Με μια απόφαση-κόλαφο για
τις ευθύνες των τραπεζών, η δικαιοσύνη απαντά στο ζήτημα του
υπερδανεισμού των οφειλετών που σήμερα δε μπορούν να εκπληρώσουν τις
υποχρεώσεις τους. Για πρώτη φορά δε, δικαστική απόφαση θέτει επί τάπητος
ζήτημα συνευθύνης των τραπεζών και συνυπαιτιότητάς τους για τη μη
αποπληρωμή δανείων τα οποία χορηγούσαν αφειδώς.
Η απόφαση μπορεί να αφορά κατώτερη βαθμίδα δικαιοσύνης, αλλά
εντάσσεται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου νόμου Κατσέλη και έχει
ιδιαίτερη σημασία για όσους έχουν προσφύγει σε αυτή τη διαδικασία
προστασίας. Η απόφαση είναι του Ειρηνοδικείου της Πάτρας (υπ’αριθμόν 587/2015) και για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο και τις τράπεζες για την συμμετοχή στους στον ελληνικό υπερδανεισμό…
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://www.liberal.gr/
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Με την ευκαιρία, όποιος το επιθυμεί θα μπορούσε να διαβάσει όσα γράφαμε στις 20 Αυγούστου 2013
για το θέμα των πλειστηριασμών, όπου εκτός από την κριτική μας θέση για
την ισοπέδωση στο θέμα είχαμε αναγνωρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο:
«…σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εξακολουθούμε να
υποστηρίζουμε όσα γράψαμε από την αρχή σχεδόν της κρίσης για την ευθύνη
του τραπεζικού τομέα στην αλόγιστη πιστωτική επέκταση με στόχο να
αποκομιστούν χρηματιστηριακές υπεραξίες, μια εγκληματική πρακτική την
οποία πληρώνουμε σήμερα. Κατά συνέπεια, ουδεμία αμφιβολία πρέπει να
υπάρχει για το ότι οι τράπεζες οφείλουν να αναγνωρίσουν τα σφάλματα του
παρελθόντος και να πληρώσουν για το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
Δεν είναι οικονομικά ορθολογικό να την πληρώσει ο κοσμάκης όταν η εκταμίευση του δανείου έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, η χαλαρότητα των οποίων βαρύνει τις τράπεζες που έλαβαν την απόφαση.
Επίσης, το αίτημα για ‘κούρεμα’ της οφειλής σε ύψος ανάλογο της μη
αναμενόμενης μείωσης των αποδοχών είναι εξίσου λογικό και όπως δείχνουν
οι τελευταίες εξελίξεις, η οικονομική πραγματικότητα οδήγησε στις ίδιες τις τράπεζες στο να το προτείνουν ακόμα και από μόνες τους πλέον, καθώς καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της δικής τους μη ορθολογικής οικονομικής συμπεριφοράς.» (βλ. ΕΔΩ).
Αυτά προς διευκρίνιση της θέση μας, μαζί και με το ΕΔΩ από τις 4 Φεβρουαρίου 2012, καθώς πολλοί φίλοι που μάλλον μας γνώρισαν τελευταία, παρεξήγησαν τη θέση μας στο θέμα των πλειστηριασμών.
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Είναι γεγονός ότι τα δικαστήρια και ειδικά τα ειρηνοδικεία πολλές φορές παίρνουν το μέρος τον οφειλετών ειδικά όταν αποδεικνύεται η οικονομική τους αδυναμία.
Ετσι οι αποφάσεις διέγραφαν τα δάνεια αυτά ή όριζαν αποπληρωμή μιας ελάχιστης δόσεις για σιγκεκριμένο χρονικό διάστημα και διαγραφή του υπολοίπου ποσού...
Για πρώτη φορά το σκεπτικό αλλάζει στην συγκεκριμένη απόφαση και ο δικαστής ουσιαστικά είναι σαν να λέει στην τράπεζα "ας πρόσεχες και να μην δάνειζες το ποσό αυτό"....
Για πρώτη φορά η ευθύνη για την σύμβαση του δανεισμού πέφτει στους τραπεζίτες κι όχι στον οφειλέτη που αιτήθηκε το δάνειο...
Οπως λοιπόν μέχρι τώρα οι τραπεζίτες έλεγαν στον οφειλέτη ότι "δεν μας ενδιαφέρει που τότε που έλαβες το δάνειο μπορούσες να πληρώνεις αλλά τώρα όχι και θα πρέπει να πληρώσεις το χρέος σου.... και να κόψεις τον λαιμό σου.... και να μην το ζήταγες το δάνειο εξ αρχής αλλά να προέβλεπες την μέλλοντική σου δυσκολία...κ.α.", τώρα ο δικαστής αντιστρέφει το σκεπτικό και λέει στους τραπεζίτες "μπορεί εσείς να δώσατε το δάνειο όταν ο οφειλέτης μπορούσε να το αποπληρώνει αλλά εσείς έπρεπε να προβλέψετε αν θα μπορούσε και στο μέλλον να το αποπληρώνει .... κι αφού αποδεικνύεται ότι τώρα αδυνατεί αν το πληρώσει κακώς του το δώσατε...."....
Υπάρχουν όπως διαπιστώνουμε και φωτεινές εξαιρέσεις δικαστών και δεν έχουν μπει όλοι τους υπό τις διαταγές των τραπεζών και των προδοτικών μνημονιακών κυβερνήσεων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.