Σελίδες

26 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μια ουτοπία αλλά μια πραγματικότητα. Και είναι καλό να το έχουμε στο νου μας την ώρα που παλεύουμε να πετύχουμε για να έχουμε περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην πατρίδα μας. Έτσι συνειδητοποιούμε ότι ο πολιτισμός μας είναι ένας πλούτος που πρέπει να αξιοποιήσουμε για το μέλλον κι όχι απλώς ένα κομμάτι του παρελθόντος. 

Η Ελλάδα προς το παρόν έχει 17 μνημεία που είναι αναγνωρισμένα από την ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά όλοι μας κατανοούμε ότι αυτό είναι μόνο ένα αρχικό στάδιο αν υπολογίσουμε τον πολιτισμικό πλούτο που διαθέτουμε. Απλώς πρέπει περισσότεροι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι αυτά τα μνημεία έχουν μια παγκόσμια αξία κι όχι μόνο τοπική, πράγμα που σημαίνει ότι το πρέπον είναι να αναγνωρισθούν από την παγκόσμια κοινότητα και αυτό προϋποθέτει να υποβληθούν φάκελοι που αποτελούν μια πραγματικά και αποτελεσματική προσέγγιση του όλου θέματος. 

Δεν μπορεί παραδείγματος χάρη, όλη η Κρήτη με το ιστορικό παρελθόν της να μην έχει ούτε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ υπάρχουν τα κάστρα, τα τείχη, η οχυρωματική αλλά βέβαια και η Φαιστός με τον περίφημο δίσκο. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να είναι δουλεμένες και σοβαρές δίχως να περιμένουμε μια αυτόματη και αυτονόητη αναγνώριση, διότι κάθε αναγνώριση χρειάζεται στρατηγική για να πετύχει. Οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια αφορμή να σκεφτούμε όλο αυτό το πλαίσιο πιο ορθολογικά.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.