Σελίδες

28 Ιουλίου 2015

Αρχισαν οι εργασίες για την εκταφή του ΝΟΡΑΤΛΑΣ στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.

Με τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη μνήμη των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ άρχισαν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί οι εργασίες για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, με 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος, με στόχο να εντοπιστούν τα λείψανα των 19 στρατιωτών, καθώς 12 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. 

Ήταν το Νίκη 4 του Βασίλη Παναγόπουλου που από το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα παραμένει θαμμένο στον Τύμβο, κάτω από το μνημείο του σταυρού.
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η αυριανή θα είναι μια σεμνή τελετή, στην παρουσία του Πρέσβη ή εκπροσώπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και θα σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου γύρου ανασκαφών που αφορούν την προετοιμασία του χώρου ώστε γύρω στις 20 Αυγούστου να περάσουμε στη δεύτερη και σημαντική φάση.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι θα εργαστεί μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων, Κυπρίων και ξένων, για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των λειψάνων, τηρώντας όλες τις εργασίες εξετάσεων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Δημοκρατίας στην Έγκωμη και ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Στην ομάδα εντάσσεται και αυτός που ηγήθηκε των εκταφών στους ομαδικούς τάφους στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και ειδικός από την Αυστραλία που εργάστηκε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, πρόσθεσε. Επεσήμανε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά και από ενημέρωση των στρατιωτικών Αρχών της Ελλάδας ότι πιθανόν στο αεροσκάφος να βρίσκονταν εκρηκτικά για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανασκαφή.

Η τρίτη φάση αφορά την αποκατάσταση του χώρου και αυτό περιλαμβάνεται με ειδικό κονδύλι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε λέγοντας πως αυτό θα γίνει τάχιστα ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για τις επόμενες επετειακές εκδηλώσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ο Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι υπάρχει πρόνοια ενός συνολικού κόστος “αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει όταν κάνει μια ανασκαφή τι θα βρει, ακόμη δεν είμαστε σίγουροι αν θα βρούμε τους καταδρομείς εκεί”.

Η όλη προσπάθεια, είπε, γίνεται στη βάση αξιόπιστων πληροφοριών και αποφάσεων των ειδικών, συμπληρώνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας έχουν ζητήσει να γίνει η ανασκαφή, υπάρχει και η απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά – τόνισε - πρόκειται για ένα θέμα πάνω από όλα ανθρωπιστικό.

Σε ερώτηση κατά πόσο, εάν δεν βρεθεί ο αριθμός των λειψάνων που αναζητείται, θα επεκταθεί ο χώρος των ανασκαφών, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε “αυτό θα το δούμε” λέγοντας ότι όταν έρθει μια αξιόπιστη μαρτυρία, αξιοποιείται.

Θετική κίνηση και ηθική υποχρέωση χαρακτήρισε σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή την έναρξη των εργασιών για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Έστω και ένα μικρό να βρεθεί μέσα στο αεροπλάνο είναι σημαντικό να βγει έξω, ανέφερε, παραπέμποντας και σε σχετική συζήτηση που είχε τον περασμένο Απρίλιο στην Κύπρο με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη. “Θεωρώ ότι αυτή η υποχρέωση αρχίζει από αύριο και υλοποιείται. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια με αυτού του είδους την υπεύθυνη συμπεριφορά και στα άλλα θέματα των πεσόντων και αγνοουμένων που μας αφορούν. Είναι μια ηθική υποχρέωση στα παιδιά που πήγαν από την Ελλάδα στην Κύπρο και χάθηκαν άδικα για την υπόθεση της Κύπρου το 1974”.

Οι συστάσεις του ΕΔΑΔ για αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των συγγενών αφορούσαν την προσφυγή δύο οικογενειών στρατιωτικών από την Ελλάδα εναντίον της Κύπρου για τους Στέφανο Τζιλιβάκη και Κοσμά Γιαννακάκη, οι οποίοι επέβαιναν στο Νοράτλας. Στις δύο οικογένειες είχαν δοθεί αρχικά οστά των συγγενών τους που στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2003 αποδείχθηκε ότι δεν ανήκαν σε αυτούς. Λείψανα του Τζιλιβάκη εντοπίστηκαν αργότερα σε άλλο τάφο στη Λακατάμεια ενώ του Γιαννακάκη δεν εντοπίστηκαν.

Τη γενική ευθύνη για την υλοποίηση του έργου θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών και επικεφαλής/συντονιστής έχει οριστεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής. Την απόφαση για τη διεξαγωγή των εργασιών είχε λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2014.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Συγκλονιστικές στιγμές στην εκσκαφή γιά εντοπισμό των λειψάνων των 19 Ελλήνων ηρώων καταδρομέων

Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

«Μας φάγατε ρε αδέλφια…» Αυτές ήταν οι μόνες λέξεις, που άκουσε από το στόμα ενός Έλληνα καταδρομέα, που χαροπάλευε μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974, ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Παπαστυλιανού, έφεδρος τότε στα αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς. «Αυτά τα λόγια και το τεμαχισμένο σώμα του, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ» μας είπε.

Ο Στέλιος Παπαστυλιανού βρέθηκε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου άρχισε η εκσκαφή στο χώρο του μνημείου των Κυπρίων και εξ Ελλάδος πεσόντων, για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού Noratlas της επιχείρησης “Νίκη-4″, στο οποίο επέβαιναν στις 22/7/1974, είκοσι οκτώ καταδρομείς και τετραμελές πλήρωμα. Πριν από χρόνια, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, δώδεκα από τους τριάντα ένα νεκρούς της επιχείρησης. Η εκσκαφή αναμένεται να αποκαλύψει και τους υπόλοιπους δεκαεννέα.
Μοναδικός επιζών από το Noratlas, που εκλήφθηκε ως τουρκικό και καταρρίφθηκε από αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς, είναι ο τότε καταδρομέας, Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος, αν και ανάπηρος, έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στη Λευκωσία, για να αποτίσει φόρο τιμής στους συναδέλφους του.


Με μάτια βουρκωμένα, ο Στέλιος Παπαστυλιανού, μίλησε μακρυά απ’ τις κάμερες σε ορισμένους δημοσιογράφους, για τα όσα τραγικά έζησε μετά την κατάρριψη του ελληνικού μεταγωγικού. Για τον καταδρομέα που του μίλησε, ανέφερε ότι μαζί με ακόμη έναν βαρειά τραυματία, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και ξεψύχησαν.
«Όταν καταρρίφθηκε το Noratlas, τρέξαμε με ενθουσιασμό στο σημείο της πτώσης για να συλλάβουμε τούρκους αιχμαλώτους. Τότε βρεθήκαμε μπροστά σε ανείπωτη τραγωδία, γιατί διαπιστώσαμε ότι ήταν καταδρομείς από την Ελλάδα. Είχαμε κτυπήσει τα αδέλφια μας. Ακόμη το έχω βάρος στην συνείδηση μου…», κατέληξε ο Στέλιος Παπαστυλιανού.
Της έναρξης των εργασιών της ανάδειξης του αεροσκάφους, προηγήθηκε τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, Γρηγόριο, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 31 τραγικών θυμάτων από την Ελλάδα.


Ελληνες στρατιώτες κοντά στο αεροδρόμιο παρατηρούν ακινητοποιημένο τουρκικό άρμα.
Εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στεφάνι κατέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας. Στεφάνια κατέθεσαν εξάλλου, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος, Γεώργιος Μπασιακούλης, ενώ την ΕΛΔΥΚ εκπροσώπησε ο υποδιοικητής της, συνταγματάρχης πεζικού, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο πρέσβης της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για την εκσκαφή, και είπε ότι «αυτά τα παλικάρια ήρθαν να πολεμήσουν για την Κύπρο και χάθηκαν άδικα, όπως άδικα χάθηκαν και τόσοι άλλοι το 1974». Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει τη συνδρομή της σε οτιδήποτε χρειαστεί. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους συγγενείς να βρουν τους ανθρώπους τους, αλλά, όπως σημείωσε, «πρέπει να κοιτάς και την ιστορία σου και το παρόν και το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι μέρα για περίσκεψη».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου είπε ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της κυπριακής πολιτείας να προχωρήσει σε αυτή την εκσκαφή-εκταφή, ώστε και οι συγγενείς των πεσόντων μετά από 41 χρόνια «να μπορούν να κηδεύσουν τους δικούς τους με τις παραδόσεις μας και ασφαλώς να αποδοθούν και οι πρέπουσες τιμές στους πεσόντες».

Ο επικεφαλής και συντονιστής των εργασιών για τον εντοπισμό των λειψάνων, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, Ξενοφών Καλλής, ανέφερε πως ξεκινά η πρώτη φάση, που αφορά την ετοιμασία του χώρου που θα ανασκαφεί σε κατοπινό στάδιο.

Κατά την πρώτη φάση – εξήγησε – θα γίνει μετακίνηση του πλακόστρωτου, των πλακών και του μνημείου, μέχρι να αποκαλυφθεί το φυσικό έδαφος. Όπως είπε, με βάση τις πληροφορίες, το αεροσκάφος βρίσκεται στο σημείο του Τύμβου. «Το εξόγκωμα, η τούμπα, είναι τεχνητή: χρησιμοποιήθηκε χώμα από τη γύρω περιοχή για να καλύψει το αεροσκάφος», είπε. Το έργο κατά τον κ. Καλλή, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 17 Αυγούστου. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πληροφορίες σε τι βάθος μπορεί να είναι θαμμένη η άτρακτος, ο κ. Καλλής είπε ότι με βάση κάποια συμπεράσματα από γεωφυσικές έρευνες που έχουν γίνει, μάλλον αυτή βρίσκεται σε βάθος 3,5 μέτρων.

Ένας από τους συγγενείς των αδικοχαμένων καταδρομέων, ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, που το 1974 υπηρέτησε ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ, φανερά συγκινημένος, είπε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως, πέραν από την άτρακτο και τα κομμάτια από το αεροπλάνο, «κάτι θα βρεθεί εδώ από τα παιδιά μας». «Ο αδελφός ενός από τους καταδρομείς μου είπε: «Ένα κοκκαλάκι του θέλω, να φτιάξω ένα μνημείο στο χωριό, δεν θέλω τίποτε άλλο, ένα κοκκαλάκι, έστω και αυτό»» ανέφερε δακρυσμένος ο Θ. Αναστασόπουλος.

mignatiou ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.