Σελίδες

29 Σεπτεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο, LNG, πετρέλαιο και ενεργειακός χάρτης.

Ο ερχομός του χειμώνα είναι μάλλον και η αρχή αντεπίθεσης από την Ρωσία που θα δείξει, από όσο φαίνεται, τα δικά της αντίμετρα. Ήδη άλλωστε η Πολωνία τα βίωσε πρώτη με την μείωση παροχής αερίου από Ρωσία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από ΜΜΕ αλλά και από κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η ανησυχία από την Ευρώπη είναι έκδηλη, καθώς το Κρεμλίνο φαίνεται να ωθεί την Gazprom και άλλες επιχειρήσεις Ρωσικού συμφέροντος να μειώσουν την ροή στο απαραίτητο ελάχιστο για την τροφοδοσία των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό θα επιφέρει μείωση της ικανότητας τους σε μεταπώληση αερίου προς άλλες χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. αλλά θα αυξήσει και τις τιμές του φυσικού αερίου, ακολουθώντας τον νόμο ζήτησης/προσφοράς. Η Πολωνία όπως αναφέρθηκε ζήτησε αύξηση παροχής καθώς ζήτησε παραπάνω ποσότητες προς αποθήκευση λόγω προβλέψεων για βαρύ χειμώνα. Αυτό έτυχε αρνητικής αποδοχής από την Gazprom κατά τον CEO της εταιρίας Alexei Miller. Υποσχέθηκε πάντως πώς ΜΑΛΛΟΝ θα μπορεί η εταιρία του να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες τον επερχόμενο Νοέμβριο.


Tην ίδια στιγμή, έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται έντονα πλέον η διάθεση των ΗΠΑ να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πάροχο LNG (φυσικό αέριο σε υγρή μορφή) προς την Ευρώπη εντός της επόμενης δεκαετίας. Η κίνηση αυτή έρχεται ως επιβεβαίωση των στενών πλέον σχέσεων με Ιράν, Ινδία, Αίγυπτο αλλά και την τάση ενδιαφέροντος για ανάληψη ρόλου στα κοιτάσματα της Ελλάδος και της Κύπρου με αντίστοιχες εταιρίες.

Πέρα από την χρήση και έλεγχο των επίγειων αγωγών, θα χρειαστεί να υπάρχει και έλεγχος των θαλάσσιων οδών για πλοία μεταφοράς εξού και οι παραπάνω πράξεις όπως και μια έντονη προσπάθεια για μείωση της πειρατείας στο "Κέρας της Αφρικής" αλλά και στα παράλια της Μεσογείου. Οι ΗΠΑ αποζητούν πλέον από κύριος εισαγωγέας να γίνουν κύριος εξαγωγέας προς την Ευρώπη ειδικότερα.

Εκείνο πάντως που παραμένει άγνωστο ως αντίδραση είναι πώς θα αντιδράσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ σε αυτή την μεγάλη μεταστροφή χωρών προς το φυσικό αέριο ακόμα και από αναπτυσσόμενες χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία π.χ. Μπορεί το πετρέλαιο να είναι ακόμα το κύριο καύσιμο σε όλο τον κόσμο (υπολογίζεται στο 80% της αγοράς) αλλά μια στροφή στο φυσικό αέριο θα μειώσει πολύ τα κέρδη των εταιριών και των χωρών του ΟΠΕΚ και θα αλλάξει ριζικά και τον ενεργειακό χάρτη.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.