Σελίδες

4 Σεπτεμβρίου 2015

Από το κοίτασμα Zohr στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Με το κοίτασμα Zohr και λόγω του μεγέθους και λόγω της απόστασης από την κυπριακή ΑΟΖ, πολλοί παράγοντες αναγκάζονται πλέον να εκδηλωθούν για να φανεί ότι κάνουν και κάτι. Έτσι με όλες τις δηλώσεις που ακούγαμε για την ENI και στη συνέχεια για την Total, βλέπουμε ότι υπάρχει μία αλλαγή φάσης που παίρνει μεγάλες διαστάσεις τουλάχιστον για όσους ήθελαν να μειώσουν και τον ρόλο της κυπριακής ΑΟΖ και τον ρόλο των κοιτασμάτων της εκτός του κοιτάσματος Αφροδίτης. 

Επί της ουσίας όμως για όσους ξέρουν από ενεργειακή στρατηγική δεν αλλάζει τίποτα. Απλώς μερικοί αναγκάζονται να αλλάξουν τοποθέτηση για να είναι συμβατοί με την αλήθεια των πραγμάτων. Η ENI και η Total παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και να ήθελαν να το διαψεύσουν μερικοί για να υποβαθμίσουν την όλη έρευνα που γίνεται στα θαλάσσια οικόπεδα. Η ENI και η Total συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες με το θέμα των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων, διότι συμφέρει και τις δύο ειδικά όταν είναι σε κοντινές περιοχές. Επιπλέον με το υπεργιγάντιο κοίτασμα υπάρχει ακόμα και περίπτωση να παίζει ένα ρόλο στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω μικρής απόστασης. Κι επειδή έχουμε την ENI στο αιγυπτιακό θαλάσσιο οικόπεδο 9 και την Total στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11, τα οποία εφάπτονται, είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια σύσφιξη σχέσεων και πάνω σε αυτό το θέμα. 

Έχει λοιπόν σημασία να δούμε πώς οι κυπριακές αρχές θα αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός. Βλέπουμε ήδη ότι αλλάζουν το ύφος τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κι ενώ προσπαθούσαν να δώσουν έμφαση σε άλλες συζητήσεις, η κυπριακή ΑΟΖ έρχεται και πάλι στο επίκεντρο ακόμα κι αν δεν το ήθελαν μερικοί ραγιάδες.

πηγή

Κυπριακή ΑΟΖ και Κυπριακό

Με τα νέα δεδομένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, η κυπριακή ΑΟΖ αποκτά όλο και περισσότερο σημασία ως γεωπολιτικό εργαλείο και βέβαια έρχεται να αφοπλίσει όλους όσους βιάζονται να λύσουν το κυπριακό με κάθε τρόπο δίχως βέβαια να την αξιοποιήσουν. Διότι βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων ότι αλλάζουν κάθε τόσο και λιγάκι. 

Έτσι ενώ στην αρχή όλα παρουσιάζονταν με τον πιο θετικό τρόπο κάθε φορά υπάρχει και μια νέα δήλωση που έρχεται να εξηγήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Το είδαμε ήδη με το περιουσιακό και τώρα ακούμε διάφορα για το εδαφικό που θυμίζουν περιπτώσεις χειρότερες από αυτές που απορρίψαμε ήδη πριν μια δεκαετία. Ταυτόχρονα ενώ προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν το ρόλο της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτή κάθε φορά με νέα δεδομένα έρχεται ενισχυμένη. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ του λεξιλογίου της προπαγάνδας και της αλήθειας της πραγματικότητας. 

Έτσι κάθε ενημερωμένος Κύπριος πολίτης μπορεί ν' αντιληφθεί πως η προσποίηση δεν είναι η πραγματικότητα κι ότι η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα εμφανίζεται, θέλουμε δεν θέλουμε, για να δείξει και τα στοιχεία της υψηλής στρατηγικής της Κύπρου που δεν μπορεί πια να λειτουργήσει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης όταν ακούμε δηλώσεις που δεν έχουν επιστημονικό περιεχόμενο για την κυπριακή ΑΟΖ, συνειδητοποιούμε ότι οι πολιτικοί που τις κάνουν δεν έχουν ιδέα για την αξία τους και βρίσκονται εκτός πλαισίου για την ειδικότητά τους, η οποία βασίζεται τόσα χρόνια στην πράσινη γραμμή χωρίς να γνωρίζουν το απέραντο γαλάζιο και την στρατηγική του αξία. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.