Σελίδες

29 Ιουνίου 2015

ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: «ΤΑ ΡΑΓΙΑΔΙΚΑ!!!»

Του Μιχάλη Τζανάκη

Μετά από πολλά χρόνια αναβιώνει η παράδοση του δημοτικού τραγουδιού μ’ ένα άλλο καινοφανές είδος. Κοντά στα «Ακριτικά», τα «Κλέφτικα», τις «Παραλογές», τα «Νανουρίσματα» και τα «Ταχταρίσματα», δημιουργήθηκαν μετά από πενταετή «καλλιέργειά» τους τα «Ραγιάδικα!!!».

Το συγκεκριμένο είδος, όπως και όλα τα προηγούμενα διαδόθηκε με την προφορική παράδοση στα χρόνια της Γερμανοκρατίας, όπως και τα προηγούμενα άκμασαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διαδόθηκε τηλεοπτικά επί πενταετία από συγκεκριμένους αοιδο ή αηδιο-σταθμούς, που πλέκουν ρίμα του «τευτονικού» δεκαπεντασύλλαβου.

Κλασικό δείγμα «τ’ άκουσες Στουρνάρα μου, τα θλιβερά μαντάτα,
Μ’ εκείνα που υπέγραφες, τρών’ όλοι μαντολάτα!!!»

Γνωστότεροι τίτλοι των «ραγιάδικων» είναι: «Η ανάπτυξη άργησε μια μέρα», «Ο Μπάμπης πήρε τ’ άρματα», «Νοικοκυραίοι σκύψετε…», «χωρίς ευρώ πως θα παντρευτούμε Μανολιό μου» και πολλά άλλα. Τις τελευταίες ημέρες τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν πολύωρα αφιερώματα στα «ραγιάδικα», καθώς επιμελούνται και της πρώτης έντυπης έκδοσής τους. Με άλλα λόγια είναι σπόνσορες του συγκεκριμένου είδους και απαγγέλουν με απαράμιλλη ευφράδεια νυχθημερόν αποσπάσματα. Με καταπληκτική παραστατικότητα απηγγέλθη το «ΔΝΤοτσολιαδάκι» και το γνωστότερο «μαζοχιζόμαστε Ευρώπη!!!»

Πολλά απ’ τα «ραγιάδικα» απαγγέλθηκαν και τραγουδήθηκαν στις πρόσφατες «παλλαϊκές» συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος, όπου πλήθος αντιστασιακών διαδήλωσαν την προσήλωσή τους στο ύψιστο ιδανικό του «ραγιαδισμού»!!!

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με το καινούριο ΕΣΠΑ η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει τη συγγραφή καινούριων σχολικών βιβλίων που θα περιλάβουν τα «ραγιάδικα» στο πρώτο κεφάλαιο, ενώ προτείνεται και χρηματοδοτείται η κατάργηση της εθνικής εορτής του «ΟΧΙ», διότι παραπέμπει στο επαίσχυντο, αντι-δημοκρατικό και αντι-ευρωπαϊκό δημοψήφισμα. Αντί του «ΟΧΙ» θα εορτάζεται το «ΝΑΙ» και εθνικοί ήρωες θα οριστούν ο καπετάν- Γερούν, ο Στουρναρομάχος, και ο Αδωνόμπεης.

Για το συγκεκριμένο είδος δημοτικού τραγουδιού η εφημερίδα BILD είχε μεγάλο αφιέρωμα και σε πρωτοσέλιδό της ο «γνωστός» δημοσιογράφος, «γνωστού» καναλιού έκανε άσεμνη χειρονομία στην «Αφροδίτη» της Μήλου, με τον τίτλο «Μένουμε Ευρώπη»!

Τα «ραγιάδικα» διατίθενται ήδη από γνωστές εκπομπές «τηλε-πωλήσεων» σε προνομιακή τιμή και με δώρο στις δύο συλλογές «ραγιάδικων» μια τρίτη δώρο!!! Και όλα αυτά μ’ ένα απλό τηλεφώνημα στο Γιούρογκρουπ, ή το Γιουρογουόρκινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.