Σελίδες

21 Απριλίου 2015

Η αποδαιμονοποίηση της "χούντας".

(Σχόλιο ΟΥΤΙΔΑΝΟΥ) Ενός κακού μύρια έπονται, σύμφωνα με πατροπαράδοτη σοφία, και σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση υπερτερεί μακράν στην ενημέρωση μας η παρουσίαση των κακών. 

Ιδιαίτερα πονηρό είναι πώς, παρακάμπτονται τα καλά, συνήθως από σκοπιμότητες επί το πλείστον πολιτικές. 

Μια περίοδος της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας που χαρακτηρίζεται αρνητική εφ όλης της ύλης. 

Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού, σύμφωνα πάντα με την πατροπαράδοτη σοφία. Κύριο κριτήριο για τον χαρακτηρισμό αυτής της περιόδου, η κατά πρόσωπο δήλωση των κυβερνώντων τότε για την κατάργηση της Δημοκρατίας. 

Κύριο κριτήριο για τον χαρακτηρισμό των "δημοκρατικών" περιόδων, η κατά πρόσωπο δήλωση των αρχόντων ότι κυβερνούν δημοκρατικά. Λένε το άσπρο μαύρο δηλαδή σύμφωνα πάντα με την λαϊκή σοφία. 

Αλίμονο όμως, και στίς Δημοκρατικές περιόδους, το έλλειμμα της Δημοκρατίας είναι τεράστιο. 

Προσωπικά θεωρώ πώς είναι θετικό να λέει κάποιος την αλήθεια, από το να παρουσιάζει το ψέμα σαν αλήθεια. Στην περίπτωση μας η αλήθεια της χούντας, δημιούργησε αντίδραση, ενώ η παραπλάνηση της "δημοκρατικής" διακυβέρνησης, ζεσταίνει το νερό σιγά-σιγά, και το βατραχάκι χαλαρώνει, και τελικά βράζει ευτυχισμένο. Φιλτάτη πάντων η αλήθεια όμως και για το λόγο αυτό παραθέτω τα θετικά της επάρατης επταετίας, όπως τα αλίευσα στο διαδίκτυο, αλλά και ενθυμούμενος την εποχή εκείνη. 

Είναι οδυνηρό, να χρειάζεται να ζεις αιώνια για να έχεις μια αντικειμενική άποψη για την ιστορία, που παραποιείται κατά κόρον από τότε που ανακαλύφτηκε η γραφή. 

ΥΓ: Παραθέτω τα θετικά, όχι μεροληπτόντας, αλλά επειδή τα αρνητικά παρατίθενται συνεχώς από το 1974, τεσσαράκοντα συναπτά έτη... 

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ 

ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

1. Με αφορμή το βασιλικό αντικίνημα -οπερέτα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, εκθρόνισε τον βασιλιά Κωνσταντίνο, το πιο μισητό πρόσωπο, τον εκπρόσωπο των Αγγλικών Ανακτόρων και των Αμερικανοσιωνιστών. 

2. Με το Δημοψήφισμα του 1973 εγκαθιδρύθηκε –διαρκούσης της χούντας- τυπικά η Κοινοβουλευτική «Δημοκρατία» στην Ελλάδα. Και μόνον αυτά τα δύο κατορθώματα πρέπει να εξαγνίσουν τα όσα κακά προξένησε η χούντα Παπαδόπουλου στην Ελλάδα. Και βέβαια η καταστροφή της Κύπρου δεν πρέπει να χρεωθεί στον Παπαδόπουλο, αλλά στον αόρατο δικτάτορα Ιωαννίδη. 

3. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποστασιοποιήθηκε το 1973 από τους Αμερικανούς -προς χάριν του εθνικού συμφέροντος – και έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις που ασφαλώς του στοίχησαν και την ανατροπή: 

  • Έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ελλάδος στα Αμερικανικά Α/Φ και την χρησιμοποίηση της βάσεως της Κρήτης για τις επιχειρησιακές ανάγκες του επερχομένου πολέμου Αραβο/Ισραηλινού πολέμου του ‘Γιόμ Κιπούρ’ στις 6 Οκτ. 1973
  • Επέτρεψε την διέλευση των Σοβιετικών Α/Φ προς την Αίγυπτο, προκειμένου να εξασφαλίσει την φιλία του Αραβικού κόσμου εν όψει της προβλεπομένης πετρελαϊκής κρίσεως. 
  •  Προχώρησε στον εκδημοκρατισμό της χώρας με την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον πεπειραμένο και ανεξάρτητο πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη, ο οποίος θεωρείται αυτός που έβαλε τη βάση για την τανάπτυξη της Ελλάδος με την γεναία υποτίμηση της δραχμής από 15 σε 30 δρχ το δολάριο. 
  • Χρηματοδότησε την Εθνική Άμυνα εξ ιδίων πόρων, όταν οι Αμερικανοί τον απείλησαν ότι θα μας κόψουν την στρατιωτική βοήθεια (7/10 έναντι της Τουρκίας) Κάλεσε τους Τραπεζίτες και τους ζήτησε να χρηματοδοτήσουν την αγορά υπερσύγχρονων αμερικανικών και ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων 
  • Αρνήθηκε να υποκύψει στις αφόρητες Αμερικανικές πιέσεις για την ανατροπή του Μακαρίου για να διώξει τον «Κάστρο της Μεσογείου» όπως τον αποκαλούσαν. Την ανατροπή του Μακαρίου πραγματοποίησε ευθύς αμέσως ο αόρατος δικτάτορας Δημ. Ιωαννίδης, ο οποίος τον ανέτρεψε. Πάντα ταύτα γνωρίζω από συναδέλφους που συμμετείχαν στο Επαναστατικό Συμβούλιο. 
  • Απεφάσισε να βγάλει τα πετρέλαια του Αιγαίου όταν απέκτησε τους χάρτες των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων και δρομολόγησε την πρώτη εξόρυξη του Πρίνου. Η εξόρυξη των πετρελαίων - συν τοις άλλοις -είναι και ο λόγος της ανατροπής του. 
  • Συνήψε άριστες σχέσεις με τις Βαλκανικές χώρες (πλην Αλβανίας) Όταν βρέθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο προσπάθησε να έλθει σε επαφή με την Τουρκία για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων στο Αιγαίο. 
4. Άσκησε χρηστή οικονομική διαχείριση. Οι στρατιωτικοί στην πλειονότητα τους εθισμένοι στον στρατιωτικό κώδικα τιμής και αξιών - κατά κοινήν ομολογία - δεν έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο. Αντίθετα τον διαχειρίσθηκαν με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Απόδειξη τούτο ότι η χούντα δεν άφησε δημόσιο χρέος (παρά μόνον το μηδαμινό ποσόν των $330 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων) ούτε ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Ετέρα απόδειξη είναι ότι στην πλειοψηφία τους (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) οι παράγοντες της χούντας έφυγαν πτωχοί χωρίς σύνταξη και ουσιαστικά επαίνοντο αυτοί και οι οικογένειες τους, πράγμα που δεν συνηθίζεται στους δημοκρατικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης. Το αντίθετο μάλιστα, μπαίνουν φτωχοί και βγαίνουν πάμπλουτοι. Δεδομένου ότι τότε παρότι δεν είχαμε τα χρηματικά πακέτα της ΕΟΚ, τότε πληρούσαμε με το πάρα πάνω τα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε, ακόμη και στην ζώνη του Ευρώ. 

5. Έγινε πραγματικό κοσμογονία αναπτύξεως στη χώρα. Τότε η οικονομία έτρεχε με 7-9% επί του ΑΕΠ. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος Θάνος - Υπουργός τότε Οικονομικών- εφήρμοσε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό οικονομικό μοντέλο με το οποίο μεγαλούργησε η Ελληνική οικονομία σε όλους τους τομείς. Χωρίς έξωθεν βοήθεια παρά μόνον τα εξοπλιστικά προγράμματα (δάνεια FMS) από τις ΗΠΑ, έφτιαξαν δρόμους μέχρι και το τελευταίο χωριουδάκι και νησί με την στρατιωτική ΜΟΜΑ, με παράλληλο εξηλεκτρισμό, ύδρευση και αποχέτευση κατά περίπτωση. 

6. Χάρισαν τα χρέη στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς και να παράγει η Ελληνική γη και θάλασσα πλούτο. 

7. Άνθησε η Βιομηχανία, η Βιοτεχνία, το Εμπόριο και οι εξαγωγές. Ήσαν περιζήτητα τα Ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και προσιτά στο λαό. Τότε δεν χρειαζόσουν δολάρια για τα ταξίδια στην Ευρώπη, διότι Ελληνικό νόμισμα ήτο σκληρό και περνούσε στις τράπεζες του εξωτερικού. Το Ελληνικό κατοστάρικο ήτο περιζήτητο. Ο λαός ευημερούσε και η Ελλάδα ήτο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, Βέβαια με την κρίση του πετρελαίου το 1973 υπήρξε κάποια ανάσχεση στην ταχύρυθμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την εκμεταλλεύθηκε η Αριστερά με τις γνωστές εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. 

8. Έγιναν μεγάλα Υδροηλεκτρικά και Εγγυοβελτικά Έργα με τα οποία αυξήθηκε η παραγωγή, παραγωγικότητα και η ανεργία έφθασε στο μηδέν. 

9. Ενισχύθηκε ο τουρισμός με νέες ξενοδοχειακές μονάδες και με την διαφήμιση στο εξωτερικό από τους τουρίστες μεγάλου βαλαντίου που είχαν την Ελλάδα σαν ζηλευτό τόπο προορισμού. Υπήρξε τάξη και καθαριότητα των πόλεων (ο Πειραιάς έγινε η βιτρίνα της Ελλάδος) 

10. Εδόθησαν κίνητρα στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες για επιχειρηματική δράση και τότε δημιούργησαν αρκετές βιομηχανικές, βιοτεχνίες και μεταποιητικές μονάδες στις πόλεις και στην ύπαιθρο. 

11. Μετά την ανακάλυψη των πετρελαίων του Αιγαίου και εν όψει της εξορύξεως τούτων, πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ έτσι ώστε τότε είχαμε την υπεροπλία στο Αιγαίο όχι μόνον ποιοτική αλλά και ισορροπία ποσοτική (ναυτικό –αεροπορία). Τότε πήραμε τα νέα Α/Φ Φάντομ, τις Τορπιλακάτους και Πυραυλακάτους, Αρματα μάχης, σύγχρονα Υποβρύχια γερμανικής κατασκευής, σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών κ. α 

12. Παρά την λυσσαλέα αντίδραση των δήθεν «προοδευτικών» δυνάμεων, έγινε αναβάθμιση της Παιδείας. Ανήλθε το ηθικό των νέων με την εθνική και ηθική διαπαιδαγώγηση και την ιστορία στα πανεπιστήμια, και στα σχολεία και βγήκαν καλύτεροι φοιτητές και μαθητές, απείρως ανώτεροι από τους σημερινούς αγραμμάτους και αναρχικούς νέους (με εξαιρέσεις ). 

13. Σταμάτησε τα κομματικά πάθη και τη διαίρεση, εδραίωσε την τάξη και έβαλε τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. Σταμάτησε να έχει νόημα το αριστερός, κεντρώος, δεξιός και όλοι βρεθήκαμε μπρος σε μια διαφορετική κατάσταση, αρκεί να ήσουν τότε νομοταγής για να μην έχεις προβλήματα με τη δικτατορική κυβέρνηση. 

14. Εδραίωσε την τάξη, ασφάλεια και την εφαρμογή των νόμων. Τότε δεν χρειαζόταν να κλειδώνεις το σπίτι σου διότι αφ’ ενός ο φόβος και εφ’ ετέρου η ευμάρεια των πολιτών και η έλλειψη ανεργίας και εγκληματικών στοιχείων της λαθρομετανάστευσης, εξασφάλιζε πλήρως την τάξη και ευταξία. Η Αστυνομία ήτο όχι μόνον πιεστικότερη αλλά και αποτελεσματικότερη. 

15. Συνέλαβε την φοροδιαφυγή με την διαταγή κατασχέσεως της περιουσίας των φοροφυγάδων. Τότε κανείς δεν διανοείτο να μπλέξει με την Ασφάλεια και την ΕΣΑ για οποιοδήποτε παράπτωμα, γιατί μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε κάποιο νησάκι για παραθερισμό. Και φαίνεται ότι ο Έλλην/δα θέλει τη βία αλλά και τον παραδειγματισμό εκ μέρους της ηγεσίας του. 

16. Παρά την καταπίεση στην ψυχή του Έλληνα, τότε υπήρχε ελπίδα καλύτερες μέρες με περισσότερη ελευθερία και ευημερία. Κατά παράδοξο τρόπο τότε ήκμασαν: η μουσική, οι τέχνες και τα γράμματα, τόσον εντός όσο και εκτός της Ελλάδος και ο πολίτης ζούσε αμέριμνος και διασκέδασε με την ψυχή του. 

17. Εξασφάλισε πλήρη τάξη και ασφάλεια και δεν υπήρχε τρομοκρατία και λαθρομετανάστευση.

berlin-athen.eu 
από εδω 
το είδαμε στον ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟ

ΣΧΟΛΙΟ
Φυσικά για να μην πουν μερικοί φίλοι ότι τέτοια μέρα επέλεξα να αναδημοσιεύσω αυτήν την ανάρτηση να τονίσω ότι όπως και να έχει όλοι ευχόμαστε όλα τα παραπάνω να γίνονται για το καλό της πατρίδας μέσα σε ένα καθεστώς δημοκρατικό....

Η ανελευθερία έστω και περιορισμένη στον ελεύθερο πολιτικό λόγο είναι καταδικαστέα...
Επί επταετίας δεν μπορούσες να εκφρασθείς κατά των κυβερνώντων... Η σφαλιάρα έπεφτε σύννεφο...

Επίσης μην ξεχνάμε (αν και δεν αφορά τον δικτάτορα Παπαδόπουλο) την μεγάλη προδοσία της Κύπρου για την οποία ευθύνονται τόσο οι πραξικοπηματίες του Ιωαννίδη όσο και το μετέπειτα προεκλογικό δημοκρατικό καθεστώς Καραμανλή...
Κάποτε θα ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα δουν τις ευθύνες της μεγαλύτερης ελληνικής τραγωδίας των νεώτερων χρόνων...

Πάντως οφείλουμε να τονίσουμε ότι όσο κι αν η χούντα της Ελλάδας ταλαιπώρησε και βασάνισε πολύ κόσμο που της εναντιώθηκε για πολιτικούς λόγους εν τούτοις μπροστά σε χούντες άλλων κρατών (π.χ. Κούβα, Αργεντινή, Χιλή, Ισπανία κλπ...) στάθηκε μια χούντα light....
Στις άλλα κράτη υπήρξαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί και εξαφανισμένοι από τις μυστικές υπηρεσίες....

Και κάτι τελευταίο...
Οι αρχαίοι Ελληνες έκριναν τα πολιτεύματα και τα καθεστώτα με ένα και μόνο κριτήριο...
Με το αν η διακυβέρνησή τους ωφελούσε τον λαό και την πατρίδα....
Συνεπώς ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.