Συγγραφέα
Στον πόλεμο του 1940-41 ο Ελληνικός Στρατός παρέταξε την μεγαλύτερη, αριθμητικά, δύναμη, στην ιστορία της Ελλάδας, από την προϊστορία έως σήμερα. Στον κατά ξηρά αγώνα ο Ελληνικός Στρατός, μέχρι τον Μάρτιο του 1914, είχε φτάσει να παρατάσσει την αξία 24 μεραρχιών (22 πεζικού, μια ιππικού και μια ελαφρά μηχανοκίνητη).
Η ελληνική ΜΠ του 1940 ήταν τριαδικού τύπου, διέθετε δηλαδή, τρία συντάγματα πεζικού, έκαστο των τριών ταγμάτων πεζικού και ενός λόχου συνοδείας (βαρέων όπλων).
Τα ελληνικά τάγματα πεζικού διέθεταν, έκαστο, τρεις λόχους πεζικού, έναν λόχο πολυβόλων, με 12 πολυβόλα και ομάδα διοίκησης. Ο κάθε λόχος πεζικού διέθετε τέσσερις διμοιρίες, έκαστη των 48 ανδρών, οργανωμένες σε τρεις ομάδες μάχης. Ο λόχος πολυβόλων διέθετε τρεις διμοιρίες πολυβόλων, με τέσσερα πολυβόλα η καθεμία.
Κάθε ομάδα μάχης χωριζόταν σε δύο υποόμαδες, την υποομάδα οπλοπολυβολητών και την αντίστοιχη των «βομβιστών». Η πρώτη εξυπηρετούσε το οπλοπολυβόλο της υποομάδας και η δεύτερη το στοιχείο εκτόξευσης οπλοβομβίδων V.B.
Ο λόχος συνοδείας του ελληνικού συντάγματος διέθετε έναν ουλαμό με δύο πυροβόλα των 65mm και δύο διμοιρίες όλμων, έκαστη με δύο σωλήνες των 81mm.
Συνολικά κάθε ελληνικό σύνταγμα πεζικού διέθετε 108 οπλοπολυβόλα, 36 πολυβόλα, τέσσερις όλμους και δύο ορειβατικά πυροβόλα των 65mm.
Η κάθε ΜΠ διέθετε τρία συντάγματα, μια ομάδα αναγνώρισης ιππικού, δυνάμεως δύο ιλών και έφιππης διμοιρίας πολυβόλων, με τέσσερα πολυβόλα. Το σύνταγμα πυροβολικού της ελληνικής ΜΠ διέθετε τρείς μοίρες πυροβολικού μάχης, έκαστη των δύο πυροβολαρχιών. Οι δύο μοίρες είχαν ορειβατικά πυροβόλα των 75mm και η τρίτη ορειβατικά πυροβόλα των 105mm. Επίσης κάθε μοίρα διέθετε και ένα στοιχείο πολυβόλου για αυτοπροστασία. Επίσης η ΜΠ διέθετε έναν λόχο Μηχανικού και ένα Τάγμα Διαβιβάσεων, των δύο λόχων και τμήματα υπηρεσιών και διμοιρία στρατιωτικής μουσικής.
Συνολικά η ελληνική ΜΠ, με δύναμη 14.500 περίπου ανδρών, διέθετε 30 πυροβόλα (8 των 105, 16 των 75 και 6 των 65), 12 όλμους, 115 πολυβόλα, 336 οπλοπολυβόλα, 342 τυφέκια Lebel με χοάνη εκτόξευσης οπλοβομβίδων, 11.555 τυφέκια, 731 περίστροφα και πιστόλια. Επίσης κάθε ΜΠ έπρεπε να διαθέτει 5.346 ζώα, άλογα και ημιόνους.
Κάθε σύνταγμα πεζικού είχε δύναμη 3.200 ανδρών και 777 κτηνών. Το σύνταγμα πυροβολικού είχε δύναμη 2.190 ανδρών και 1.460 κτηνών. Η μεραρχιακή επιλαρχία ιππικού διέθετε 595 ανδρών και 739 κτηνών.
Ο Ιταλός στρατηγός Πράσκα συνομιλεί με τραυματίες Ιταλούς στρατιώτες |
Το μεραρχιακό στρατηγείο είχε δύναμη 60 αξιωματικών και 257 υπαξιωματικών και οπλιτών και ο λόχος στρατηγείου της ΜΠ είχε δύναμη 118 ανδρών.
πηγή
Η εσφαλμένη ιταλική διάταξη ! 28η Οκτωβρίου 1940
Επίθεση Ιταλών στην Β Ηπειρο. |
Αν και ο Ιταλός αρχιστράτηγος στην Αλβανία, Βισκόντι Πράσκα, είχε θέσει ως βασικό του στόχο την θραύση του ελληνικού μετώπου στην Ήπειρο, εντούτοις είχε διαθέσει για την κύρια προσπάθειά του μικρό μέρος μόνο των δυνάμεών του. Έτσι από τα 59 συνολικά τάγματα πεζικού που διέθεταν τα δύο σώματα στρατού του, μόνο τα 22 ήταν προσανατολισμένα προς την Ήπειρο. Άλλα πέντε τάγματα Αλπινιστών, ήταν ανεπτυγμένα στον τομέα της Πίνδου και 32 τηρούσαν αμυντική στάση στη δυτική Μακεδονία.
Ελληνες σε πορεία |
Ο Πράσκα επίσης διέθεσε επί του άξονα της κύριας προσπάθειάς του 90 από τα 150 άρματα μάχης που συνολικά διέθετε και αυτά όχι συγκεντρωτικά, αλλά σε δύο κλιμάκια, με 50 και 40 άρματα αντίστοιχα. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν στην Ήπειρο πολύ ισχυρές δυνάμεις πυροβολικού (244 πυροβόλα διαμετρήματος 65-149mm).
Ελληνικό πυροβολικό |
Στον τομέα Πίνδου πέντε ιταλικά τάγματα Αλπινιστών, έκαστο ενισχυμένο με μια ορειβατική πυροβολαρχία, βρέθηκαν απέναντι σε δύο ελληνικά – το τρίτο τάγμα του Αποσπάσματος Πίνδου ήταν εν κινήσει.
Τέλος στη Μακεδονία οι Ιταλοί ανέπτυξαν 32 τάγματα, 168 πυροβόλα και 60 άρματα μάχης.
Ελληνες μεταφέρουν τραυματία |
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.