Σελίδες

4 Αυγούστου 2014

Ζεόλιθος και Κολοκάσι.

Του Νίκου Λυγερού

Το Κολοκάσι είναι εμβληματικό προϊόν της Κύπρου και ειδικά της περιοχής Σωτήρας, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη μια Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Οι ειδικοί γνωρίζουν βέβαια και τις πούλλες. Αλλά ας ασχοληθούμε με το Κολοκάσι που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Το επιστημονικό του όνομα είναι Colocasia esculenta και είναι γνωστό από τη ρωμαϊκή εποχή. 

Η Κύπρος είναι μια ιδανική περιοχή για την ανάπτυξή του. Παραδοσιακά το Κολοκάσι είναι μια βιολογική καλλιέργεια, ακόμα κι αν αυτό το στοιχείο δεν έχει αναδειχθεί από τους παραγωγούς. Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα του λωτού, δηλαδή είναι υπερυδροφοβικό και οφείλεται στην επιφάνειά του και στη νανομετρική του δομή. 

Έχει ως προϊόν χαρακτηριστικά της πατάτας και αναπτύσσεται μέσα στη γη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ζεόλιθος μπορεί να του προσφέρει μεγάλη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, αφού καθαρίζει τη γη που βρίσκεται από τα βαρέα μέταλλα τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Στην ενσωμάτωση μπορεί να γίνει το ανάλογο της πατάτας αλλά μπορούμε βέβαια να εκμεταλλευτούμε και την περίοδο όπου καλύπτουμε τη βάση του φυτού με γη. Κι όσο αφορά το ψέκασμα με τη λεπτή πούδρα μπορεί να γίνει με το πότισμα. Έτσι η Κύπρος μπορεί ν’ αποκτήσει εύκολα ένα προϊόν που είναι βιολογικό εξ αρχής αλλά και ζεολιθικό, για να αυξήσει ποιοτικά τις οργανοληπτικές ιδιότητές του. Έτσι θα έχουμε ένα Κολοκάσι γνήσιο, παραδοσιακό προστατευμένο από το ζεόλιθο. Ένα ποιοτικό προϊόν μπορεί να γεννηθεί στην περιοχή Σωτήρας και να δώσει και το στίγμα του για την αναγνωρισιμότητά του.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.