Σελίδες

3 Νοεμβρίου 2014

Ποια πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής γέμισε το Μετρό της με έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού;;;

Η «καρδιά» της Ελλάδας χτυπά (και) στο Σαντιάγο της Χιλής! Η μόνιμη έκθεση αρχαιοελληνικών αντικειμένων στο μετρό της χιλιανής πρωτεύουσας είναι ακόμη μία εκδήλωση του έντονου φιλελληνισμού που υπάρχει στη μακρινή λατινοαμερικάνικη χώρα, που όχι μόνο τιμά την πατρίδα μας δίνοντας το όνομά της σε δρόμους και πλατείες, αλλά δείχνει έμπρακτα τεράστιο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό.

Λίγες ημέρες προτού η Χιλή βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας των φοβερών σεισμών που χτύπησαν το βόρειο μέρος της χώρας, αρκετοί είχαν ξαφνιαστεί βλέποντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τα 23 αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων που δώρισε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στη Χιλή και πλέον εκτίθενται στον σταθμό «Ελλάδα» (Grecia) του υπόγειου σιδηροδρόμου του Σαντιάγο. Ωστόσο αυτό δεν είναι έκπληξη για μια χώρα που αγαπά όσο ελάχιστες την Ελλάδα και τους Ελληνες. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην «Espresso» ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα Μαρτίν Δονόσο:

«Ο σταθμός του μετρό "Ελλάδα" στο Σαντιάγο είναι ο μοναδικός που φέρει το όνομα μιας χώρας σε όλο το δίκτυο της χιλιανής πρωτεύουσας. Βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Ελλάδας, που είναι μία από τις πιο σημαντικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Επίσης σε μικρή απόσταση βρίσκεται η στρογγυλή πλατεία (ροτόντα) Αθήνα, κι έτσι ο σταθμός είναι τοποθετημένος σε τοπωνυμικό σύνολο που σχετίζεται με την Ελλάδα. Επιπλέον, αυτός ο σταθμός βρίσκεται κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία των Αγίου Πέτρου και Παύλου».

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το 2009 ο αφιερωμένος στην Ελλάδα σταθμός απέκτησε την πρώτη του συλλογή από αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων, δωρεά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της Χιλής.

Επρόκειτο για δεκαέξι αντίγραφα από τις μετώπες του Παρθενώνα και μια μακέτα της Ακρόπολης. «Σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν να αναδείξουν στους άνω των 22.000 χιλιάδων επιβατών που καθημερινά περνάνε από εκείνο τον σταθμό στοιχεία που εκφράζουν τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού στη δυτική κουλτούρα» λέει ο κ. Δονόσο.

Φέτος το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε μια νέα δωρεά που συνίσταται σε 23 αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία δίνουν έμφαση στη συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις τέχνες και στον αθλητισμό.

«Ο σκοπός αυτής της δεύτερης φάσης είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μαζικά, η δημιουργία μιας πλατφόρμας πολιτιστικής και τουριστικής προώθησης της Ελλάδας και ο εκπαιδευτικός - πολιτιστικός χαρακτήρας για τους Χιλιανούς, με τη μορφή του σταθμού "ανοιχτού μουσείου"» επισημαίνει ο κ. Δονόσο, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα είναι η αδελφοποίηση του σταθμού «Grecia» με τον σταθμό «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης, καθώς τα εκθέματα δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μόνο των επιβατών, αλλά και μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιούν οργανωμένες επισκέψεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος σταθμός διαθέτει ένα μικρό ημικυκλικό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται περιοδικά θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία ή άλλες σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ελληνικοί χοροί. 






Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος "Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης", Γιώργος Αναστασίου, «φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στους ανθρώπους με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο είναι κάτι που έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από μια έκθεση που δείχνει τις ρίζες και τις αξίες της δυτικής κοινωνίας εμπλουτίζουμε πνευματικά όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη».

«Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Javier Pinto, εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας MetroArte.

Η τελευταία αυτή δωρεά έγινε μέρος της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ένα μέτρο από την Ελλάδα» και η οποία αποτελείται από 18 γνήσια αντίγραφα έργων από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και σε άλλα εννέα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση αυτή λειτουργεί στον Σταθμό Grecia από το 2009 χάρη στην τότε δωρεά των αντιγράφων από την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάζουν Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη και Ρίτσο (εκεί όχι εδώ, μη μπερδεύεστε)

«Στη Χιλή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό που εκφράζεται με δρστηριότητες που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, το οποίο έχει μεταφράσει στα ισπανικά πάνω από 180 λογοτεχνικά έργα Βυζαντινής, Κλασικής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας, μεταξύ των οποίων έργα της Σαπφούς, των Ανακρέοντα, Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη και Ρίτσου» λέει ο κ. Δονόσο, αναφερόμενος στην αγάπη των Χιλιανών για την Ελλάδα.

Αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Playa Ancha στο Βαλπαραΐσο και το Κέντρο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Metropolitana του Σαντιάγο.

«Οι πικρές εμπειρίες της δικτατορίας τις οποίες βίωσαν διαδοχικά, πρώτα η Ελλάδα και μετά η Χιλή, έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά, μεταξύ άλλων και μέσα από τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, τα οποία μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης» αναφέρει από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που επισημαίνει ότι παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς που αντανακλώνται στη σύμπτωση των θέσεών τους στα σημαντικά διεθνή ζητήματα και στη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Τέλος, στη Χιλή δραστηριοποιείται μια μικρή (1.500 άτομα), αλλά γεμάτη δυναμισμό ελληνική ομογένεια.

2 σχόλια:

  1. Πρόκειται για μπλόφα. Προσπάθεια να δικαιολογήσει'εργο' η 'αχρηστη και ανθελληνική πρεσβεία στο Σαντιάγο. Ονομάσθηκε σταθμός ΄΄Grecia-Ελλάδα΄΄, ένας απομακρυσμένος από το κέντρο σταθμός του μετρό της πόλεως Σαντιάγο, σαν αντίβαρο ( στάχτη στα μάτια) για την αναγνώριση των Σκοπίων σαν ΄΄Μακεδονία΄΄, πού έκαναν ( από τους πρώτους στον κόσμο) οι χιλιανοί. Μην σας κοροιδεύουν οι άχρηστοι για να δικαιολογούν ελληνικό χρήμα ότι προσφέρουν έργο ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφεστατα κατακριτεο φιλε μου αν εχουν κανει μια τετοια αναγνωριση....

    Παντως ακομα κι αν εχουν ονομασει κι εναν απομακρυσμενο σταθμο αυτο ειναι θετικο.... διοτι δεν θα βρουμε αλλον παρομοιο σε ολοκληρο τον κοσμο αλλα και Σταθμος Χιλης πολυ δυσκολα θα γινει στην Ελλάδα....

    Σε ευχαριστω για την ενημερωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.