Σελίδες

31 Μαρτίου 2015

Ωρα «μηδέν» για Δύση-Ιράν. Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ σε μία μάλλον χαλαρή στιγμή της μακράς και σκληρής διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Η ώρα της αλήθειας (αλλά και της μεγάλης ευθύνης) έφτασε, με το ποτήρι στις διαπραγματεύσεις Ιράν-μεγάλων δυνάμεων να δείχνει μισογεμάτο και τις προοπτικές επιτυχίας να διαφαίνονται δυνητικά «κοσμοϊστορικές» αλλά... αμφίβολες ως και την τελευταία στιγμή. Σήμερα τα μεσάνυχτα εκπνέει στη Λoζάνη της Ελβετίας η προθεσμία για την επίτευξη μιας διεθνώς αποδεκτής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Επειτα από 18 μήνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) και του Ιράν καλούνται σήμερα να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική «πολιτική» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Οι επιθυμίες των δύο πλευρών είναι σαφείς. Οι Ιρανοί ζητούν να αρθούν οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από το 2006 ώστε να αναπνεύσει η ιρανική οικονομία, και η διεθνής κοινότητα ζητά να μπουν περιορισμοί στον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες υποψίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός αποτελεί αντικείμενο διεθνούς διαμάχης από το 2002 (οπότε αποκαλύφθηκε το μέχρι τότε «κρυφό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης), ενώ οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» του Ιράν αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας για την Ουάσιγκτον ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Πίσω στο παρόν, εάν οι έξι μεγάλες δυνάμεις (πρόκειται για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) καταφέρουν σήμερα να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, θα ανοίξει ο δρόμος για δυνητικά σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό. 

Μια συμφωνία θα μπορούσε να φέρει το Ιράν «πιο κοντά» στη Δύση από κάθε άλλη φορά τα τελευταία περίπου 35 χρόνια (από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά), ενδεχόμενο που φυσικά δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Ισραήλ αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Από οικονομική σκοπιά, μια συμφωνία θα ωφελούσε, πέρα από το Ιράν, και τη διεθνή κοινότητα (κυρίως την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία) που θα αποκτούσε ξαφνικά πρόσβαση σε μια «ανεκμετάλλευτη» αγορά περίπου 80 εκατ. ανθρώπων. 

Το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει συμφωνία σήμερα ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονταν χθες να διαφωνούν σε τρία σημαντικά ζητήματα: στη διάρκεια του περιορισμού των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων (οι «5+1» ζητούν 15 χρόνια, το Ιράν 10), στη διαδικασία της άρσης των κυρώσεων (οι «5+1» ζητούν αυτή να γίνει σταδιακά, το Ιράν άμεσα μετά τη συμφωνία) και στο ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα. 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, ο δρόμος μπροστά θα συνεχίσει να διαγράφεται δύσβατος καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συνολικής πια συμφωνίας. 

Το Τελ Αβίβ πάντως βρίσκεται ήδη στα κεραμίδια. Η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λoζάνη στέλνει ένα λάθος μήνυμα επιβραβεύοντας την επιθετικότητα του Ιράν στο μέτωπο της Υεμένης, κατήγγειλε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

πηγή

Formula 1: Θρίαμβος του Φέτελ στη Μαλαισία.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ με Φερράρι ήταν ο μεγάλος νικητής στο δεύτερο γκραν πρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξήχθη στην πίστα της Σεπάνγκ στη Μαλαισία, αφήνοντας πίσω του τους πιλότους της Μερτσέντες, Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ. 

Στην πρώτη του χρονιά ως μέλος της ιταλικής ομάδας, ο Σεμπάστιαν Φέτελ, καταφέρνει στους δύο πρώτους αγώνες να στείλει το μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε σκοπεύει απλά να είναι ανταγωνιστικός, αλλά το αντίθετο: να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Πριν από δύο εβδομάδες ήταν τρίτος στη Μελβούρνη, χθες μπήκε... σφήνα στις κατατακτήριες δοκιμές ανάμεσα στους Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ και σήμερα ήταν αυτός που πέρασε πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού, πανηγυρίζοντας την «παρθενική» του νίκη στη «σκουντερία». 

Συνολικά ήταν η 40ή του νίκη στην καριέρα του και πρώτη μετά τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ για την Φερράρι ήταν 222ή νίκη στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2006, όταν στο μονοθέσιο της βρισκόταν ο μεγάλος Μίκαελ Σουμάχερ. 

Ο κάτοχος του τίτλου, Λιούις Χάμιλτον, που εκκίνησε από την pole position, αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ελαστικά του και τελικά κατετάγη δεύτερος, ενώ τρίτος ήταν ο ομόσταβλός του, Νίκο Ρόσμπεργκ. 

Το δίδυμο της Μερτσέντες που είχε κάνει το 1-2 στους 12 από τους τελευταίους 21 αγώνες είδε την Φερράρι να τους προσπερνάει στη διάρκεια του γκραν πρι και τελικά κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. 

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν ο Κίμι Ραϊκόνεν με Φεράρι και ο Βάλτερι Μπότας με Γουίλιαμς-Μερτσέντες. Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 11-12 Απριλίου στην Κίνα.

πηγή

«Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη...»

Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη 
μέσα στα κύματα, αναθρεμμένη 

Εσύ δεν ήσουνα, γι’ αυτό το προξενιό 
πώς γίνεται να μη σε φτάνω 
να σε γλιτώσω απ’ τον καημό 

Όμορφη θλιμμένη κόρη 
πού να’ ναι εκείνοι οι κανταδόροι 
που σε γλέντησαν παλιά 

Τώρα με σύρματα και τείχη 
ορίζουν τη δική σου τύχη 
κι όλο σου σφίγγουν τη θηλιά 

Κόρη μου όμορφη… αναθρεμμένη 
μέσα σ’ αυτόν εδώ, το δρόμο δεν ξεχνώ 

Ψάχνω τα πρώτα βήματά σου 
μέσα απ’ της πίκρας τον καπνό 

Οι Αρχαίοι έλεγαν πως το σχήμα της Κύπρου μοιάζει με ένα βοϊδοτόμαρο τεντωμένο. Αν κοιτάξει κανένας στο χάρτη το ελληνικό μεγαλονήσι, που ζει απομονωμένο στην πιο απόμακρη μεριά της Μεσογείου, θα δει πόσο ακριβής είναι αυτη η ρεαλιστική παρομοίωση. 

Ενα πελώριο φύλλο που πλέει πάνω στα κύματα…. Η Κύπρος μέσα σ’ ένα φύλλο δέντρου, που αρμενίζει πάνω στο πέλαγο…., το νησιώτικο πρόσωπο της Αφροδίτης στην Μεσόγειο. Ενα νησί της Ρωμιοσύνης ακόμα σκλαβωμένο και πληγωμένο. Ενα γαλανόλευκο ολομόναχο ακρογιάλι μεταξύ ουρανού και ονείρου. Μια πανάρχαια Ελληνική περιπέτεια που ανακόπηκε από την Τουρκία και έγινε τραγωδία. Ο αντικατοπτρισμός της Ρωμιοσύνης μέσα σε ανθόφυλλα κυμάτων. 

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω. Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι. Πως σου μαδήσαν τ’ άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι. Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια, κι οι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια. Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα, ύμνος και θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα. 

Ομορφη κυρά στο πέλαγος ριγμένη κοντά σου ήρθα για να δω τα όμορφα σου μέρη. Στην Πάφο θέλησα να φτάσω, τον τόπο που γεννήθηκε η όμορφη Αφροδίτη να δω και να θαυμάσω. Αγάπησα πάρα πολύ τους όμορφους σου τόπους τις πόλεις μα και τα χωριά τους όμορφους ανθρώπους!!! Αμμόχωστο και Λάρνακαι και Λεμεσό και Πάφο τις πόλεις σου διέσχισα για σένανε να μάθω. Χαρουπιές, ροδακινιές ελιές και ροδοδάφνες ολόχρυσα βερίκοκα στις ομορφιές σου τα ΄χες. 

Αέρινη και μακαρία γη για τους αρχαίους, ένα νησί ξεχωριστό, ένας τόπος γεμάτος ποιητικές ομορφιές, ιστορία, μνήμες και εκπλήξεις. Ένας τόπος μικρός σε έκταση, όπου όμως κάποιος μπορεί να γίνει κοινωνός ενός τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου. Ένα νησί των αντιθέσεων που σημαδεύουν κάθε επισκέπτη. Η σχέση της Κύπρου με τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα, κατέστησε το νησί μας πύλη για την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Η πληθώρα των Αγίων με Κυπριακή καταγωγή δίνει το χαρακτηρισμό στη γη που τους γέννησε «νήσος των Αγίων». Στο νησί μας μπορεί να βρει κανείς βυζαντινούς θησαυρούς, εκκλησίες προστατευμένες από την Ουνέσκο σαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και από την άλλη σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία.

Τούτος ο τόπος προσφέρει καθάρια θαλασσινά νερά και απέραντες παραλίες, την εναλία γη που ενέπνευσε ποιητές. Η γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, ήταν και η αιτία κατά το πέρασμα των αιώνων το νησί να γίνει «στόχος επιβουλών και κατακτήσεων», ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας του πέρασαν πολλοί κατακτητές, όπως οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί και τελευταίοι οι Αγγλοι, που μετά την αποχώρηση τους και την συνθηκολώγιση με την ΕΟΚΑ, μας έριξαν στα πόδια μας τους τούρκους. 

«Καθοριστική ωστόσο για την ταυτότητα του νησιού ήταν η εγκατάσταση Μυκηναίων περίπου τον 13ο αιώνα π.χ. μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου. Η Κύπρος γίνεται μια νέα πατρίδα για τους Αχαιούς και οι γηγενείς Κύπριοι γίνονται σταδιακά κομμάτι του ελληνικού χώρου εμπλουτίζοντάς τον με τις τοπικές του ιδιαιτερότητες». Το 1871 η Κύπρος πουλιέται στους Βρετανούς και ανακηρύσσεται αγγλική αποικία και από το 1955 έως το 1959 ξεκινά ο ένοπλος αγώνας για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό και με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. 

«Εξήντα χρόνια κλείνουν φέτος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μισός αιώνας και κάτι γλυκόπικρου απολογισμού για το λαό, που δεν αφέθηκε να απολαύσει τα αγαθά των αγώνων και θυσιών του. Προσπάθειες για να καταστεί το Σύνταγμα του κράτους πιο λειτουργικό το 1963 απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή μειοψηφία του 18% και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία εγκλωβίσθηκε στην στοχευμένη από χρόνια επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά της Κυπριακής κυβέρνησης, διοργανωμένο από τη χούντα των Αθηνών, έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση το ζητούμενο από χρόνια πρόσχημα για να εισβάλει στο νησί. Στις 20 Ιουλίου του 1974 γράφτηκε στις σελίδες της Κυπριακής ιστορίας μια ακόμη τραγωδία, μια ακόμη πληγή που δυστυχώς ακόμα 41 χρόνια μετά συνεχίζει να αιμορραγεί».

Ντίνος Ορφανός Τριμίκλινη

Ο ΜΑΡΤΗΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ;

Γράφει η Μαίρη Καρά 

Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μια πολύ λογική εξήγηση για τον λόγο, για τον οποίο ο Μάρτης «μια κλαίει και μια γελάει». Ο Μάρτης - έλεγαν - έχει δυο γυναίκες. Μια πολύ πλούσια αλλά πανάσχημη και μια πάμφτωχη αλλά πανέμορφη. Αυτός κοιμάται στην μέση. Όταν γυρνά προς τη μεριά της άσχημης, κατσουφιάζει, μαυρίζει και σκοτεινιάζει ο κόσμος όλος. Όταν γυρνά προς την μεριά της όμορφης, γελάει, χαίρεται και λάμπει ο κόσμος όλος. Πλην όμως, τις πιο πολλές φορές γυρνά προς τη μεριά της άσχημης, καθόσον αυτή τρέφει κι αυτόν και την όμορφη. Οπότε είναι άσκοπο να περιμένετε, ότι τον Μάρτη θα έχει πολλές λιακάδες. Η δύναμη του χρήματος γαρ! 

Όταν όμως μας φέρει την ΑΝΟΙΞΗ… η γη λουλουδίζει, τα δέντρα μπουμπουκιάζουν, τα πουλιά κελαηδούν, ζώα ξυπνούν από την χειμερία νάρκη τους (…δυστυχώς όχι όλα!), φτιάχνουν φωλιές, μεταναστεύουν και οι άνθρωποι σιγοτραγουδούν, για τα όνειρα που αποκτούν ξανά το αισιόδοξο ρόδινο χρώμα τους. 

Την «πρωτομαρτιά πέφτει απ’ τον ουρανό το κάρβουνο, να ζεσταθεί η γης κι από τότες αρχινούν οι ζέστες», γι’ αυτό ο ήλιος του Μάρτη καίει σαν κάρβουνο και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Αλλά με τον μαγικό κύκλο, τον «Μάρτη», που έβαζαν τα παλιά χρόνια οι μανάδες στα χέρια των παιδιών, μπορούσαν να αποφύγουν το κακό: Με κλωστές άσπρες, κόκκινες και χρυσές στριφογυρίζονται και κάνουν το πιο αποτελεσματικό φυλαχτό, όπως λέει κι ο ποιητής μας ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

ΡΟΔΟΥ ΜΟΣΚΟΒΟΛΗΜΑ 

Εφέτος άγρια μ’ έδειρεν η βαρυχειμωνιά, 
που μ' έπιασε χωρίς φωτιά και μ’ ήβρε χωρίς νιάτα, 
κι ώραν την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ 
βαριά στη χιονισμένη στράτα. 

Μα χτες, καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού 
και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια, 
στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού 
μού δάκρυσαν τα μάτια. 

Τώρα ο Μάρτης εξαντλεί τις τελευταίες του ώρες στον ημερολογιακό ορίζοντας μας… κι εμείς τον αποχαιρετούμε ανακουφισμένοι. Χαιρόμαστε που φεύγει μαζί με την κακοκαιρία του, τελειώνοντας την παράταση παραμονής του χειμωνιάτικου κουτσοφλέβαρου. Τα περίεργα καιρικά φαινόμενά του μας έβγαλαν απ' τις καθημερινές ασχολίες μας. Απρόβλεπτες καταιγίδες με βροντές κι αστραπές και καταρρακτώδεις βροχές, δυσκόλεψαν τις μετακινήσεις μας κλείνοντάς μας στα σπίτια. Ευτυχώς η αγαπημένη μας ΑΝΟΙΞΗ, θα μας αποζημιώσει με την Αναγέννηση της Φύσης και την ΑΝΑΤΑΣΗ της ψυχής μας. 

Με ανοιξιάτικη λιακάδα περιμέναμε να γιορτάσουμε την Εθνική μας Επέτειο φέτος. Πιστεύαμε πως ο καλός Θεός της Ελλάδας θα συμμεριζόταν την πατριωτική μας ΔΙΨΑ, που μας προκάλεσε η σωστή ΕΘΝΙΚΗ απόφαση της Κυβέρνησης. Μας ανέβασε ψυχολογικά η ανάμνηση της Ελληνικής Επανάστασης και η τιμητική της παρέλαση του ένδοξου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ! Ξαναζωντάνεψε τα πατριωτικά μας συναισθήματα, τα απαγορευμένα από την δοσιλογική χούντα με τα… κάγκελα (στα μυαλά)! Φαίνεται όμως πως λογαριάζαμε χωρίς τον… ξενοδόχο, που δεν ήταν ο ΘΕΟΣ! Και μάλλον η γνωστή ρήση "Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος" έχασε το νόημά της… γιατί κι ο Θεός δεν το ήθελε κι ο καιρός δεν βοήθησε… 

Λες κι ο "άλλος" Θεός θέλησε να μην εισπράξουμε την εθνική μας δόση από την κορυφαία εθνική μας εκδήλωση. Λες κι έδωσε εντολή στον καιρό (τον κακό του) να πουντιάσει τα ελληνόπουλά του, για να μην χαρούν την "Ελεύθερη Παρέλαση! Όμως μπορεί να μας στοίχισε αφάνταστα η παρατεταμένη βροχή την ημέρα της Εθνικής μας Επετείου, να δεν μας πτόησε. Σε πείσμα της ξαφνικής μπόρας… εμείς γευτήκαμε ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ και δεν πιστεύουμε στα "τυχαία" καιρικά φαινόμενα, που έσπειραν την γρίπη στους τολμηρούς Έλληνες θεατές της Παρέλασης. Κι αναρωτιόμαστε, ποιος αλήθεια είχε όφελος, για να αποτραπεί η καθολική κάθοδος των Αθηναίων στο Σύνταγμα; Ποιος κέρδισε κάτι από την πολυήμερη ταλαιπωρία της γρίπης, που μας ανάγκασε να απέχουμε από τα καθήκοντά μας; Τυχαία έβρεξε καταρρακτωδώς τις δυο μέρες της Παρέλασης; Τυχαία είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ

ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 

Ροδίζ' η πρώτη του Μάρτη μέρα. Και στο παιδάκι της η μητέρα 
Γελώντας πάει: "Με μάρτη έρχομαι το λαιμό σου 
να στεφανώσω. Σαν άγγελός σου Θα σε φυλάει. 

"Από χρυσάφι, προτού να φέξει. Με τι φροντίδα τον έχω πλέξει 
για σε, χρυσό μου! Με κάθε χρώμα τον έχω ντύσει, 
Ουράνιο τόξο, που θα στολίσει τον ουρανό μου. 

"Αρχίζει ο ήλιος σαν πρώτα πάλι. Να τρέχει ελεύθερος στην 
αγκάλη γαλάζιου αιθέρα. Λιώνουν τα χιόνια, κι όσ' απομένουν 
άσχημα νέφη κι αυτά μορφαίνουν μέρα τη μέρα. 

"Αρχίζει ο ήλιος σαν πρώτα πάλι, Να ξετρυπώνει αγάλι αγάλι 
τα λουλουδάκια δειλά κρυμμένα μέσα στο χώμα. 
Κι ύστερ' απ' τ' άνθη, φροντίζει ακόμα για τα παιδάκια. 

"Κι όποιο παιδάκι με μάρτη βλέπει, χρυσή στα χρόνια 
τ' απλώνει σκέπη το καμαρώνει. Γιατί του Μάρτη η αλυσίδα 
μάνας χεράκι, μάνας φροντίδα του φανερώνει. 

"Και όποιο πάλι το ιδεί να τρέχει δίχως στεφάνι Μαρτιού να έχει, 
δεν τ' αγαπάει. Κακό παλιόπαιδο το νομίζει, 
ακούς, παιδί μου; και το μαυρίζει και τ' αρρωστάει. 

"Μα το δικό σου σαν αντικρύσει λαμπρό στολίδι, θα σ' αγαπήσει 
όσο κανένα. Κι η ίδια ακτίνα του θα σε φιλήσει 
το πιο ωραίο που θα γεννήσει Άνθος, κι εσένα! 

"Ο Μάρτης θεία είν' ευλογία! Σα χελιδόνι ή ευτυχία 
στα σπίτια μπαίνει. Και η υγεία σα μαϊστράλι 
στο γαλανόλευκο περιγιάλι μας ανασταίνει. 

Αυτός, μ' αγγέλου φτερά κινάει. 
Και το Χριστό της πρωτομηνάει Στην Παναγία. 
Και στην πατρίδα επαναστάτης, ο Μάρτης έφερε 
η γλυκιά της Ελευθερία. 

"Να του σπιτιού μας το χελιδόνι. Εις την παλιά του φωλιά σιμώνει 
και σε ζητάει. Πρόβαλε, δέξου το... στο λαιμό σου 
πώς μοιάζει ο μάρτης! σαν άγγελος θα σε φυλάει".

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της.

«Στην Αθήνα, το ανείπωτο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αναπόφευκτο» αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg. 

Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποπληρωμές των περίπου 500 δις € τα οποία οφείλει στους ευρωπαίους φορολογούμενους σε κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, εάν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου. 

«Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος σημειώνει ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου. «Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία, δηλαδή να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds -επί το ελληνικότερον «ομόλογα στο διηνεκές»-, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ». 

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι οι αποδόσεις των τριετών ομολόγων είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα 10ετή ομόλογα. «Παραδοσιακά, οι επενδυτές συνηθίζουν να δανείζουν για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Με την Ελλάδα, η άμεση ανησυχία είναι εάν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω». 

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί να αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της χώρας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς και προς τους ιδιώτες ομολογιούχους. «Η υπόσχεση αυτή έχει δώσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές όπως η Greylock Capital Management LLC, η οποία έχει κρατήσει τους τίτλους». Και η Japonica Partners & Co., εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους είναι πιο θετική για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να δίνει μια περιορισμένη ανακούφιση εν όψει των πιο άμεσων συζητήσεων. Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιάσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει ώστε να απελευθερωθεί η βοήθεια που θα κρατήσει βιώσιμη τη χώρα. 

«Μια αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται υπό συζήτηση όλο σχεδόν το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία και κάθε φορά που εγείρεται το ζήτημα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιδρούν με αυτό. Το χρέος που χρωστάει η Ελλάδα, έχει ήδη εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους», αναφέρει ο Marius Daheim, επικεφαλής αναλυτής στη SEB AB στην Φρανκφούρτη. 

Πηγή: tovima.gr
το είδαμε ΕΔΩ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού.

Tου Αριστοτέλη Βασιλάκη 

Πήγε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος και με τον γνωστό παρορμητισμό που τον διακρίνει πρότεινε στους Αμερικανούς συνεκμετάλλευση του Αιγαίου… Την ίδια στιγμή οι Κοτζιάς και Δραγασάκης πήγαν σε Κίνα και Ρωσία, επιδιδόμενοι κι αυτοί στο ευγενές σπορ της οικονομικής διπλωματίας. Κάτι ανάλογο θα πάει να κάνει τις επόμενες ημέρες και – ο πιο συμπαθής απ’ όλους σ’ εμένα – Πειραιώτης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Ρωσική πρωτεύουσα… 

Ειλικρινά δεν πρόκειται να κατηγορήσω επ’ ουδενί τους Υπουργούς της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους. Είναι πιο εποικοδομητικό και απείρως προτιμότερο να βγαίνεις στο εξωτερικό, να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι με ξένους παράγοντες, προσπαθώντας να επιτύχεις ότι καλύτερο για την πατρίδα σου, από το να ξημεροβραδιάζεσαι στα τηλεοπτικά παράθυρα των ελληνικών ΜΜΕ, «πουλώντας» κατ’ ουσία καθρεφτάκια στους ιθαγενείς… 

Να με συγχωρήσουν ωστόσο οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, αλλά θα κρατήσω μικρό καλάθι, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών τους… Όχι επειδή αμφισβητώ τις προθέσεις τους… Αλλά γιατί η ιστορία διδάσκει… 

Θα θυμάστε φαντάζομαι τις αλήστου μνήμης εποχές της οικονομικής διπλωματίας. Τις χρυσές εποχές της «ευδαιμονίας με δανεικά», όταν οι πολιτικοί μας, παρέα με την επιχειρηματική ελίτ, διάφορα golden boys και ένα τσούρμο παρατρεχάμενους, έτρεχαν ανά τον κόσμο για να κλείσουν συμφωνίες, οι οποίες υποτίθεται εκτός από ξένο χρήμα στην χώρα μας, θα μας αναβάθμιζαν και διπλωματικά. 

Δυστυχώς, στα χρόνια του μνημονίου βιώσαμε των ωμή πραγματικότητα. Πως κανείς δεν σου δίνει χρήματα, χωρίς να ευελπιστεί ότι θα βγάλει κέρδος… Και μάλιστα πολλαπλάσιο της «επένδυσης» του. 

Και επί του προκειμένου μιας και μιλάμε για την «ενεργειακή διπλωματία» του Πάνου Καμμένου, έχω την πεποίθηση πως η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων με τους Αμερικανούς, παρά το «παρορμητικό» του Πάνου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διπλωματία του ρεαλισμού… Δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα οι συνωμοσιολόγοι που λένε, πως τα συγκεκριμένα πετρέλαια έχουν μοιραστεί από την εποχή της συμφωνίας της χαρτοπετσέτας… Ο ρεαλισμός του Πάνου έγκειται στο 70-30… 

Αντιθέτως οι αστείες δηλώσεις Κουμουτσάκου-Θεοδωράκη-Μανιάτη, οι οποίοι «επιτίμησαν» τον Καμμένο, ως αναρμόδιο – τάχα μου – να μοιράσει το Αιγαίο, εγώ θα την ονόμαζα ως διπλωματία του σουρεαλισμού… Κάποιος φίλος μου πρότεινε να την ονομάσω διπλωματία των γλουτών, αλλά θα το αποφύγω προς το παρόν… 

Όταν οι ίδιοι ως κυβέρνηση (συμπεριλαμβάνω και τον Θεοδωράκη, ως συμμετέχοντα στα ΠΑΣΟΚ των Σημίτη, ΓΑΠ, Σαμαρά και Βενιζέλου), χάριζαν τα πάντα (υγεία, σκουπίδια, πετρέλαια, νερά, λιγνίτες) στους Γερμανούς, μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, όπως θα έλεγε και ο πολιτικός τους «μέντορα», αείμνηστος Μένιος… 

Και αν από τον Θεοδωράκη και τον Μανιάτη, δεν θα μπορούσα να περιμένω κάτι περισσότερο, αφού αποτελούν γνήσια τέκνα του Κουτσόγιωργα, του Γιαννόπουλου και του Κατσιφάρα, από τον Κουμουτσάκο θα περίμενα να είχε τον κοινό νου και να μην εκτίθεται τόσο φθηνά… Να του θυμίσω πως κάποτε ήταν μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, μιας κυβέρνησης, που έριξαν με έριξαν με πραξικοπηματικό τρόπο αυτοί που συναγελάζεται εδώ και 3 χρόνια ο τωρινός πολιτικός του αρχηγός.

πηγή

Τα άδεια ταμεία γεμίζουν με ¨υφαλοκρηπίδα¨;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φώτο από www.tsantiri.gr 

Πίσω από το παραβάν (μπερντέ) των διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών-τοκογλύφων στην Κεντρική Ευρώπη πλανάται ένας διάχυτος φόβος ετούτες τις στιγμές. 

Μήπως η καταχρεωμένη Ελλάδα ξαφνικά ¨τρελαθεί¨ και αλλάξει το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής της που ξέρανε όλα αυτά τα χρόνια; 
Αναρωτιούνται 
-Ρε μπας και ξύπνησαν τα ζωντόβολα; 
- Ενώ εμείς τους λέμε μπαταχτσήδες, αυτοί να καταλάβουν τι ¨μηχανή χρέους¨ τους στήσαμε τόσα χρόνια, ενώ είναι οι πάμπλουτοι πετρελαιάδες της Ευρώπης; 

Λοιπόν αυτός είναι ο ενδόμυχος φόβος τους και για αυτό κάνουν τόσα νάζια και βάζουν τον Ελληνικό Λάο να πληρώνει τα χρέη που έφτιαξαν αυτοί μαζί με τα ντόπια λαμόγια τους. 

Λοιπόν το μίγμα της Ενεργειακής Ελληνικής Πολιτικής άρχισε ήδη να αλλάζει και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ακριβώς γιατί ο ¨πνιγμένος Έλληνας πιάνεται πια από την αλογοουρά του¨ που είναι το νόμιμο δικαίωμα του να επεκτείνει στα κανονικά όρια την υφαλοκρηπίδα του . 

Άραγε οι παρακάτω επίσημες δηλώσεις κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος; 

Α. Σε απάντηση προς την ΝΕΡΙΤ αναφορικά με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: ¨Είπα και στον κ. Ερντογάν και του το είπα ειλικρινά ότι έχει νόημα μια επίσκεψη στην Άγκυρα όταν αυτή η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προόδου σε δύο βασικά θέματα: Και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της επίλυσης της καθ’ ημάς μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία…¨ 

«Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν βήματα προόδου και καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας και στα δύο αυτά θέματα που για μας είναι ενιαία, τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όχι γιατί δεν επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις επιθυμούμε και τις επιδιώκουμε, αλλά γιατί, το τονίζω, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόοδος, και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. 

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να αυτονόητα, αλλά αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα και σε αυτήν οφείλουμε να προσαρμοστούμε ¨ τόνισε. Posted by onpolitika 30 Μαρτίου 2015 http://olympia.gr/ 

Β. Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμένου για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου έφεραν τις πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ κατέθεσε ήδη ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει αν τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ για “συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ΗΠΑ” ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ρωτά επίσης αν οι θέσεις που εξέφρασε ο Πάνος Καμένος αποτελούν επίσημη πολιτική της κυβέρνησης. 

Ο κ.Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια απάντηση ,γιατί την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμένος έλεγε όσα είπε για τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Μόσχα όπου βρίσκεται καλούσε τους Ρώσους να έρθουν στο Αιγαίο για να συμμετάσχουν στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου. http://www.onalert.gr/30.03.2015 

Γιατί τόσα χρόνια η Ελλάδα φοβόταν τους γείτονες και την ¨διάρροια¨ τους; 

Τόσα παλληκάρια μας πιλότοι έδωσαν την ζωή τους… Να πάει τζάμπα η ΘΥΣΙΑ τους; 

Ήδη οι ψυχές των παλληκαριών αυτών επεξέτειναν νοερά ¨τα άγια των αγίων μας¨ στην Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. ¨30 Ιουλίου 1994 

Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.¨ 

¨Ήδη από το 1982 δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στο Δίκαιο της Θάλασσας με τη Σύμβαση του ΟΗΕ στο Montego Bay της Τζαμάικα όπου οριοθετήθηκαν εκ νέου οι έννοιες: αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ή παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNLOSC) τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994, αντικαθιστώντας τέσσερις παλαιότερες Συμβάσεις. Η νέα Σύμβαση ψηφίστηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Απριλίου 1982 από 130 κράτη (17 κράτη απείχαν και 4 κράτη την καταψήφισαν, μεταξύ αυτών και η Τουρκία). Μέχρι το τέλος του 2008 η Σύμβαση επικυρώθηκε από 157 χώρες, μεταξύ αυτών η Κύπρος (12 Δεκεμβρίου 1988).¨ 

Μία από τις βασικές καινοτομίες της Νέας Σύμβασης είναι η ΑΟΖ. Τα άρθρα 56 και 57 καθορίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους, καθώς και την έκταση που φτάνει μέχρι 200 μίλια από την ακτογραμμή. Τα νέα χαρακτηριστικά της ΑΟΖ σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ζώντων και μη, όχι μόνο στο βυθό και στο υπέδαφος αλλά και στα υπερκείμενα ύδατα. Σημαντικό είναι, επίσης, το άρθρο 121 παρ. ζ, που αναγνωρίζει ΑΟΖ και στα νησιά, η οποία προσδιορίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στις ηπειρωτικές περιοχές. 

Στο χώρο της ΑΟΖ το παράκτιο κράτος εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους, την αλιεία, την ενέργεια από αέρα ή ύδατα, το υπέδαφος, κ.ά. Στήνει τεχνητές νησίδες ή άλλες κατασκευές. Διατηρείται το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για όλα τα κράτη, υπερπτήσης, πόντισης καλωδίων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο, αρκεί τα παραπάνω να μην απειλούν την ασφάλεια του παράκτιου κράτους. 

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχουν μόνο τα νησιά που κατοικούνται, στοιχείο που προκύπτει από μία οικογένεια, ένα φαροφύλακα, κατοικίδια, καλλιέργειες και οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει οικονομική δραστηριότητα. Για όλα τα άλλα νησιά και τις βραχονησίδες ισχύει μόνο η διάταξη των 12 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης.¨ ¨ 

Η τουρκική τακτική 

Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο δρόμος του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό επιλέγει άλλους τρόπους αντίδρασης, αυτών της απειλής, της υπεκφυγής, της άρνησης ή της επιλεκτικής διπλωματίας. 

• Απειλεί με πόλεμο (casus belli) αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα αυτονόητα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. 
• Υπεκφεύγει ένα διάλογο συντεταγμένο με ατζέντα και κανόνες για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, επιδιώκοντας παρελκυστικά και επιθετικά να δημιουργεί νέα θέματα, γκρίζες ζώνες ακόμα και για κατοικημένα νησιά (Αγαθονήσι), αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο, γεγονός που τεκμαίρεται από την ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, κ.ά. 
• Αρνείται να υπογράψει και να κυρώσει τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, να αναγνωρίσει τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες, να αποδεχτεί τους όρους του κοινοτικού κεκτημένου, τμήμα του οποίου είναι και η νέα Συνθήκη (UNLOSC). 
• Ασκεί επιλεκτική διπλωματία, δηλαδή α) εκεί που τη συμφέρει έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας με τις Βουλγαρία, Ρουμανία και πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ αρνείται το ίδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, γι’ αυτό αντέδρασε στη δημιουργία της ΑΟΖ στην Κύπρο και β) διαθέτει χωρικά ύδατα 12 μίλια σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο. ¨ Ευριπίδης Στυλιανίδης http://www.hellasforce.com/στις 30 Ιουλίου 2014 

Κράτος και ιδιώτες είμαστε καταχρεωμένοι εικονικά. Και κάποιοι εξακολουθούν να φοβούνται το ¨casus belli ¨την στιγμή που έχουν αλλάξει δραματικά όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα υπέρ μας. Ρωσία και Αμερική είναι στα ¨κάγκελα¨ με την Τουρκία και τον εφηρμοσμένο ισλαμικό φονταμενταλισμό που επιβάλλει ο νεοθωμανισμός του αναφυέντος Σουλτάνου. Γιατί άραγε HSBC, RBS, CITIBANK εγκαταλείπουν την Τουρκία; http://www.defence-point.gr/news/ 30/03/2015 03:27 

Να το πούμε πιο απλά κανείς ξένος ενεργειακός επενδυτής δεν θα ήθελε να επενδύσει σε εξόρυξη πετρελαίου σε παράνομα τούρκικα θαλάσσια ενεργειακά οικόπεδα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. 

Ο Τούρκος είναι πρώτη φορά στην ιστορία του που αισθάνεται τόσο μοναξιά για αυτό και σουλατσάρει άσκοπα στο Αιγαίο για να μας υπενθυμίζει το ¨casus belli ¨ του 1994. ΣΗΜΕΡΑ όμως έχουμε 2015 και ¨τα πάντα ρεί¨ 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Μια προσευχή για τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο.....

Ας κάνουμε όλοι μας μια προσευχή για τον αγαπητό μας π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, υπέρ υγείας...
Εχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κι ελπίζουμε να το ξεπεράσει...

Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Είναι απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είτε επίτηδες είτε από ατύχημα. Όμως μπορεί να αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα με το ευρώ, για να καλύψεις κάποιους εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί σύντομα, είπαν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης. 
 
Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές
δεν είναι πρόθυμοι να της δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχος με γνώση του θέματος είπε αυτή τη βδομάδα πως χωρίς νέα χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου. 

«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμός, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχέσεις πληρωμής – ένα χαρτί που λέει πως ο κάτοχός του θα λάβει ένα ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

«Αυτές οι υποσχέσεις πληρωμής σύντομα θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται σε μία δευτερεύουσα κυκλοφορίας με μεγάλη έκπτωση προς τα πραγματικά ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ‘νόμισμα’, με όποιο όνομα, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ.» 

Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, θα χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να προλάβει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι έλληνες θα μπορούν να εκταμιεύσουν από τα ΑΤΜ ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013. 

Οι υποσχέσεις πληρωμής μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για πληρωμές που σχετίζονται με το κράτος, όπως τους λογαριασμούς του  ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον αρχικά. 

Ταυτόχρονα, το κράτος θα κρατούσε τα ευρώ από τα έσοδα από φόρους για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατήσει την κυβέρνηση όσο θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να μαζέψει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται τελευταία σε επαναγορές – όπου δανείζεται χρήματα από κρατικούς φορείς – για να καλύψει την έλλειψη μετρητών, όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ακόμη εβδομάδες. 

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας πως αναμένει μία συμφωνία με τους πιστωτές στα πλαίσια που συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας. 

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup και θα απελευθερωθεί τελικά η χρηματοδότηση, όπως συμφωνήθηκε στην επταμελή συνάντηση» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. 

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ; 

Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν απορρίψει την ιδέα η Ελλάδα να αφήσει από μόνη της το ευρώ και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε πολιτική βούληση ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα να διώξουν την Ελλάδα. 

«Δεν υπάρχει μέσο να αναγκαστεί να φύγει μία χώρα από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από μόνη της» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει στη δραχμή, καθώς τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. 

Όμως αυτό θα έκανε και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μην μπορεί να πληρωθεί, αναγκάζοντάς τη σε χρεοκοπία. 

«Εάν χρεοκοπούσαν, αυτό θα ήταν προτιμότερο να γίνει εντός της ευρωζώνης παρά εκτός της, καθώς τότε θα γινόταν πρόβλημα για όλες τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, και όχι μόνο την Ελλάδα» είπε τρίτος αξιωματούχος. 

Σε ένα video από το 2013, όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είπε αυτό ακριβώς. 

«Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας» βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός υπουργός. 

Το μεγάλο ερώτημα τότε θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), η οποία έχει σχεδιαστεί για βιώσιμες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας. 

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη βοήθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατέρρεε, υποχρεώνοντας σε ανακεφαλαιοποίηση με νέο «νόμισμα» ή, εάν οι συνέπειες της κατάρρευσης ήταν πολύ σοβαρές, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει και πάλι τις τράπεζες, πιθανώς μέσω του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Όμως οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι επιλογές απέχουν τόσο πολύ, που δε συζητήθηκαν ούτε ανεπίσημα. 

Πηγή: sofokleous10.gr 
Από: ideopigi
το είδαμε ΕΔΩ

Η ιστορία με την οικονομική υποδούλωση της Ελλάδος ξεκινά από το 1204.

Πολλοί θεωρούν ότι η συμπεριφορά προς την Ελλάδα ειδικά τις τελευταίες ημέρες, των θεσμών, δανειστών, Τρόικα ή όπως αλλιώς ονομάζονται τα « κοράκια» της «ιερής συμμαχίας» της Μέρκελ, είναι αποσπασματική και αφορά τα τελευταία 35 χρόνια, είναι όμως έτσι;

Κατηγορούν τους Έλληνες ότι κατασπατάλησαν εκατομμύρια από κοινοτικά πλαίσια στήριξης, ότι ελάμβαναν δάνεια που υπερφόρτωναν τον κρατικό κορβανά, κά.

Λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις έγιναν και μάλιστα σοβαρά, τα οποία θα μπορούσαν να «απασχολήσουν» ένα ειδικό δικαστήριο με όλους τους εμπλεκόμενους στο «σκαμνί».

Ελληνες στρατιώες της εποχής της Αλώσεως του 1204
Άλλο όμως αυτό και άλλο να λαμβάνεις ως χώρα ένα δάνειο σαν τα περίφημα SWAPS, αξίας 2,8 δις Ευρώ το 2001, από το οποίο οι «δανειστές» να ζητούν σήμερα το 2015, 12 δις ευρώ. Έχει και η «κλεψιά» τα όρια της.

Ελληνες βυζαντινοί στρατιώτες της εποχής των Σταυροφοριών
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης αρκετούς οικονομολόγους, όπως ένας Γάλλος πριν μερικές ημέρες,  οι οποίοι μας μιλούν, για επαχθές χρέος, στα 320 δις που χρωστά η πατρίδα μας στους δανειστές. Μιλούν δηλαδή για ένα ποσοστό του χρέους το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί «εξονυχιστικά» και να αποδεχτούμε αυτό που μας «αναλογεί» και όχι τα παράλογα επιτόκια που παράνομα μας «φόρτωσαν» οι «δανειστές».

Το ίδιο έργο η Ελλάδα δυστυχώς το ζει και ξαναζεί επίσημα από την επανάσταση του 1821, και τα θαλασσοδάνεια της Αγγλίας που μας χρέωναν 1.000000 αγγλικές λίρες, και στα χέρια μας  «έρχονταν» μόνο 200.000 Λίρες !!!!!!

Μάλιστα το 1897 μας κήρυξαν πτώχευση διότι προφανώς δεν τα έβρισκαν οι «δανειστές» μεταξύ τους, επιβάλλοντας μας  επαχθέστατους  όρους για την αποπληρωμή των χρημάτων τους. Με λίγα λόγια πάντα οι «δανειστές» μας είχαν σε μια ιδιότυπη οικονομική ομηρία, και όταν δεν εξυπηρετούσαμε τα παράλογα αιτήματα τους απλά μας  «τραβούσαν το σκοινί στον λαιμό μας».

Η Αλωση του 1204
Αυτή όμως η ιστορία  πραγματικά, ξεκινά από πολύ παλιά , από την εποχή της ύπαρξης της μεγαλοπρεπούς και χιλιόχρονης βυζαντινής αυτοκρατορίας.  Από τότε οι «βάρβαροι» Φράγκοι δηλαδή ( Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί κτλπ), εποφθαλμιούσαν, την Πόλη, την πρωτεύουσα της κραταιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, των 700.000 κατοίκων, που ήταν τόσο όμορφη και αρμονικά χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, που καμία πόλη δεν μπόρεσε ποτέ να πλησιάσει το κάλος και την ομορφιά της. Αυτήν την ΠΟΛΗ ήθελαν οι βάρβαροι Φράγκοι  σταυροφόροι που ζούσαν στις δικές τους παραγκουπόλεις μέσα στις λάσπες και τις αρρώστιες.

Ανδρες της Καταλανικής εταιρείας
Το απίστευτο πλούτο της ζηλοφθονούσαν συνεχώς και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία από δικά μας λάθη, συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από κτήνη.

Ο πλούτος που εξήχθη από την βασιλεύουσα ήταν απίστευτος, ένας πλούτος που γέμισε τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης δίνοντας ώθηση στον οικονομικό τομέα για να γίνουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί αυτό που είναι σήμερα.

Αυτή ήταν η δεύτερη  επιχείρηση μεταφοράς ελληνικού θησαυρού στην Δύση, η πρώτη  έλαβε χώρα επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν τα ελληνικά αγάλματα και επιτεύγματα γέμισαν την αιώνια πόλη, και την στολίζουν ακόμη και σήμερα.

πηγή

Τενέα: Η πόλη των αιχμαλώτων της Τροίας.

Τον Ιούλιο του 1984, εντοπίστηκε μια αρχαία σαρκοφάγος της πρώιμης αρχαϊκής περιόδου σε σωστική ανασκαφή στην περιοχή της Φανερωμένης, κοντά στον οικισμό Χιλιομόδι της Κορινθίας. 

Μέσα στη σαρκοφάγο, ο γυναικείος σκελετός διατηρήθηκε μαζί με αξιόλογα αφιερώματα και το εσωτερικό της πλάκας ήταν καλυμμένο με μία σύνθεση από δύο λιοντάρια μνημειακού χαρακτήρα.

Λόγω της σημασίας του ευρήματος, διεξήχθησαν έρευνες στην περιοχή γύρω από την ανακάλυψη και στη γύρω περιοχή, όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη της Τενέας.

Η έρευνα έφερε στο φως ένα αρχαϊκό νεκροταφείο συνεχούς χρήσης. Το νεκροταφείο είχε οργανωμένους χώρους ταφής με περιβλήματα αρχαϊκής περιόδου που πιστοποιούσαν το μέρος ενός πλούσιου κοιμητηρίου αντάξιου της σπουδαιότητας της πόλη της Τενέας κατά την αρχαϊκή περίοδο- 8ος αιώνας π.Χ.

Η Τενέα ήταν η κύρια πόλη της κοιλάδας, βρισκόμενη σε μια στρατηγική θέση που έλεγχε την οδό από το Άργος προς την αρχαία  Κόρινθο και το λιμένα Κεγχρεών, που ήταν πολύ δραστήριο  τον 8ο π.Χ. αιώνα λόγω της συμμετοχής της Τενέας στον αποικισμό των Συρακουσών.

Ο Παυσανίας, ως ταξιδιώτης του δεύτερου αιώνα μ.Χ. έχει γράψει ότι οι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι που μεταφέρθηκαν από την Τένεδο υπό την αρχηγία του Αγαμέμνονα.

Ο ιστορικός Στράβων αναφέρει ότι η Τενέα ήταν τόπος όπου ο Κορίνθιος βασιλιάς Πολύβιος ανάθρεψε τον Οιδίποδα.

Επιπλέον ο Στράβων, σημειώνει ότι η Τενέα, πριν από την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους, είχε γίνει ανεξάρτητη.

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί μόνο σποραδικά ερείπια της πόλης στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Κλένιας και Χιλιομόδι. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πλημμύρες στις Σέρρες, σε απόγνωση οι αγρότες.

Το "πληγωμένο" ανάχωμα στον οικισμό Αχινού του Δήμου Βισαλτίας, στις Σέρρες, δεν άντεξε τη μεγάλη πίεση του νερού που δέχθηκε και έσπασε, πλημμυρίζοντας χωράφια και βυθίζοντας σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου, «η επιδείνωση της κατάστασης είναι ραγδαία καθώς παρά τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί από άνδρες του στρατού και της δημοτικής αρχής, οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί τα ζώα από μία κτηνοτροφική μονάδα».

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες αρχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν ήδη πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα, το σπασμένο ανάχωμα στο Πεθελινό, με τον δήμαρχο Δημήτρη Νότα να εκτιμά πως «αργά το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος νερού που πλησιάζει στην περιοχή».

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση στην Κερκίνη

Σε ό,τι αφορά την Κερκίνη, παρ' ότι η στάθμη των νερών της λίμνης βρίσκεται στο "κόκκινο", η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί καθώς, όπως λέει ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης «όσα νερά δέχεται η λίμνη από τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία, τόσα διοχετεύει στον Στρυμόνα που διασχίζει τον νομό Σερρών».

«Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή αλλά πλέον σταθερή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, είναι αυτό που προέχει» δήλωσε ο κ. Κοτσακιαχίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tόνισε δε, ότι «επί της παρούσης, το ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο». 

πηγή

30 Μαρτίου 2015

Κοινωνικός αυτοματισμός με ΤΑΞΙΚΕΣ αναφορές!!!

Tου Αριστοτέλη Βασιλάκη 

Αν μη τι άλλο η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές, προσέφεραν στον τόπο μια ιστορική ευκαιρία. Να κλείσει – οριστικά και αμετάκλητα – ο φαύλος κύκλος της μεταπολίτευσης και τα κόμματα «Ανώνυμες Εταιρείες», να οδηγηθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… «Ανώνυμες Εταιρείες» που χρεοκόπησαν και μάλιστα χωρίς να προλάβουν να μπουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που σκαρφίστηκαν για καμουφλάρουν τις αμαρτίες του οικονομικού κατεστημένου και του εαυτού τους. 

Ο Ελληνικός λαός στα χρόνια του Μνημονίου αναγκάστηκε να ξυπνήσει από το λήθαργο που τον είχε οδηγήσει η φούσκα της υπερκαταναλωτικής ευδαιμονίας του... Αποδείχτηκε πιο ώριμος από ποτέ. Ειδικά οι ηλικίες από 20 έως 55 ετών, δείχνουν να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει… Οι μεγαλύτεροι απ’ ότι φαίνεται εξακολουθούν πεισματικά να θέλουν να ζουν ακόμα στην ψεύτικη ευδαιμονία που τους χάρισε απλόχερα το πολιτικό κατεστημένο, για να κάνει «τα δικά του». Ο Ελληνικός λαός ακόμα και στις πρώτες δύσκολες μέρες του Μνημονίου κι ενώ γνώριζε ότι η συνταγή ήταν λάθος, επέδειξε μια πρωτοφανή ωριμότητα, αναγνωρίζοντας την συνευθύνη του για τα εγκλήματα της μεταπολίτευσης...

Ωστόσο ακόμα και η συνευθύνη έχει κάποια όρια. Ο ελληνικός λαός το μερτικό του το πλήρωσε με πρωτοφανές στα χρονικά πανωτόκιο και μάλιστα προκαταβολικά.... Το μπαλάκι πλέον έχει περάσει στα χέρια του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Ήρθε η ώρα να πληρώσει και η ελληνική «ολιγαρχία» των μεγάλων κρατικών έργων και των συστημικών ΜΜΕ… Οι Γερμανοί μας πήραν είδηση κι επειδή η ελίτ τους είναι σκληρή και αδηφάγα ΚΑΙ μας θέλει «Γερμανική επαρχία», ξέρουν πως να μας εκβιάσουν... Επέβαλαν στην εξουσία την διεφθαρμένη Ελληνική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ και στη συνέχεια άρχισαν να την εκβιάζουν, για να βάλει την υπογραφή της στην ΕΚΧΩΡΗΣΗ της Εθνικής κυριαρχίας και κατ’ επέκταση στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του εθνικού μας πλούτου...

Ο τρόπος που σκέφτεται ο Ελληνικός λαός στα χρόνια του Μνημονίου έχει αλλάξει εντυπωσιακά... Πλέον οι γεωγραφικοί πολιτικοί προσδιορισμοί είναι πιο χαλαροί από ποτέ… Ο λεγόμενος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ» που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο των μνημονιακών κυβερνήσεων, σε βάρος των εργαζόμενων της χώρας, επέστρεψε σαν «μπούμερανγκ» σε βάρος του «κατεστημένου»… Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σκέφτεται και λειτουργεί «ως θύμα» του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ, αλλά με ξεκάθαρα ΤΑΞΙΚΕΣ αναφορές… Και αυτό δυστυχώς δεν είναι καλό. Δεν σημαίνει, πως όποιος έχει λεφτά, αυτομάτως είναι και «κλέφτης».

πηγή