Σελίδες

4 Μαρτίου 2015

Τα Σκόπια πάνε γυρεύοντας!

Η καναδική εφημερίδα “National Post” φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ένα ενδιαφέρον,ταξιδιωτικού χαρακτήρα, άρθρο του Μπερτ Άρτσερ, με τίτλο «Yours to conquer: Macedonia is in the midst of an Alexander The Great rebranding», το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες οικειοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας από πλευράς της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το άρθρο, «το πρώτο πράγμα, που πρέπει να ξέρει κάποιος για την “Μακεδονία”, είναι, ότι δεν είναι η Μακεδονία», επισημαίνοντας, ότι «η πραγματική Μακεδονία, αυτή, με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα, δηλαδή νότια της χώρας, που ονομάζεται ΠΓΔΜ, η οποία εορτάζει την ανεξαρτησία της στις 8 Απριλίου».

«Ονομάζεται αρχαιοποίηση και είναι μια διασκεδαστική άποψη αυτού του ιδιαίτερου Βαλκανικού κρατιδίου. Με βάση την άποψη, ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και παρά το γεγονός ότι, είτε ήταν, είτε δεν ήταν, σίγουρα δεν ζούσαν εκεί, η τωρινή εθνικιστική (σκοπιανή) Κυβέρνηση αναζητεί λαϊκή υποστήριξη και μια τουριστική αγορά, στην πλάτη του Φιλίππου και του Μ.Αλεξάνδρου, στήνοντας αγάλματα σε όλη την χώρα, τα οποία γίνονται επίκεντρο αυτού, που αποκαλούν “Σκόπια 2014″, που δεν είναι τίποτε άλλο, από την αναδόμηση του κέντρου της πόλης, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό κατά την περίοδο της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

“Το καθεστώς της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί ως προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς της την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις αναφορές στο αρχαίο παρελθόν”.

Παράλληλα, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει, ότι το καθεστώς της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί ως προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας της χώρας την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις αναφορές στο αρχαίο παρελθόν, καθώς και την ανέγερση συναφών μνημείων-κατασκευών.

Επισημαίνει, ότι τα Σκόπια είναι η πόλη, στην οποία γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα και ότι το ομώνυμο Μουσείο ήταν άδειο, όταν το επισκέφθηκε ο ίδιος του με τον σύντροφό του, σε αντίθεση με το μνήμα της Μητέρας Τερέζας στην Καλκούτα, το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Υπογραμμίζονται επιπλέον οι φυσικές ομορφιές, τα μοναστήρια και τα ψηλά βουνά της χώρας (τονίζεται ότι η χώρα έχει 16 βουνά με ύψος μεγαλύτερο από 2000 μέτρα και ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στον τουρισμό «περιπέτειας»), ενώ τέλος αναφέρεται, ότι η ταυτότητα της χώρας είναι ρευστή.

Ενδεικτικά ο δημοσιογράφος τονίζει, ότι η σημερινή (σκοπιανή) Κυβέρνηση προτιμά για την ταυτότητα της χώρας την προσέγγιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποια άλλη ίσως προτιμήσει την Μητέρα Τερέζα ή την ιστορία της ως τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ή ίσως τον ρόλο της στην (πρώην) Γιουγκοσλαβία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.