Σελίδες

9 Μαρτίου 2015

Η καινοτομία στην εκπαίδευση.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η καινοτομία στην εκπαίδευση προέρχεται από την εισαγωγή της παιδείας. Πιο συγκεκριμένα η παιδεία που λειτουργεί σε ελεύθερο πλαίσιο μετά από τη διπλή επιλογή του Δασκάλου και του μαθητή, μπορεί να επηρεάσει τόσο ριζικά και ριζοσπαστικά την υποχρεωτική εκπαίδευση, που αποτελεί καινοτομία. Διότι ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο ως τεχνολογία αιχμής και δεν τον περιορίζει μόνο στο ρόλο του διαχειριστή μιας βάσης δεδομένων. 

Έτσι η γνώση των δομικών στοιχείων του εγκεφάλου, είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και στρατηγικά. Κατά συνέπεια, δίνουμε έμφαση σ’ ένα εργαλείο που θεωρείται απλώς ως ένα μαύρο κουτί για την εκπαίδευση. Γι’ αυτό τον λόγο προωθούμε μαθήματα όπως είναι το σκάκι για την ανάπτυξη της σκέψης των μικρών ανθρώπων, διότι τους μαθαίνει τις μη αναστρέψιμες κινήσεις από τις οποίες θα επινοήσουν το απαραίτητο της προετοιμασίας, αλλά και την αναγκαία στρατηγική που θα δημιουργηθεί μέσω του εντοπισμού των προβλημάτων και των εμποδίων τους για να επιτευχθεί ο εξωστρατηγικός στόχος που επιλέχθηκε μέσω του οράματος της μεταστρατηγικής. Στην συνέχεια, μέσω της ρομποτικής μπορούμε να δούμε συνδυαστικά πώς διαφορετικοί τομείς, όπως είναι τα μαθηματικά, η φυσική, η πληροφορική, η μηχανολογία, η συνδεσμολογία μπορούν να λειτουργήσουν ολιστικά για να προσφέρουν στον μικρό άνθρωπο να δημιουργήσει ένα τεχνητό ον που έχει ως οντολογία την τελεολογία, αφού υπάρχει για να εκτελεί μια αποστολή. 

Με αυτόν τον τρόπο, η παιδεία αλλάζει τα δεδομένα της εκπαίδευσης αφού εισάγει συνδυασμούς και ελιγμούς που δεν εμπλουτίζουν απλώς τη σκακιστική σκέψη, αλλά μεταμορφώνουν τη συστημική σε μια κυβερνητική, όπου η ανάδραση παίζει το ρόλο της μετασκέψης, για ν’ απελευθερώσει τα νοητικά σχήματα των μικρών ανθρώπων.

πηγή


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής


Δείτε επίσης διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Από την τέχνη του ανθρώπου στην ανθρώπινη τέχνη" μέρος Α ΕΔΩ και μέρος Β ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.