Σελίδες

21 Σεπτεμβρίου 2015

Μην εγκαταλείπεις τη Συνθήκη Σεβρών.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μην εγκαταλείπεις τη Συνθήκη Σεβρών. Μην σέβεσαι βλακωδώς τη Συνθήκη Λωζάννης. Ανέλυσε πραγματικά τη δομή των άρθρων τους και μελέτα τις προθέσεις τους, για να βγάλεις στρατηγικό συμπέρασμα. Μην θεωρείς τίποτα το δεδομένο σε αυτόν τον τομέα, γιατί ακόμα κι οι συνθήκες έχουν δυναμική. Κι αν το ξέρεις, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις στρατηγικά, ενώ αν θεωρείς ότι είναι οριστικές, δεν μπορείς να κινηθείς κι εγκλωβίζεσαι σε μία παγίδα που δημιούργησες μόνος σου. 

Όταν βλέπεις σ’ ένα χώρο μια σκακιέρα με κομμάτια και πιόνια στην αρχική τους θέση και θεωρείς ότι θα παιχτεί η πρώτη παρτίδα, δεν είσαι μόνο αθώος για σένα, αλλά είσαι κι επικίνδυνος για τους άλλους, διότι το πιθανότερο βέβαια είναι ότι έχουν παιχτεί πολλές πριν κι ότι υπάρχει ένα ιστορικό ακόμα κι αν είναι αόρατο για τους περισσότερους. Κατά συνέπεια, σκέψου διαφορετικά με καινούργια νοητικά σχήματα. Πάρε τα άρθρα της Συνθήκης Σεβρών που παρέμειναν στη Συνθήκη της Λωζάννης, προώθησέ τα, εφάρμοσέ τα, ακόμα και μονομερώς στις περιπτώσεις που έχουν νόημα, δίνοντας βάση ως επίσημη αναφορά στην αρίθμηση της Συνθήκης Λωζάννης. 

Ποιος θα σου πει τι; Αφού υπάρχουν και θεωρητικά πρέπει να τηρηθούν από όλους, ποιο είναι το πρόβλημα; Θα ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχει. Με αυτήν την πράξη όμως δίνεις ενέργεια στο πεδίο δράσης, δημιουργείς μια νέα δυναμική που επιτρέπει άλλες προοπτικές. Και τότε θα κατανοήσεις ότι η έννοια των κατεχομένων προσδιορίζει μία καταπάτηση κι όχι μια προέλευση. Έτσι τα κατεχόμενα σου μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα φυσιολογικό χώρο με την έννοια των φυσικών συνόρων και της ιστορικότητας που δεν αλλοιώνει κανένα δικαίωμα, διότι δεν είναι απαραίτητα δικό σου θεσμικά, αλλά οι δικοί σου μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.