Σελίδες

27 Σεπτεμβρίου 2014

Χαστούκι στην Τουρκία από την Αίγυπτο

Νέο "χαστούκι" από την Αίγυπτο του προέδρου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι προς τον "σουλτάνο" Ρ.Τ.Ερντογάν που με αποφασιστική στάση απέρριψε προηγούμενο ψήφισμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και αρνήθηκε να ονομάσει το Ψευδοκράτος «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου», με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Οργανισμου χωρίς ψήφισμα!
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιεί ότι οι "ευτυχισμένες" για αυτόν μέρες που ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου ο ισλαμιστής Μ.Μόρσι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και τα όνειρά του για νέα "Οθωμανική Αυτοκρατορία" σβήνουν.
 
Ηχηρό το ράπισμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με πρωτοστάτη την Αίγυπτο που οι σχέσεις της βρίσκονται στο ναδίρ με την Τουρκία.
 
Η αποφασιστική στάση της Αιγύπτου κι άλλων αραβικών και αφρικανικών χωρών να μην κάνουν αποδεκτή αναφορά σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου» που επιθυμούσε η Τουρκία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, (OIC), είχε σαν αποτέλεσμα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίαζε μέχρι χθες στη Νέα Υόρκη να ολοκληρωθεί χωρίς να εκδοθεί ψήφισμα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως δεν θυμούνται εδώ και αρκετά χρόνια να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στον οργανισμό αυτό, με 56 κράτη μέλη, από την Αφρική και την Ασία.
 
Η περασμένη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που είχε γίνει με ΓΓ στον οργανισμό τον αποτυχόντα υποψήφιο στις τουρκικές προεδρικές εκλογές κ. Ιχσάνογλου, είχε υιοθετήσει ψήφισμα με προκλητικές αναφορές, καλώντας τα κράτη μέλη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στο «τ/κ κράτος».
 
Αυτή τη φορά, η Αίγυπτος στο κεφάλαιο για το κυπριακό, παρουσίασε θέσεις που εξέφραζαν υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι που δεν αποδέχθηκε η Τουρκία.
Τις αιγυπτιακές θέσεις υποστήριξαν τα Εμιράτα κι άλλες χώρες.
 
Πρόκειται για σοβαρή ήττα της Τουρκίας και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι αποτέλεσμα της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο κι άλλα ισλαμικά κράτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία στο Κάϊρο ο πρόεδρος Σίσι, δημιουργώντας προβληματισμό και για το αποτέλεσμα στις εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έθεσε το θέμα σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με ομολόγους του Ισλαμικών χωρών, ενώ ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, που παρευρέθηκε στις εργασίες της, προσπάθησε μάταια να αλλάξει το κλίμα, με συναντήσεις με τον ΓΓ της Ισλαμικής Bin Amin Madani (την Τρίτη) και πολλούς υπουργούς Εξωτερικών.
 
Σημειώνεται ότι ο Ντερβίς Ερογλου συναντάται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.
 
Σημειώνεται ότι προ ημερών η Τουρκία είε υποστεί και άλλη ήττα από τον πρόεδρο Σίσι όταν αποφάσισε να προχωρήσουν οι δύο χώρες της Αιγύπτου και της Κύπρου σε συνεκμετάλευση των υδρογονανθράκων των αντίστοιχων ΑΟΖ με την Λευκωσία να ακολουθεί την σίγουρη πολιτική του "ας είναι μισά και σίγουρα" παραλλαγή του "κάλλιο πέντε και στο χέρι".
 
Ότι πήγε να κερδίσει η Τουρκία με το καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου Μ.Μόρσι, το έχασε με μια... μονοκονδυλιά από τον νυν κοσμικό πρόεδρο Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι.
 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε προ ημερών προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου 12/12/2013.
 
Οι τελευταίες κινήσεις της Αιγύπτου στέλνουν και σαφές πολιτικό μήνυμα στην Άγκυρα σε σχέση με τη νομιμότητα ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στη Κυπριακή ΑΟΖ την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Έχει σημασία που θα γίνει η συνεκμετάλευση καθώς εάν είναι κοντά στο τριεθνές Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα έχουμε αναγνώριση της ΑΟΖ λόγω Καστελόριζου από την Αίγυπτο, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα ο Σίσι στην νεοοθωμανική πολιτική του "Σουλτάνου" Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση που να σκέφτεται τα εθνικά συμφέροντα και να την εκμεταλευτεί. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος του προέδρου Σίσι έχει πολύ καλές σχέσεις και με το Ισραήλ, αλλά και με την Ρωσία στην οποία θα πραγματοποιήσει και μεγάλες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων καλύπτοντας τα κενά που αφήνουν οι Έλληνες παραγωγοί λόγω της "φαεινής" εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.