Σελίδες

25 Μαΐου 2015

ΟΣΟΙ «ΠΙΣΤΟΙ», ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ!!!

Του Μιχάλη Τζανάκη 

Από μικρό παιδί αγαπούσα πολύ την Αγία Βαρβάρα!!! Χωρίς να έχω εντρυφήσει σε ιερά κείμενα, είχα συνδέσει την εορτή της εν λόγω Αγίας με τους εορτασμούς του γειτνιάζοντος στρατοπέδου με το δημοτικό σχολείο που φοιτούσα στη Σοχώρα του Ρεθύμνου!!! Ανήμερα της γιορτής τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη όλη η πόλη περνούσε απ’ το στρατόπεδο για να δοκιμάσει τους λουκουμάδες που παρασκεύαζαν δεκάδες στρατιώτες!!! Με τον τρόπο αυτό, άκρως γευστικό εορταζόταν η «χάρη» της και ήταν φυσικό να τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο της Αγίας, γιατί κι εκείνη μας «έτρεφε» εμμέσως, έστω άπαξ του έτους!!! 

Δεν ξέρω γιατί μου ήρθαν στο μυαλό οι εικόνες αυτές, βλέποντας τους «πιστούς» να σχηματίζουν ουρές, περιμένοντας ευλαβικά να προσκυνήσουν τα λείψανα της εν λόγω Αγίας πρόσφατα στην πρωτεύουσα. Οι δικές μας ουρές τότε, είχαν σίγουρα την ιδιοτέλεια των … λουκουμάδων(!!!), αλλά και οι σημερινές «ουρές» των πιστών έχουν κι αυτές την ιδιοτέλεια της «σωτηρίας» της ψυχής, αφού είναι μάλλον ή έστω περίπου πεπεισμένες πως η εκ Ιταλίας ερχόμενη Αγία θα συμβάλει στην άφεση αμαρτιών μας!!! 

Πολύς λόγος, λοιπόν, για την πρόσφατη έλευση των λειψάνων-αρχηγού κράτους που συγκλονίζει το θρησκευτικό συναίσθημα μερίδας των συμπολιτών μας. Κατανοώ και συμμερίζομαι την ειλικρινή ευλάβεια και την πίστη του καθενός, αλλά έχω κάποιες ενστάσεις σχετικά με τον αυθαίρετο προσδιορισμό των εν αναμονή προσκυνητών σε «πιστούς», τουλάχιστον αν λάβουμε υπόψη τους τίτλους ειδήσεων που βλέπουμε στις οθόνες. 

Με περίπου έκτακτα δελτία τα κανάλια μας προειδοποιούν για τη … ροή του προσκυνήματος!!! Είκοσι χιλιάδες «πιστοί» την Δευτέρα, είκοσι πέντε χιλιάδες την Τρίτη, τριάντα οκτώ την Τετάρτη κοκ. Δηλαδή πως είναι σίγουροι οι ρεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι πως οι «προσκυνητές» των λειψάνων είναι οπωσδήποτε και «πιστοί», ή ότι αποκλείεται άλλοι «πιστοί» να μην μετέχουν του «προσκυνήματος»; 

Ως εικόνα πάντως να εναποθέτουμε τις έσχατες ελπίδες σωτηρίας ή να θεωρείται ως τεκμήριο πίστης το δημόσιο προσκύνημα «λειψάνων», «Τιμίων Ζωνών» ή άλλων ιερών «αξεσουάρ» μάλλον είναι άκρως υποκριτικό! Αφήστε δε που μάλλον «ανίερο» φαίνεται να περιφέρονται «λείψανα», ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναπαύονται μετά «δικαίων τετελειωμένων»! 

Υποθέτω πως στους «προσκυνητές» των λειψάνων θα υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστα ή και καθόλου κατ’ ουσίαν χριστιανοί, πχ άνθρωποι εκμεταλλευτές, ατομιστές, κυνικοί, άνθρωποι που δε λένε το «καλημέρα» στους γονείς τους, ή αδιαφορούν για το γείτονά τους που υποφέρει! Κοινώς λεγόμενοι και «θεομπαίχτες»!!! Ωστόσο, χαρακτηρίζονται ως «πιστοί», ενώ εγώ νιώθω περίπου «άπιστος», επειδή δεν αφουγκράζομαι τέτοιου είδους πρακτικές και θεάματα επιλέγοντας την κατ’ ιδίαν προσευχή και τηρώντας απλούστερες θρησκευτικές θεωρίες και πρακτικές, όπως την απολύτως καταπληκτική φράση: «Θεός Αγάπη εστί»!!!. 

Ωστόσο, γνωρίζοντας ή έστω υποθέτοντας πως η «ιερότητα» δεν είναι δεδομένη ότι δεν μεταβιβάζεται δια του προσκυνήματος, αλλά μέσω των λόγων και κυρίως των πράξεων μέμφομαι το θλιβερό θέαμα που παραπέμπει σε ειδωλολατρικές πομπές αγωνιώντων και εκλιπαρούντων την περίφημη «άφεση». 

Επιπλέον θεωρώ πως δεν υπάρχει αθλιότερη μορφή «εμπορίου» από αυτό της «πίστεως» και της «ελπίδας», διότι απευθύνεται σε μια «αγορά» απολύτως αποπροσανατολισμένη από τις πραγματικές «ανάγκες» της!!! 

Απορώ δε, που άνθρωποι ιερωμένοι και φωτισμένοι-γιατί υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι-δεν αντιδρούν σε κάθε είδους διαπόμπευση της αληθινής μας πίστης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.