Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2015

Η αιγυπτιακή ενίσχυση της Τριμερούς.

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος Νίκος Λυγερός

Ένας απλώς χάρτης της κατάστασης των ενεργειακών δεδομένων της Αιγύπτου αρκεί να πείσει και τους πιο άπιστους για τη δυναμική της Αιγύπτου. Οι συμφωνίες με την EGAS, οι επιβλέψεις από την EGAS και οι ανοιχτές περιοχές είναι τόσες πολλές και διαφορετικές που αλλάζουν το βλέμμα που έχουμε για τα 13 και 20 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και της Ελλάδας. Με άλλα λόγια στο πλαίσιο της τριμερούς Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, όλοι κατανοούμε ότι η Αίγυπτος παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος είναι διπλός αφού υπάρχει επαφή και με το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει ενεργά στην άλλη τριμερή Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Όμως ο ρόλος της Αιγύπτου έγινε ακόμα πιο σπουδαίος με την ανακάλυψη από την εταιρεία ENI, του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ που αναβάθμισε εκθετικά τις δυνατότητές της και από μία χώρα που μπορούσε να έχει ανάγκη και από εισαγωγές, τώρα έχουμε μια χώρα ικανή να κάνει δυναμικές εξαγωγές. 


Έτσι η πραγματικότητα των κοιτασμάτων δεν δίνει μόνο βάση στις διακρατικές επενδύσεις όπως είναι ο αγώνας East Med ή ο Interconnector EuroAsia, αλλά και στην θεμελίωση των υψηλών στρατηγικών των χωρών. Δεν είμαστε πια λοιπόν στα παλιά δεδομένα της Ελλάδας, όπου το μόνο που απασχολούσε το κοινό ήταν πάντα τι θα κάνει η Τουρκία, τι θα πει, πώς θα αντιδράσει κλπ. Τώρα εξετάζουμε μέσω της θεωρίας παιγνίων, τους παίκτες που θέλουν να παίξουν ένα ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο για να είμαστε εμείς στο ενδιάμεσο με την Κύπρο και την Ελλάδα ως Ελληνισμός, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε αυτό το πλαίσιο η δυναμική της Αιγύπτου είναι ουσιαστική για τις εξελίξεις.


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.