Σελίδες

28 Μαρτίου 2015

Οι ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν απόρρητο έγγραφο για πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ - Επιδεινώνονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Επιδεινώνεται το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε έγγραφο που αποκαλύπτει το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, την ύπαρξη του οποίου δεν παραδέχεται το Τελ Αβίβ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. 
 
Το επίμαχο έγγραφο που συνιστά μία έκθεση 386 σελίδων, η οποία συντάχθηκε το 1987 αποδεικνύει πως το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα, αφού παρουσιάζονται κρίσιμες λεπτομέρειες. Από την πλευρά του το Ισραήλ ισχυρίζεται ωστόσο πώς το πρόγραμμα αυτό δεν εκτελέστηκε ποτέ.
 
«Το Ισραήλ αναπτύσσει τους κώδικες που του επιτρέπουν να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου. Πρόκειται για κωδικούς που αναφέρονται στη διαδικασία σχάσης και σύντηξης σε μικροσκοπική και μακροσκοπική κλίμακα», αναφέρει το έγγραφο. Επίσης αναφέρεται πως το Ισραήλ είχε, το 1987, πυρηνικές δυνατότητες ανάλογες με αυτές των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960.
 
Το σημαντικότερο στοιχείο πάντως στην περίπτωση αυτή είναι ο χρόνος που επελέγη για τον αποχαρακτηρισμό του εγγράφου. Αμερικανός δημοσιογράφος είχε ζητήσει το έγγραφο από το Πεντάγωνο, τρία χρόνια πριν, αλλά τότε δεν του είχε δοθεί.
 
Στο εν λόγω έγγραφο υπάρχουν λεπτομέρειες για τις πυρηνικές δραστηριότητες και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της τότε Δυτικής Γερμανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, τα τμήματα της έκθεσης που αναφέρονται στις χώρες αυτές, όχι τυχαία, δεν αποχαρακτηρίστηκαν. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.