Σελίδες

25 Μαΐου 2015

Επαναφορά της Τουρκίας σε θέση ισχύος απέναντι μας.

Σε ένα περιβάλλον αλλαγών στον παγκόσμιο χάρτη που έχει ξεκινήσει, ήδη, από τα τέλη του 20ου αιώνα, η ρήση του Κ. Καραμανλή στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είναι, ίσως, η καλύτερη εξήγηση: 

«Ἡ σύγχυση αὐτή, παίρνει τὸν τελευταῖο καιρὸ τέτοια μορφὴ καὶ τέτοιες διαστάσεις, ὥστε νὰ δημιουργεῖται ἡ ἐντύπωση ὅτι ὁλόκληρη ἡ ἀνθρωπότης μπῆκε σὲ μία περίοδο ὁμαδικῆς παραφροσύνης»

Συνολικά, φαίνεται να υπάρχει μια γενική αναστάτωση στον πλανήτη που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που όμοια τους, η ανθρωπότητα, έχει πολλούς αιώνες να βιώσει. Αρκετοί αναφέρονται σε μια ίση κατάσταση με αυτή του WWII όπου υπήρξε μια βίαιη σύγκρουση παγκοσμίως αλλάζοντας, κυρίως, τον γεωοικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη. Όχι, όμως, τον γεωγραφικό. Οι αλλαγές συνόρων που διαφαίνονται μόνο τα τελευταία χρόνια, σε Μέση Ανατολή, έχουν γίνει τόσο έντονες που μόνο με την εποχή της συμφωνίας Σάικς Πικό μετά την πτώση του Μεγάλου Ασθενή μπορούν να συγκριθούν(Οθωμανική Αυτοκρατορία, Άνοδος Κεμάλ)

Η αλλαγή τώρα που συντελείται εκ νέου στην γείτονα χώρα (Τουρκία) δείχνει ακριβώς πώς πρόκειται αυτό να επηρρεάσει ξανά την περιοχή μας. Κατα επέκταση αυτή η αλλαγή επειδή συντελείται στον χώρο των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου που πολλά κράτη έχουν σημαντικά συμφέροντα, είναι σίγουρο οτι θα επηρρεάσει ακόμα περισσότερο και αυτά. Η μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη που ήδη συντελείται στον παρόντα χρόνο, θεωρείται 100% σίγουρο πώς θα αλλάξει και τις ισορροπίες με την Ελλάδα προς το αρνητικό για την χώρα μας, καθιστώντας την "δορυφόρο" της Άγκυρας, όπως ανέφερε προ έτους το think tank Stratfor.

Αν δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το παραπάνω ίσως το παρακάτω αποτέλεσμα πορίσματος που ανακοινώθηκε στην Ελληνική Βουλή προ 10+ ετών να είναι πιο ευνόητο και παρουσιάστηκε και σε διεθνή Τύπο.

Τα επιμέρους προβλήματα, αν ιδωθούν στο σύνολό τους, αποβλέπουν στον εγκλωβισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε μιαν τουρκική υφαλοκρηπίδα, σ’ έναν τουρκικό εναέριο χώρο και σε έναν χώρο στρατιωτικού ελέγχου με απώτερη συνέπεια ότι έτσι μια μέρα θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία" - Ομιλία Βύρωνα Θεοδωρόπουλου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, 10 Απριλίου 2002

Στον σημερινό χρόνο λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα να είχαμε την δυνατότητα να θεωρούμαστε ώς "στρατηγικά σκληρό καρύδι, που θα σπάσει κάποιος δόντια για να το φάει" και αυτό να αποτελούσε μέτρο απώθησης για κάθε επιβουλεύοντα.

Όμως, αυτό για να διατηρηθεί θα χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή να τεθεί και σε πραγματική λειτουργία, κάτι που φοβάμαι πώς πολύ σύντομα όπως κινούνται οι καταστάσεις θα κληθούμε να εφαρμόσουμε. Η Τουρκία άλλωστε πάντα θεωρούσε την Ελλάδα ώς μια περιοχή που αποσχίστηκε προσωρινά και πρέπει να επανέρθει στο νέο Χαλιφάτο.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group


Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.