Σελίδες

3 Ιανουαρίου 2015

Σε ισχύ ο κατώτατος μισθός στην Γερμανία..... 1700 ευρώ τον μήμα!!!!

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ισχύει στη Γερμανία το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ. Πολλοί εργοδότες προειδοποιούν για απολύσεις ενώ και τα συνδικάτα διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις.

Άκρως ικανοποιημένη, αντίθετα, εμφανίζεται η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες.

«Εργατικοί, φθηνοί, αλλά απροστάτευτοι, αυτή ήταν μέχρι πρότινος η πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία. Τώρα όμως μπαίνει ένα τέλος σε αυτό».

3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου. Πρόκειται για μια καλή είδηση, σχολιάζει και ο Χάινριχ Αλτ, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας:

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βλέπουν ότι υπάρχει ένα κατώτατο όριο μισθού, με τον οποίο να μπορείς να ζήσεις».

Εξαιρέσεις

Το κατώτατο ωρομίσθιο ισχύει για όλους τους κλάδους, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: νέοι κάτω των 18 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται κατά τους πρώτους έξι μήνες νέας απασχόλησης το κατώτατο ωρομίσθιο. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2016 οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν χαμηλότερους μισθούς εάν αυτό έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τα συνδικάτα στο πλαίσιο δεσμευτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο κλάδος της κομμωτικής, για παράδειγμα, έχει κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Το κόμμα της Αριστεράς κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του εργοδοτικού λόμπι. «Απέχουν παρασάγγας από όσα υποσχέθηκαν», λέει ο Κλάους Έρνστ, από την Αριστερά. «Έδωσαν μια υπόσχεση, αλλά την αθέτησαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συνδικάτα που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των εργοδοτών. Όπως σχολιάζει η Μπριγκίτε Πότμερ από τους Πράσινους:

«Μπορούμε να κατονομάσουμε τους ηττημένους της υπόθεσης: είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, οι εποχιακοί εργάτες. Αυτοί δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν».

Ενόψει μαζικών απολύσεων;

Μια άλλη πτυχή αναδεικνύουν από την πλευρά τους οικονομικοί σύνδεσμοι. Πολλές επιχειρήσεις, όπως λένε, δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό. Ως εκ τούτου αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, προειδοποιεί ο πρόεδρος των εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ.

«Υψηλότεροι μισθοί σημαίνουν πάντα ότι ακριβαίνουν η υπηρεσία ή το προϊόν που παράγονται με αυτούς. Εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν περιοχές και κλάδοι όπου θα αυξηθεί η ανεργία».

Και ο Χάινριχ Αλτ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, θέσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση όμως, όπως εκτιμά, δεν αναμένεται κάποια θεαματική αύξηση της ανεργίας.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος εργοδότης να μην μπορεί να πληρώσει τον κατώτατο μισθό. Πιστεύω όμως ότι η Γερμανία είναι σε θέση να κάνει ό,τι κάνουν άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: Deutsche Welle newmoney.gr
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Δηλαδή η Γερμανία πατώντας στον σβέρκο μιας σειράς κρατών και κατέχοντας εκτός από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές και πολλές από τις δικές μας και πολλών άλλων κρατών βάζει κατώτερο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ ή κατώτερο ημερομίσθιο (για 8 ώρες) 68 ευρώ ή μηνιαίο μισθό (για 25 ημέρες) 1.700 ευρώ!!!!!
Αυτός είναι ο κατώτατος μισθός σε μια χώρα που μας έκλεψε όλο τον πλούτο μας πριν από 73 χρόνια... Μας πήρε κατοχικό δάνειο (κι αγύριστο) πολλών δισεκατομμύριων δρχ....
Εκατομμύρια Ελληνες μετανάστες δούλεψαν σαν είλωτες να την ανοικοδομήσουν...
Και τελικώς με ένα μεγάλο οικονομικό όπλο που λέγεται ευρώ και την συμμετοχή μιας σειράς ντόπιων δοσιλόγων πολιτικών, κατάφερε να αρπαξει και την εθνική μας κυριαρχία....
Ετσι σήμερα στην Γερμανία υπάρχει Υπουργός Ελλάδος!!!!!!!
Καλή λευτεριά.... εσείς των 586 ευρώ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.