Σελίδες

23 Ιανουαρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο μετά την αποχώρηση της TOTAL από την ΑΟΖ.

- Εκτός νόμων της ΕΕ η παράταση και μετατόπιση του ερευνητικού προγράμματος της TOTAL στα τεμάχια 7 και 8 
- Οικονομικοί οι λόγοι που εγκαταλείπει την κυπριακή ΑΟΖ η TOTAL και όχι γεωστρατηγικοί
- Γ. Λακκοτρύπης: "Ούτε απογοήτευση, αλλά ούτε και υπέρμετρες προσδοκίες"
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούν σε αδιέξοδο με τον γαλλικό κολοσσό 
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Υπάρχει πρόθεση κι απ' τις 2 πλευρές να συνεχιστεί η συνεργασία  

Απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας.

Σε δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους η Total προτίθεται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί.

Ο Υπουργός υπέδειξε πως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, αλλά ούτε και υπέρμετρες προσδοκίες.

“Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δηλαδή αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων”, είπε, παραπέμποντας σε προχθεσινή ανακοίνωση της Noble για αποτυχημένη γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού.

“Από την άλλη δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες. Θα πρέπει οι προσδοκίες μας να βασίζονται πάνω στα δεδομένα, όπως αυτά δημιουργούνται με τις γεωλογικές επισκοπήσεις, τις γεωτρήσεις ή τα σεισμογραφικά που προχωρούν οι εταιρείες να διεκπεραιώνουν”, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα της Total μέχρι να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο”.

“Είχαμε αρκετές συζητήσεις από το Σεπτέμβριο γι` αυτό ακριβώς το θέμα. Θα δούμε και στη συνέχεια, πρέπει όμως να τονίσω ότι θα πρέπει οτιδήποτε μπορεί να γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, των κανονισμών, και να είναι και προς το συμφέρον του κράτους”, είπε.

Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη” στο τεμάχιο 12, ενώ προχωρά και η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση “Αμαθούσα”, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες βδομάδες.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία για πώληση φυσικού αερίου συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεχνικό επίπεδο, προσθέτοντας πως υπάρχουν “κάποιες ενδείξεις” για την αξία της συμφωνίας, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι “το θέμα είναι γεωλογικό και οικονομικό και όχι γεωπολιτικό” και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία που καταδεικνύουν το αντίθετο να τα παραθέσει. Είπε ακόμα ότι η παρουσίαση έγινε από την εταιρεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, ούτε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα γύρω από τις ενεργειακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι ήδη υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες της Κύπρου και ακόμα με εξαγωγικό προορισμό.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεκτιμάται το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά πετρελαίου υπάρχει πτώση των τιμών και αυτό επηρεάζει όλες τις εταιρείες.

“Σημασία έχει ότι η Κύπρος είναι ήδη στον ενεργειακό χάρτη, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Και σημαίνει πολλά. Και γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά και γεωπολιτικά. Αυτό ενισχύει τα ισχυρά ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Ενισχύει τις δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής”, σημείωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Τόνισε, τέλος, ότι “τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο, τη διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του ’82 και τους εθιμικούς κανόνες δικαίου που διέπουν το θαλάσσιο δίκαιο”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όπως ανέφερε, πέρα από το εσωτερικό νομικό πλαίσιο υφίσταται και το ευρωπαϊκό το οποίο θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς στις αδειοδοτήσεις στα τεμάχια των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και διεμήνυσε πως πρωτεύον στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία του κυπριακού κράτους.

Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις επαφές της κυβέρνησης με την TOTAL είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις επί του θέματος. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.