Σελίδες

17 Σεπτεμβρίου 2014

Ισπανική «παρέμβαση» στο δημοψήφισμα της Σκωτίας… Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος.

Αύριο Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 οι Σκωτσέζοι προσέρχονται στις κάλπες σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα καλούμενοι να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την γένεση ενός Ανεξάρτητου Έθνους.

Τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν της πολιτικής σκακιέρας κυριολεκτικά «έχουν πάρει φωτιά» καθώς και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ φαίνονται πιθανά από γκάλοπ που κυμαίνονται σε επίπεδα στατιστικού λάθους.

Ο πρωτεργάτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κ Salmond και οι συνεργάτες του εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες ενώ από προχτες στη Σκωτία βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας κ Cameron.

Στην διαδικασία έκανε μία ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ παρέμβαση χτες ο Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ  Inigo Mendez de Vigo ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ένα από τα πλέον βασικά επιχειρήματα υπέρ της Ανεξαρτησίας που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Σκωτσέζου πολιτικού κ Salmond…

Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ το επιχείρημα του κ Salmond ότι η Ανεξάρτητη Σκωτία θα γίνει «ΑΜΕΣΑ και με ανοιχτές αγκάλες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Κρατών μελών. 

Η Ανεξάρτητη Σκωτία, εφόσον υπερισχύσουν τα ΝΑΙ, δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός θα χρειασθεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνει πλήρης μέλος της ΕΕ και θα υποχρεωθεί να κάνει το euro εθνικό της νόμισμα (ο κ Salmond εμμένει στο δικαίωμα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να συνεχίσει να έχει ως εθνικό της νόμισμα την αγγλική στερλίνα…)

Τη θέση του ισπανού πολιτικού ενίσχυσε και ο Ιταλός πολιτικός κ Gianni Pitella, πρόεδρος της Προοδευτικής Ένωσης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνοντας ότι οι 18 μήνες διαπραγματεύσεων που ο Σκωτσέζος πολιτικός κ Salmond ισχυρίζεται ότι θα χρειασθούν συνιστά λάθος εκτίμηση. 

Βέβαια το θέμα που ΔΕΝ συζητιέται «ανοιχτά» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αφορά στην πιθανότητα οι αποσχιστικές τάσεις ανεξαρτησίας να βρουνε μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Ισπανία έχει ήδη τα αγκάθια της Καταλονίας και των Βάσκων…)

Δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση αλλά για μια σύνθετη πολιτική πραγματικότητα με γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που αφορούν όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην παγκόσμια σκακιέρα από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο.

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω: 
ΕΔΩ 

Κοντός ψαλμός αλληλούια για τους Σκωτσέζους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.