Σελίδες

24 Φεβρουαρίου 2015

Νέο βήμα για τον ελληνικό ζεόλιθο.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μέσα στο πλαίσιο της άδειας έρευνας για ζεόλιθο στο Βόρειο Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κόκκαλο, που βρίσκεται κοντά στα Πετρωτά, είχαμε και το θέμα της οδοποιίας, που είναι απαραίτητη για την πρόσβαση στο κοίτασμα ζεόλιθου. Τώρα και αυτό το πρόβλημα λύθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αφού δόθηκε έγκριση μελέτης της δασικής οδού τύπου Γ΄ για κοιτασματολογικές έρευνες βιομηχανικού ορυκτού, δηλαδή του ζεόλιθου. Το συνολικό μήκος του έργου της οδοποιίας θα είναι 1.440 μέτρων, το πλάτος του 4 μέτρα, ενώ οι κλίσεις του δεν θα ξεπερνούν το 12%. Στο έργο προβλέπονται εκσκαφές σε έδαφος γαιώδες και ημιβραχώδες, αλλά και κατασκευή επιχωμάτων. Αυτό το νέο βήμα είναι πολύ πρακτικό, γιατί μας επιτρέπει να μιλήσουμε πλέον επί της ουσίας για τον ελληνικό ζεόλιθο, όχι πια μόνο ως όραμα, αλλά ως πραγματικότητα, ελληνική πραγματικότητα.

Τώρα απομένει η έγκριση της φυτοτεχνικής μελέτης για την αποκατάσταση του κοιτάσματος. Είναι μια κλασική διαδικασία που γίνεται για όλα τα λατομεία, απλώς εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, αφού ο ζεόλιθος λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό για τη γεωργία. Κατά συνέπεια αρχίζουμε και βλέπουμε μια πρακτική υλοποίηση του αγώνα της πατρίδας μας για την αξιοποίηση του ζεόλιθου που δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν αδιάφορο κι ενισχύει όλους τους μαχητές που παλεύουν τόσα χρόνια για να γίνει πραγματικότητα ένα στρατηγικό όραμα που ανήκει στην Ελλάδα του μέλλοντος.

πηγή


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής


Δείτε επίσης:


Ν. Λυγερός "Δράση ζεόλιθου αμπελουργίας, ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας". Άγιος Θωμάς. 20/2/2015 ΕΔΩ


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: "Το Διαχρονικό Πνεύμα του Βυζαντίου". Ηράκλειο. 22/02/2015 

μέρος Α ΕΔΩ
μέρος Β ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.