Σελίδες

28 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΛΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ... ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Γράφει η Μαίρη Καρά

Το γέλιο κάνει ΚΑΛΟ στην ΥΓΕΙΑ όλων των ανθρώπων. Και στην σωματική αλλά και στην ψυχική. Το γέλιο ομορφαίνει την ζωή μας, όταν τα προβλήματα μας καταθλίβουν. Συμβάλει θετικά στην βιολογική μας πορεία, αλλά και στην ψυχολογική μας ισορροπία. Το γέλιο φτιάχνει την διάθεσή μας. Και την εξωτερική και την εσωτερική. Το γέλιο φωτίζει το πρόσωπό μας. Και το ανθρώπινο και το κοινωνικό. Το γέλιο μας φέρνει κοντά. Και με φίλους και με εχθρούς. Το γέλιο μας κάνει αγαπητούς, γιατί η ευχάριστη προσωπικότητά μας, προσελκύει το ενδιαφέρον στο φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον μας. Και στους γνωστούς αλλά και σε αγνώστους. Το γέλιο είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας. Γιατί οι καλές προθέσεις μας προβάλλονται  και μόνο με ένα ζεστό ΧΑΜΟΓΕΛΟ.

Αυτός ο ευχάριστος τρόπος επικοινωνίας μάς γεμίζει αισιοδοξία, η οποία γίνεται ο καλύτερος σύμβουλος, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Το γέλιο μάς απαλλάσσει απ’ το βάρος των προβλημάτων και μάς κατευθύνει σε ευχάριστες σκέψεις. Μας οδηγεί σε χαρούμενα μονοπάτια δημιουργίας και μας γλιτώνει από άσκοπες πίκρες.  Μας κάνει να... κλαίμε απ’ την χαρά μας, για τα αστεία που συμβαίνουν δίπλα μας. Μάς κάνει να χαιρόμαστε, που ακόμα μπορούμε να ΓΕΛΑΜΕ. Να ΓΕΛΑΜΕ γιατί γεννιόμαστε και μόνο! Αυτός είναι ένας πολύ σπουδαίος λόγος για γέλιο (όχι για γέλια). Γιατί ακόμα διαιωνίζουμε το ανθρώπινο είδος.  Γιατί παρόλα τα αμαρτήματά μας, παρόλη την αγνωμοσύνη μας στον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ μας, εξακολουθούμε να αναπνέουμε και να χαιρόμαστε την ΖΩΗ.

Γιατί παρατηρούμε πως παρ' όλη την αυτοκαταστροφική μανία μας, η Φύση συνεχίζει να μας προστατεύει. Γιατί παρόλο που ξεφύγαμε συνειδητά απ’ τον δρόμο της Αρετής, εξακολουθούμε να βρίσκουμε «εργαλεία» και δυνατότητες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Γιατί παρόλο που οι δυσκολίες κι οι πίκρες δεν τελειώνουν, εμείς εξακολουθούμε να βρίσκουμε διεξόδους και να τις ξεπερνάμε. Γιατί, τέλος, πρέπει να μάθουμε να ζούμε χαμογελώντας κι όχι... κλαίγοντας. Πρέπει να χαμογελάμε, ακόμα κι αν μέσα μας πονάμε. Το γέλιο είναι το καλύτερο και το πιο ανέξοδο φάρμακο, για όλες τις αρρώστιες. Χαμογελάμε, έστω και μόνο γιατί ακόμα έχουμε λόγο να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ!

Το ΓΕΛΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, γιατί ανεβάζει με φυσικό τρόπο την διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει την μακροζωία. Όλες αυτές οι γόνιμες ανθρώπινες ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε. Γιατί την στιγμή που γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει απ' τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα. Οι χαρούμενοι κι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τους απαισιόδοξους. Μια ρυτίδα μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπό μας, μόνο αν έχουμε χαμογελάσει περίπου 250.000 φορές. Ένα αυθόρμητο γέλιο από ένα αστείο, μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ώρα.

Αν καταφέρουμε να γελάμε 17 λεπτά κάθε ημέρα, θα αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής μας κατά μία ημέρα. Για κάθε 15 λεπτά γέλιου, έχουμε τα ίδια οφέλη με δύο ώρες καλού ύπνου. Τα μωρά αρχίζουν να γελούν μόλις συμπληρώσουν τον τρίτο μήνα της ζωής τους. Ένα εξάχρονο παιδί γελά κατά μέσον όρο 300 φορές την ημέρα. Ενώ ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε. Αν καταφέρουμε να γελάσουμε 100 φορές, είναι σαν να κάνουμε 10 με 15 λεπτά ποδήλατο. Στις καθημερινές συναναστροφές μας παρατηρούμε πως οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν τους πελάτες χαμογελαστοί, σημειώνουν ξεχωριστή επιτυχία. Όπως και οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.

Και στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας το γέλιο συμβάλλει θετικά, γιατί ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση. Επίσης ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα κι αποτρέπει την εμφάνιση και εξέλιξη πολλών και επιβλαβών ασθενειών. Πολλοί επιστήμονες ψυχολόγοι που παρακολούθησαν ανθρώπους γελαστούς και μελέτησαν αυτή την εκδήλωσή τους, κατέγραψαν 18 είδη χαμόγελου. Συμπέραναν δε πως με το γέλιο ο οργανισμός καίει λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό. Οι πιο γελαστοί άνθρωποι είναι όσοι ζουν στην Κούβα και στην Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.

Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν, πως το γέλιο συνέβαλε ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος, που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη κι αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνές τους την δεκαετία του 1950 οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσον όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα -και δικαιολογημένα- γελάνε μόνο 4 με 6 λεπτά την ημέρα. Κι αυτό φαντάζει σαν μια φυσική λειτουργία του ανθρώπου, που έχει χάσει πια τον προσανατολισμό του στην πορεία της ζωής του και την διάθεσή του για περαιτέρω αγώνες. Γιατί λιγόστεψαν οι πηγές της ΧΑΡΑΣ, μέσα από τις οποίες ο άνθρωπος "γέμιζε τις μπαταρίες του" με ΔΥΝΑΜΗ. Τώρα δυστυχώς στης ζωή του υπερισχύει η ΛΥΠΗ.

Ο σημερινός άνθρωπος και ειδικά εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ, είμαστε απογοητευμένοι, γιατί η ΠΑΤΡΙΔΑ μας υποδουλώθηκε από τους διεθνείς τοκογλύφους, με συναίνεση των δουλικών πολιτικών. Είμαστε λυπημένοι, γιατί βιώνουμε την στέρηση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μας. Είμαστε αγανακτισμένοι και με τους ναρκομένους πολίτες του καναπέ και με τον ίδιο μας τον εαυτό, που δεν καταφέραμε να ΕΝΩΘΟΥΜΕ, για να αποτινάξουμε την μνημονιακή κατοχή, που υπηρετούν όλα τα ΚΟΜΜΑΤΑ. Τι κι αν έγιναν ΕΚΛΟΓΕΣ… τι κι αν άλλαξαν τα πρόσωπα… ίδια είναι τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ… ίδια είναι τα ΤΡΩΚΤΙΚΑ. Μας ταπείνωσαν, μας διέσυραν, μας στέρησαν τα όνειρα και το ΓΕΛΙΟ απ' την ζωή μας. Έλληνες… πότε επιτέλους ΞΑΝΑΓΕΛΑΣΟΥΜΕ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.