Τη γεωπολιτική στροφή προς τη Μόσχα, που κάποτε είχε επιλέξει και ο Κ.Καραμανλής ο νεότερος, πραγματοποιεί η νέα ελληνική κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερους επίσκεψής του στη Μόσχα.
Ο κ Λαφαζάνης τόνισε μάλιστα ότι "καλό θα ήταν ο εν λόγω αγωγός να μην περάσει από την Τουρκία, αλλά αποκλειστικά από την Ελλάδα και να μετονομαστεί σε Greek Stream".
Η πρότασή του βρήκε θετική ανταπόκριση από τον ομόλογό του Ρώσο Υπουργό ο οποίος υποσχέθηκε να το συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν και τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συλλογικό, κυβερνητικό επίπεδο και από τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί να προχωρήσει το σχέδιο, τα οφέλη για τη χώρα θα είναι «εξαιρετικά έως πολύ εξαιρετικά».
Απαντώντας δε σε ερωτήσεις για πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ ή των ΗΠΑ αναφορικά με την διέλευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ο υπουργός αφού επεσήμανε ότι η επέκταση του αγωγού θα γίνει στη βάση της εθνικής και της Κοινοτικής νομοθεσίας, τόνισε "Η Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών.
Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον προέλεγχο της ΕΕ.
Αυτό καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και αναγορεύει την ΕΕ σε ανεξέλεγκτο υπεραφεντικό στις ενεργειακές πολιτικές των κρατών. Δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε εθνικές πολιτικές εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν θέλουμε να παραδοθεί η Ευρώπη στα χέρια των νέων 7 ενεργειακών εταιρειών, θέλουμε να αναπτύξουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα μειώνει τις ενεργειακές τιμές και το κόστος ενεργειακής τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες". "Κοινώς" όπως είπε χαρακτηριστικά, "θα κάνουμε ότι θέλουμε"....
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε στη Μόσχα ο κ.Λαφαζάνης είπε ότι τέθηκαν ζητήματα για στρατηγικές συμμαχίες με τους Ρώσους με τους οποίους μας συνδέει κοινή θρησκεία και κοινοί αγώνες κατά της Νέας Τάξης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε για συμμετοχή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές λέγοντας ότι είναι επιφορτισμένος από τον Υπουργό Αμυνας κ. Καμμένο να προετοιμάσει το έδαφος, πριν την δική του επίσκεψη στην Ρωσία, για συμφωνίες αμυντικού περιεχομένου με τους Ρώσους.
Ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, κ. Π. Καμμένου, για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε δε ότι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο δήλωσε:
«Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η οριοθέτηση είναι πάγια επιλογή και θέση της κυβέρνησης και θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Βεβαίως, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Μιλάμε για τις περιοχές που χρειάζονται οριοθέτηση, δεν είναι όλο το Αιγαίο, είναι οι περιοχές όπου συνορεύουν οι θαλάσσιες δυνατότητες της ηπειρωτικής Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκεί χρειάζεται οριοθέτηση την οποία επιδιώκουμε με βάση το δίκαιο της θάλασσας. Και τόνισα την ανάγκη να υποβοηθηθεί από την ΕΕ η οριοθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο».
Στην συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία αν επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. καλά θα κάνει να δεχτεί όλες τις αρχές της Ε.Ε. περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών....
Η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο και να αποσύρει επίσης το casus belli κατά της Ελλάδος σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια....
Παράλληλα κάλεσε την γειτονική χώρα να μην εξοπλίζει και να μην υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση αισθάνθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες ακούγοντας τον κ Λαφαζάνη να τους λέει ότι "στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλές προφητείες ότι το ξανθό γένος θα καταλάβει την Πόλη και θα την αποδώσει απελευθερωμένη στους Ελληνες".....
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του έθεσε και το θέμα χρηματοδότησης της χώρας από τη Ρωσία για το οποίο βρήκε θετική ανταπόκριση, ενώ για το θέμα του ΟΛΠ και των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι οι θέσεις του είναι γνωστές και ισχύουν και ότι στον ενεργειακό τομέα επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά και με την Ρωσία.
Σε τελευταία ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου για το "αν τελικώς υπάρχει κρυφή ατζέντα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και plan B" ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι "κρυφή ατζέντα δεν υπάρχει γιατί o ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι αν τελικώς από τον Ιούνιο και μετά δεν βρεθεί λύση εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει και να εκδώσει δικό της εθνικό νόμισμα την "νέα δραχμή" με ισοτιμία ένα ευρώ προς μία "νέα δραχμή".... όσο για το plan B αυτό έγκειται στην μονομερή διαγραφή του χρέους που θα είναι η αμέσως επόμενη κίνηση.... Ετσι θα επανέλθει η εθνική μας ανεξαρτησία και χωρίς το βάρος του επονείδιστου χρέους μου μας φόρτωσαν οι προδότες μνημονιακοί σύντομα η χώρα θα περάσει σε θετικούς και πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης"....
Να επισημάνουμε ότι ο κ Λαφαζάνης μετά τις δηλώσεις του έγινε πλέον ένα πρόσωπο ιδιαιτέρως αγαπητό στον πρόεδρο Πούτιν και σε ολόκληρη την ρωσική διπλωματία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
(το άρθρο αυτό είναι κατά το πλείστον πρωταπριλιάτικο........ ελπίζω να μην πιστέψατε ότι ο Λαφαζάνης μπορούσε να πει αυτά τα λόγια;)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.