Σελίδες

23 Σεπτεμβρίου 2014

Πως θα αντιδράσει η Ρωσία; Προμηθευτής Φ.Α και για την Ανατ. Ουκρανία η Ελλάδα;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

¨Τρίτη, 10 τοῦ Ἰουνίου 2014: Hurriyet: Οὐκρανικὲς ἑταιρεῖες βρίσκονται σὲ συνομιλίες μὲ τοὺς Τούρκους ὁμολόγους τους γιὰ τὸ πῶς θὰ μεταφέρουν LNG ἀπὸ τὰ τουρκικὰ στενὰ (Βόσπορος) γιὰ νὰ παρακαφθεῖ ἡ Ρωσία. Ὁ Πρέσβης τῆς Οὐκρανίας στὴν Τουρκία, Sergiy Korsunsky, δήλωσε ἀπαντώντας σὲ ἐρωτήσεις τῆς HurriyetreporterIpek Yezdani μετὰ ἀπὸ μιὰ συζήτηση στρογγυλῆς τραπέζης ποὺ διοργανώθηκε στὸ Πανεπιστήμιο Kadir Has τῆς Κωνσταντινούπολης. ¨ Σχεδιάζουμε τὴν διαμετακόμιση καὶ τὴν ἀποθήκευση ἐνέργειας , δυὸ ξεχωριστὰ πράγματα. Αυτό εἶναι ἀκριβῶς ποὺ ζήτησε ἡ ΕΕ ἀπὸ ἐμᾶς, ἔτσι ὥστε νὰ μὴν ὑπάρχουν μονοπώλια.¨

«Θα πρέπει νὰ διαφοροποιήσουμε τὶς πηγὲς φυσικοῦ ἀερίου. Αν κοιτάξετε τὸν χάρτη, ὁ μόνος βιώσιμος τρόπος νὰ τὸ κάνουμε εἶναι μέσω τῆς Μαύρης Θάλασσας. Γι “αὐτὸ καὶ ἡ ἰδέα γιὰ τὴν κατασκευὴ ἑνὸς τερματικοῦ σταθμοῦ ἐνέργειας στὴν Ὀδησσὸ τέθηκε στὴν ἡμερήσια διαταξη».

Εἶναι ἐνδιαφέρον νὰ μᾶς ποῦνε οἱ Οὐκρανοὶ καὶ ἀπὸ ποῦ θὰ ἀγοράζουν ὑγροποιημένο φυσικὸ ἀέριο;

Θὰ τοὺς ἦταν ἄραγε συμφέρουσα ἡ λύση νὰ ἀποταθοῦν σὲ πρατήρια – ἀποθῆκες λίγο ἔξω ἀπὸ τὰ Στενά, κάπου ἐδῶ στὸ Βόρειο Αἰγαῖο; 

Σήμερα όμως τα γεωπολιτικά  γεγονότα μας ξεπερνούν… και στο ερώτημα μας αυτό που ετέθη  πριν λίγο καιρό  μπορεί να απαντήσει η σημερινή επικαιρότητα;

¨Ένα πρωτοπόρο, σύγχρονο και καινοτόμο έργο για τα δεδομένα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Αποτελεί έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα και είναι υποψήφιο για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Σχεδιάζεται στον θαλάσσιο χώρο 17,5χλμ ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικά μέτρα LNG και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα σχεδόν 17 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Η πλωτή μονάδα συνδέεται με το Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου  με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης. 

Το έργο χωροθετείται σε κομβική θέση ώστε να προσελκύει πολλαπλές διεθνείς πηγές προμήθειας και να προσφέρει διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, διεύρυνση της ενεργειακής ασφάλειας και προώθηση του ανταγωνισμού.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης -ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε στην Ανατολική Ουκρανία- μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, και μπορεί να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. 22 September 2014 ¨πηγή: www.protothema.gr
http://www.evrospress.gr/wp-content/uploads/presslogo1.png 

Το έργο φαίνεται μεγαλόπνοο και προς όφελος του Δημόσιου συμφέροντος.

Όταν όμως τοποθετείς με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους μια τέτοια πλωτή δεξαμενή  αποθήκευσης Φ.Α σε γεωγραφική γειτνίαση με τα Στενά των Δαρδανελίων, στο πιο κομβικό γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη που μπορεί να δώσει στο  άμεσο μέλλον τεκτονικές ανατροπές.

Όταν υλοποιείς μια ενεργειακή πολιτική σε θαλάσσια περιοχή που την πλησιάζουν τουρκικοί ακταιωροί  με σκοπό να παρεμποδίσουν τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη για τους δικούς τους λόγους.

Όταν η συγκεκριμένη περιοχή γεωγραφικά γειτνιάζει εκτός από τα Στενά του Βοσπόρου και με την γνωστή  ενεργειακή περιοχή της Λαδοξέρας –Σαμοθράκη  και πιο εκεί με τα πετρέλαια του Μπάμπουρα-Θάσος που εποφθαλμιούν καθημερινά οι ¨φίλοι¨  και προσωρινοί γείτονες μας εξ Ανατολών.

Για να μην μιλήσουμε και για τον μόνιμο γείτονα μας που είναι το Ρήγμα της Ανατολίας.

Τότε  αναλογίζεσαι αν τους  παραπάνω αποθηκευτικούς χώρους των 170.000 κυβικά μέτρα LNG στον θαλάσσιο χώρο 17,5χλμ ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης πρέπει να τους δεις και με μια  άλλη ματιά πιο σοβαρή. 

Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ορέξεις δολιοφθορέων και ασύμμετρων απειλών  που θα ήθελαν να στοχοποιήσουν γειτονικές αστικές περιοχές σε περίπτωση πιθανής εμπλοκής- σύγκρουσης στο Αιγαίο και με ¨απίθανους σαμποτέρ¨ τύπου ISIS;;

Σήμερα ο Ρώσος βλέπει την Ελλάδα να ανάγεται σε ενεργειακό κόμβο και την Βουλγαρία να υποστέλλεται ενεργειακά εξαρτώμενη από την ΕΕ.

Θα αφήσει να του πάρουν την ¨ενεργειακή μπουκιά¨ από το στόμα του και να χαραχθούν νέες διαδρομές ¨χρήματος και κερδών¨;

Το θέμα όμως είναι τι θα κάνει τώρα και ο ¨νεοθωμανός  λύκος που χαίρεται στην  ενεργειακή αναμπουμπούλα¨ της Ευρώπης;

Είναι έτοιμοι οι Δυτικοί να διασφαλίσουν τους ναυτικούς διαδρόμους του Αιγαίου στα πλοία των εφοπλιστών που θα μεταφέρουν το LNG;

Και από πού θα το μεταφέρουν;

Μήπως ανοίξουν οι ενεργειακές ¨φιάλες¨ της Κύπρου και της Μεσογειακής Λεκάνης για να τροφοδοτήσουν τέτοιους αποθηκευτικούς χώρους; Και πόσο σύντομα;

Είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα αν τυχόν οι Τούρκοι απαιτήσουν διόδια διέλευσης στο Αιγαίο για το LNG όπως κάνουν για τα Στενά του Βοσπόρου και αυξήσουν την τελική τιμή παράδοσης του;

Οι  ναυτικοί διάδρομοι μεταφοράς του LNG πόση σχέση έχουν με το θέμα της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ;

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε ¨παρανάλωμα πυρός¨ για να ζεσταθούν οι Ευρωπαίοι αν δεν εξασφαλίσουμε συνθήκες ομαλότητας και υψηλές γεωπολιτικές  εγγυήσεις, πράγματα που στο παρόν φαίνονται δύσκολα.

Πιστεύουμε ότι πάνω από όλες τις ενέργειες θα πρυτανεύσει η λογική που διασφαλίζει το Συμφέρον της Εθνικής και Δημόσιας Ασφάλειας- Άμυνας μέσα στα οποίο εμπεριέχεται και το Δημόσιο Συμφέρον.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.