Σελίδες

2 Οκτωβρίου 2014

Σε «ασφυξία» το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!.. Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος.

Διαβάζω στα ΜΜΕ ότι ασφυκτιά από έλλειψη χώρων το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο πριν λίγο χρονικό διάστημα με την αναδιοργάνωση που εφάρμοσε η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συγχωνεύθηκαν και τα 2 τμήματα που λειτουργούσαν στην Έδεσσα και την Νάουσα οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα χώρου που ήδη υπήρχαν.

Συμμερίζομαι την αγωνία των πρώην συναδέλφων μου, των φοιτητών και των γονέων, στο Πανεπιστήμιο όπου υπηρέτησα από τη δεκαετία του 1980 και από το οποίο πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκα.

Σκέφτηκα ότι ίσως είναι χρήσιμο, τουλάχιστον ως ιστορικό μάθημα, να ζητήσω από τα αγαπητά blogs να φιλοξενήσουν το κείμενο που είχα στείλει στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008 στα ελληνικά ΜΜΕ (εφημερίδες και blogs) ως «ανοικτή επιστολή» προς τον τότε Πρωθυπουργό κ Κώστα Καραμανλή ενόψει της επίσκεψής του για τα εγκαίνια της 73ης ΔΕΘ (που έμελλε να είναι και η τελευταία του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος).

Από τότε ακολούθησαν πολλά και, κυρίως, το οικονομικό μας δράμα!… 

Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ: Παραχωρείστε μέρος του 424 ΓΣΝΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!... 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από τρίτους ως μεσαίου μεγέθους, ευέλικτο, παραγωγικό ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με σημαντική Διεθνή Αναγνώριση ψηλά στην προτίμηση αποφοίτων λυκείων ολάκερης της ελλαδικής επικράτειας και της Κύπρου.

Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τα δύο τμήματα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (στο οποίο είχα  την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία 4 χρόνια με την ψήφο του 95% όλων των μελών του) και Οικονομικών Επιστημών εγκαταστάθηκε στις νεόδμητες κτιριακές του εγκαταστάσεις της Εγνατία οδού πριν 18 περίπου χρόνια. Έκτοτε το Πανεπιστήμιο διευρύνθηκε και αποτελείται από 8 τμήματα που στεγάζονται στα συγκεκριμένα κτίρια, ενώ το ένατο τμήμα εδρεύει στην Έδεσσα και το δέκατο στη Νάουσα δίνοντας πνοές ζωής σε αυτές τις «παραμελημένες» πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 1996 ο τότε (και νυν επίτιμος Αρχηγός) ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ Μανούσος Παραγιουδάκης  ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για παραχώρηση μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων του παρακείμενου (σε απόσταση 5 μέτρων) Στρατιωτικού Νοσοκομείου και με δεδομένη την προοπτική μετεγκατάστασής του ιστορικού 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στα δυτικά της συμπρωτεύουσας δίπλα στο ΓΠΝ Παπαγεωργίου απάντησε ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΑ! Το ίδιο έπραξε και η τότε (ΠΑΣΟΚ) Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας.

Στα τελευταία 12 χρόνια το φοιτητικό σώμα γιγαντώθηκε, οι δραστηριότητές μας πολλαπλασιάστηκαν και οι κάποτε άνετοι χώροι συρρικνώθηκαν στο σημείο που κάθε ενεργός φοιτητής έχει στη διάθεσή του περίπου 4,5 τμ χώρου τη στιγμή που το αποδεκτό στην Ελλάδα και διεθνώς  είναι περίπου 16 τ.μ. χώρου! 

Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τους ζωτικούς χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έφτασε και στην παραχώρηση στην Περαία, δίπλα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μιας έκτασης για την μετεγκατάστασή του. Προσωπικά θέλω να θέσω 4, κατά την ταπεινή μου άποψη μάλλον σημαντικά, ερωτήματα για την αποκαλούμενη «λύση Περαίας».

1/ Η περιοχή που μας εκχωρήθηκε (γιατί ΔΕΝ δωρίθηκε;) είναι βαλτώδης έκταση με προσχώσεις που θα απαιτήσουν ειδικά πέλματα κατασκευής και στήριξης των κτιρίων.

Βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου και θα απαιτηθούν ειδικές μονώσεις για να απομονωθούν οι δεδομένοι θόρυβοι ενός διεθνούς αεροδρομίου που διευρύνει συνεχώς τον φόρτο προσγειώσεων – απογειώσεων αεροσκαφών που το επιλέγουν ως προορισμό. 

2/ Ακούστηκε, και απαιτείται ΔΙΑΨΕΥΣΗ επίσημη, ότι η περιοχή βρίσκεται εντός ή στο μεταίχμιο του γνωστού σεισμικού ρήγματος της Περαίας. 

3/ Το κόστος κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ και, εάν ξεκινήσει ΣΗΜΕΡΑ, θα χρειασθεί καμιά 10ριά χρόνια για να φιλοξενήσει φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών – όχι ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ σπουδών – που θα εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να πάει στα «τσαϊρια της Περαίας»!!!

4/ Ποιες συγκοινωνίες θα εξυπηρετήσουν 10,000 φοιτητές; Ο ΟΑΣΘ που παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές του ΑΔΥΝΑΤΕΙ να εξυπηρετήσει τους Θεσσαλονικείς;

Μήπως θα επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ και η υποθαλάσσια προς την συγκεκριμένη περιοχή; Ή μήπως θα νηολογηθούν ειδικά πλεούμενα  μεταφοράς φοιτητών και προσωπικού προς το μελλοντικό Παν. Μακεδονίας της Περαίας. 

Στα όρια του… «παραλόγου»

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο το 424ΓΣΝΕ εγκαταστάθηκε στα νέα του κτίρια, επανήλθε στην τωρινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το γνωστό πλέον αίτημά του για παραχώρηση μέρους των κενών πλέον κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου για χρήση από τους φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές του.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία, στο πρόσωπο του κ Ευάγγελου-Βασίλειου Μεϊμαράκη και μαζί η στρατιωτική ηγεσία απάντησαν στο αίτημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ένα κοφτό… ΟΧΙ!

Δυστυχώς τη θέση αυτή επιβεβαιώσατε κατά την επίσκεψή Σας για τα εγκαίνια του νέου 424 ΓΣΝΕ και εσείς ως Πρωθυπουργός (και πρώην Βουλευτής Θεσσαλονίκης!)

Έτσι άρχισαν τα δύσκολα, ίσως και παράδοξα που ενδέχεται να αγγίζουν και τα όρια του «ακαδημαϊκού παραλόγου»…

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μου ανέθεσε τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης του 424 ΓΣΝΕ, ενώ ταυτόχρονα οι Πρυτανικές Αρχές και οι φοιτητές κάναμε παράλληλες προσπάθειες να πεισθούν οι Αρμόδιοι ότι το αίτημά μας είναι ηθικά και ακαδημαϊκά ΣΩΣΤΟ, οικονομικά ΣΥΜΦΕΡΟΝ και πολιτικά λειτουργικό!

Οι Βουλευτές κκ  Θ. Καράογλου, της ΝΔ, Ι. Μαγκριώτης του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου του ΚΚΕ κατέθεσαν «ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων» για την παραχώρηση εγκαταστάσεων του παλαιού 424 ΓΣΝΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο Υπ.Εθ.Α, κ Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης απάντησε σε όλους ότι «…Το ΓΕΣ έχει ήδη απαντήσει στο αίτημα του Παν. Μακ. γνωρίζοντάς του ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις σε υποδομές κλπ., κλπ…αποφάσισε να το διατηρήσει…προς όφελος της Υπηρεσίας…το ΓΕΣ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του παλαιού 424 ΓΣΝΕ σε ξενώνες φιλοξενίας…..και του προσωπικού των ειρηνευτικών αποστολών που μετακινείται από και προς το εξωτερικό…»

Προσωπικά έχω 2 συγκεκριμένα ερωτήματα για τον κ Μεϊμαράκη: 

1/ Από πότε η Στρατιωτική Ηγεσία ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την άποψή της στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δηλαδή ο κ Μεϊμαράκης που πριν μερικούς μήνες «έστειλε στο σπίτι τους μερικές δεκάδες στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους» και εγκατέστησε στις σημερινές τους θέσεις άλλους «δέχεται» ΕΝΤΟΛΕΣ από τους υφισταμένους του;

2/Εάν υπάρχουν πράγματι Ταλιμπάν και φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων και ΟΛΑ αυτά δεν αποτελούν «εικονικές πραγματικότητες» που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες ΠΩΣ αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΥπΕθΑ την ΑΣΦΑΛΗ συνύπαρξη σε απόσταση πέντε (5) μέτρων 10,000 φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών με στρατεύματα του ΝΑΤΟ που θα διέρχονται από Θεσσαλονίκη και θα σταθμεύσουν για διανυκτέρευση στο ΚΕΝΤΡΟ της Θεσσαλονίκης; 

Κύριε Πρωθυπουργέ, όχι μόνο η Επιτροπή Διεκδίκησης της οποίας ηγούμαι αλλά και ΟΛΑΚΕΡΗ η Πανεπιστημιακή κοινότητα ευγενικά ζητάμε: 

Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για τη χρήση παιδιών της Ελλάδας που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΟΧΙ ολόκληρο αλλά μέρος του 424ΓΣΝΕ τo οποίο μετά την αναπαλαίωση θα είναι λειτουργικά χρήσιμο με πολύ χαμηλό (σε σύγκριση με τη λύση Περαίας, που απαιτεί και 10 χρόνια…υπομονής) κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο!

Εάν ΔΕΝ υπάρξει εκ μέρους Σας ΘΕΤΙΚΗ απάντηση στην παρούσα, την οποία και κοινοποιώ σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, εγώ ζητώ από το Πρυτανικό μας Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να την θεωρήσει και ως επιστολή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ μου από τα καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης κτιριακών εγκαταστάσεων του 424 ΓΣΝΕ…

Με τιμή - Καθηγητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.