Σελίδες

25 Μαΐου 2015

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ (Πέργη, Mικρά Ασία).

Από όλες τις αρχαίες πόλεις που επισκεφθήκαμε στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας η Πέργη άνετα κερδίζει τον επίζηλο τίτλο της πιο καλά διατηρημένης με μεγάλο αριθμό δημόσιων κτηρίων που σώζονται σε καλή κατάσταση και εντυπωσιάζουν με τη μνημειώδη μορφή τους.  «Δεν χορταίνει το μάτι να βλέπει αρχαιότητες»! επαναλάμβανε ο φίλος μου. 

Η Πέργη, καθαρά ελληνική πόλη, υπήρξε πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Υποτάχθηκε στους Πέρσες το 546, απελευθερώθηκε από τον Μέγ. Αλέξανδρο το 330, έγινε μήλο της έριδος ανάμεσα στους διαδόχους του στη συνέχεια και κατόπιν κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Υπήρξε έδρα επισκοπής την εποχή του Βυζαντίου (μέχρι σήμερα υφίσταται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ιεράρχης που φέρει τίτλο με τ’ όνομά της) και, τέλος, περιήλθε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, οι οποίοι, όπως συμβαίνει και με δεκάδες άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, κερδίζουν τεράστια ποσά από την τουριστική εκμετάλλευσή τους. 

Η πρώτη φωτογραφία απεικονίζει από ψηλά την κεντρική αρτηρία της πόλης με τα καταστήματα (φ. 606 και 609) 

το κανάλι που ξεκινούσε από το Νυμφαίο (φ. 617) 

κάτω από την Ακρόπολη (φ.619) και τη διέτρεχε σε όλο της το μήκος σχηματίζοντας κλιμακωτούς καταρράκτες και στο βάθος ένα μέρος από τα οικοδομήματα, 

όπως άνω δεξιά το κλειστό λόγω ανακαίνισης θέατρο, εμπρός του το επίμηκες στάδιο με τις καμάρες, πριν από αυτό το τεράστιο συγκρότημα των λουτρών με τα υπόκαυστα (φ. 589 και 591), 

στο βάθος αριστερά με τις σημαίες η κεντρική Ρωμαϊκή Πύλη (φ. 572),

λίγο πιο μπρος οι δύο ελληνιστικοί αμυντικοί πύργοι (φ.595 και 601), 

ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί η άλλη κεντρική αρτηρία (φ. 625 έως 630), 

η τετράγωνης κάτοψης (φ. 644) Αγορά με το μεγάλο αριθμό των κιόνων 

και την κυκλική Θόλο (φ. 642 και 643) στη μέση, 

η μεγάλων διαστάσεων Βασιλική (φ. 646) 

και τα Τείχη (φ. 648 και 649). 

Και παντού οι ελληνικές επιγραφές,  με πανεύκολη την ανάγνωση των στερεότυπα αναθηματικού/αφιερωματικού χαρακτήρα κειμένων τους. Πέργη η ελληνική.

(ευχαριστούμε την καλή φίλη κι αρθρογράφο μας Μαίρη Καρά για την αποστολή του οδοιπορικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.