλα τα μικρά κόμματα απορρίπτουν τα σχέδια για αναβάθμιση των κατεχομένων εδαφών σε Τουρκική Πολιτεία Ζώνη και επανένωση σε ένα ΔΙΚΕΦΑΛΟ Κράτος των 3 κυβερνήσεων των 4 Βουλών των 2 Αστυνομιών και … των δυο Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων. Το ΕΝΙΑΙΟ Κράτος της Κύπρου είναι η σημαία των μικρών κομμάτων. Οι σχεδιαστές της διάλυσης του Ενιαίου Κράτους  μάχονται να το διαλύσουν και λύσσαξαν το 2004 όταν ο λαός ψήφισε ΝΑΙ στο Ενιαίο Κράτος. Μια δημοκρατική εκτροπή (βελούδινο πραξικόπημα) με αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5% νομίζουν οι πληρωμένοι κοντόφθαλμοι ηγετίσκοι ότι θα κάμψει την αντίσταση του λαού. Γελιούνται με πλάνη οικτράν. Ο λαός θα γίνει μια γροθιά και θα συντρίψει την κάθε αντιδημοκρατική απόπειρα. 

Αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%. Η πρόθεση αυτή του κυβερνώντος κόμματος έρχεται λίγους μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016 και ασφαλώς διαφοροποιεί τα πολιτικά δεδομένα των εκλογών, είτε ψηφιστεί (κυρίως σ’ αυτήν την περίπτωση) η πρόταση νόμου από τη Βουλή είτε όχι, καθώς δημιουργεί, εξ αντικειμένου, ένα έντονο κλίμα πόλωσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ενδεχόμενη, δε, ψήφισή του θα διαφοροποιήσει άρδην τα δεδομένα του προεκλογικού αγώνα, αλλά και την πολιτική γεωγραφία της Βουλής και του πολιτικού συστήματος την επαύριον των εκλογών. 

Στον στραγγαλισμό κάθε διαφορετικής φωνής στο πολιτικό σκηνικό και την κατάργηση της πολυφωνίας, με την εξαφάνιση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων, αποσκοπούν τα «μαγειρέματα» για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφτά μήνες πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και η προσπάθεια για διαφοροποίηση του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας. Οσα συμφωνούν στο παρασκήνιο, επιχειρούν σήμερα να τους δώσουν μανδύα νομιμοποίησης, με τρόπο εκβιαστικό και πολιτικά μη ηθικό. Η βιασύνη που υπάρχει για να αλλάξει άρον-άρον ο εκλογικός νόμος, φανερώνει τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτήν την πρόθεση. Αν αυξηθεί το εκλογικό μέτρο, θα οδηγηθούμε σε ολιγαρχική Βουλή, θα συρρικνωθεί η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία και θα ενισχυθεί ο δικομματισμός και ο διπολισμός. Με τον τρόπον αυτόν θα δημιουργηθή έναν επικίνδυνο προηγούμενο, αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα τόσο κοντά στις εκλογές. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό ένα τέτοιο μέτρο, γιατί ουσιαστικά οδηγεί σε ακρωτηριασμό της δημοκρατίας και σε κατάργηση ή περιορισμό του πλουραλισμού. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει δυστυχώς να καταφεύγει στο ψέμα, έλλειψη επιχειρημάτων, για να στηρίξει την αιφνιδιαστική επίθεση του κατά της πολυφωνίας με την πρόταση του. Συνεχίζει να παραπλανά το κυπριακό λαό με τη διοχέτευση παραποιημένων στοιχείων για το εκλογικό σύστημα άλλων χωρών. Πάει περίπατο το επιχείρημα του ΔΗΣΥ ότι η Ευρωπαϊκή πρακτική αποκλείει από τα μικρά κόμματα την πρόσβαση στο κοινοβούλιο. Ο ΔΗΣΥ και ενδεχομένως και το ΑΚΕΛ με το οποίο φαίνεται να βρίσκονται σε παρασκηνιακή συνεννόηση , δεν έχουν δημοκρατικά επιχειρήματα για να στηρίξουν το σχέδιο τους για την εξόντωση των μικρών κομμάτων. Με ψέματα δεν πρόκειται να κρύψουν για πολύ τις πραγματικές τους προθέσεις. Θέλουν να κλέψουν ψήφους, να κλέψουν έδρες , να κλέψουν κονδύλια. 

Ένα από τα πλέον εξωφρενικά  επιχειρήματα που ακούστηκαν για υπεράσπιση του 5% χρησιμοποιεί ο κ. Αβέρωφ, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι όντως εξωφρενικό  ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να ζητά από τα μικρότερα κόμματα λίγους μήνες πριν τις εκλογές να διαλυθούν και να συγχωνευτούν με το ΔΗΚΟ ή την ΕΔΕΚ γιατί τάχα έχουν όμοιες θέσεις στο Κυπριακό. Με τη ίδιαν λογική  πρέπει να έχουμε μόνο δυο  κόμματα στη Κύπρο. Όσοι δεν στηρίζουν την πολιτική του κ. Αναστασίαδη στο Κυπριακό, κατά τον κ. Αβέρωφ, να συγκροτήσουν  ένα κόμμα και όσοι συμφωνούν με την πολιτική Αναστασιάδη να συγχωνευτούν στο άλλο κόμμα.  Με βάση τη λογική αυτή  πρέπει να συγχωνευτούν εν τέλει τα δυο κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που συμφωνούν στο Κυπριακό σε ένα κόμμα. Πράγμα εντελώς φυσικό αφού τα βρίσκουν παρασκηνιακά και στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπως και σε άλλα θέματα όπως τις ύποπτες χρηματοδοτήσεις από τις εταιρίες του Βγενόπουλου πχ Focus, στο ρουσφέτι, στα σκάνδαλα και στο βόλεμα των ημετέρων. 

Η κοινωνία των «εν εγρηγώση» πολιτών ας αναρωτηθέι και ας προβληματιστεί αν η προσπάθεια του ΔΗΣΥ να φιμώσει τις διαφορετικές φωνές και την πολυφωνία στο Κοινοβούλιο, εμπίπτει στον «πολιτικό πολιτισμό» τον οποίο θεωρεί ότι προωθεί.  Ας αναρωτηθεί επίσης αν η εφαρμογή αυτού του υψηλότερου εκλογικού μέτρου, που συνεπάγεται στραγγαλισμό της Δημοκρατίας, εμπίπτει στον «πολιτικό πολιτισμό» του ΔΗΣΥ. «Πολιτικός πολιτισμός» για το ΔΗΣΥ φαίνεται ότι σημαίνει την αφαίρεση του δικαιώματος της έκφρασης της λαϊκής βούλησης και ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος. 

Με την εφαρμογή της αύξησης του εκλογικού μέτρου αναμένεται ότι θα αυξηθεί η αποχή και η απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα και την πολιτική. Όποιος διαφωνεί με τις κυρίαρχες και κατεστημένες πολιτικές θα υποχρεώνεται να σιωπά και να απέχει αφού το ψηλό εκλογικό μέτρο θα αποθαρρύνει την εμπλοκή στην πολιτική.  Η καθοδηγούμενη προσπάθεια από τα δύο μεγάλα κόμματα για αύξηση του εκλογικού μέτρου θα επιφέρει δια νόμου την αποπομπή εκτός Βουλής και την απομόνωση των μικρών κομμάτων. Αυτό δεν θα εξυπηρετεί εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι θα αναζητήσουν μέσα από αυτά τα κόμματα μία διέξοδο έκφρασης.

Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, είναι περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια. Να δώσουμε πραγματική εξουσία και ρόλο στους πολίτες, επιτρέποντάς τους να συμετάσχουν οσο το περισσότερο στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. 

Ντίνος Ορφανός ΤΡιμίκλινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.