Σελίδες

4 Αυγούστου 2014

73η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «Χ».

Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού

Την Κυριακή 29 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», έλαβε χώρα εορταστική εκδήλωση για την 73η επέτειο [Ιούνιος  1941 – Ιούνιος 2014], από την ίδρυση της «Χ», από τον Γεώργιο Γρίβα – Διγενή.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, και τόνισε ότι το σημερινό Δ.Σ. τιμά την μνήμη της «Χ», η οποία, με τους γεμάτους αυτοθυσίας αγώνες της, έκανε  το χρέος της προς την πατρίδα, πολεμώντας  ξένους και ντόπιους εχθρούς. 

Οι περισσότεροι Χίτες μαχητές  έχουν ‘φύγει’, και όσοι είναι εν ζωή ταλαιπωρούνται από σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν πλέον να μετακινούνται ελεύθερα. Πάντως, όλοι οι Χίτες μαχητές δεν μπήκαν στην διαδικασία να διεκδικήσουν οποιαδήποτε  τιμήματα για τους αγώνες τους, μετά την απελευθέρωση. Η σημερινή «Χ»κάνει το δικό της χρέος απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα, που βρίσκεται και αυτή υπό κατοχή, διαφορετικής μεν μορφής, αλλά εξίσου σκληρή και αδυσώπητη, όπως αυτή της δεκαετίας του ’40.  Εναι ΄αεί  μάχιμη΄, όπως ήταν και ο ιδρυτής της, ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, ο αιώνιος στρατιώτης που πολεμούσε  μέχρι τον θάνατό του (27/1/1974). 

Πρώτος ομιλητής ήταν το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της «Χ» και συγγραφέας του βιβλίου ‘’ΘΗΣΕΙΟ 1941 – 1944’’, ΦΑΝΗΣ  ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, ο οποίος μίλησε για τις συναντήσεις του  με τον Γ.Γρίβα και τους άγνωστους  στον πολύ κόσμο, αγώνες των Χιτών κατά του κατακτητή, τους οποίους οι αριστεροί  φρόντισαν να καπηλευτούν αναίσχυντα ως …δικούς τους (αντιστάσεως μη ούσης). Και όχι μόνον αυτό, φρόντισαν να ρίξουν λάσπη στους αγωνιστές, παρουσιάζοντάς τους ως ‘(μοναρχο) φασίστες’, ‘συνεργάτες των Γερμανών’, ‘γκεσταμπίτες’, κλπ.. Αναφέρθηκε στην οικογένεια Παπαγεωργίου, στο Παγκράτι, που έκρυβε στο σπίτι της τον μεγάλο Ελληνο –Πολωνό σαμποτέρ ΓΙΟΥΡΙ  ΙΒΑΝΩΦ, ο οποίος στην ομάδα του είχε και Χίτες μαχητές και ήταν επικηρυγμένος με 500.000 δρχ από τους Γερμανούς.  Τελικά, ο Ιβάνωφ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση, ενώ μία ομάδα Χιτών προσπάθησε να τον απελευθερώσει.

Συμπληρωματικά, ο Φ.Χ. είπε ότι το βιβλίο του ενόχλησε κάποιους ‘προοδευτικούς’, οι οποίοι το έκαναν ‘φύλλο και φτερό’, αλλά δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν ούτε ένα ‘και’ από το περιεχόμενό του. Τέλος, ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου έκανε προ τριετίας μία έρευνα για τις αντιστασιακές οργανώσεις της Κατοχής. Έφερε ολόκληρο συνεργείο στο σπίτι ενός επιζώντος Χίτη, μίλησε με τον Φ.Χ. και παλαιούς Χίτες, αλλά η εκπομπή του αυτή δεν βγήκε ποτέ στο αέρα.

Επόμενος ομιλητής ήταν το μέλος της «Χ», απόστρατος αξιωματικός ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΥΛΗΣ, ο οποίος αναφέρεται στην συνομωσία σιωπής που υπάρχει από τους σύγχρονους ‘’ιστορικούς’’ και τα έντυπά τους, για την αντιστασιακή δράση της «Χ», ενώ γίνεται μνεία άλλων σύγχρονων αντιστασιακών οργανώσεων. Έγινε επίσης μνεία και στην ανικανότητα της λεγομένης ‘’Κυβέρνησης του Καϊρου’’, που άφησε το ΕΑΜ να δρα ασύδοτο στην Μέση Ανατολή, παρασύροντας πολλούς καλοπροαίρετους αξιωματικούς.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της «Χ», Ζαφείρης Βάλβης, που πήγε στο Κάϊρο, ως απεσταλμενος του Γρίβα,έτυχε άθλιας μεταχείρισης από τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όπως γενικά και η Οργάνωση «Χ», παρόλο που ο Γ. Γρίβας ήταν καθόλα νομιμόφρων. Όσο για τα «Τάγματα Ασφαλείας», είναι αποδεδειγμένο ότι, σε αυτά δεν πήγαν ούτε ο ίδιος ούτε οι 40 δικοί του αξιωματικοί  που εκλήθησαν ονομαστικώς, από την κυβέρνηση   Ιωάννη Ράλλη, παρ’ όλες  τις διώξεις και   την στέρηση των αποδοχών τους, που ακολούθησαν. 

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας της «Χ», ΣΠΥΡΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Κυπριακής καταγωγής και είπε ότι η ιστορία της Κύπρου ήταν πάντα συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας και η επιδίωξη του Γρίβα, με την ίδρυση της ΕΟΚΑ (1955 -59) ήταν ακριβώς η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και όχι η σημερινή τουρκοποιημένη ανεξαρτησία. 

Υπήρχαν Χίτες από την Ελλάδα που στάθηκαν στο πλευρό του στρατηγού, σε όλη την 10ετία 1945 – 1955. Στην περίοδο του Συμμοριτοπολέμου είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια για τη μεταφορά της πολιτικής Οργανώσεως «Χ», με ένα άτυπο τρόπο, στην Κύπρο, με κύριο  σκοπό να ενταχθούν στον ‘’ Ολυμπιακό Λευκωσίας’’, ένα τυπικά αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο 1931, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μία αντιστασιακή οργάνωση που αντιμαχόταν την αγγλική αποικιοκρατία και απέβλεπε στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της «Χ» (όπως αναφέρεται και στον ‘Ύμνο’ της) και ο στρατηγός είχε αμέριστη την βοήθεια από τους Ελλαδίτες Χίτες. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ στήθηκε στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα και η προσφορά των Χιτών ήταν τεράστια, σε όλες του τις φάσεις. ΄Ηταν και αυτός ένας από τους λόγους που πολεμήθηκε η «Χ» και ο Γρίβας, ήδη από την περίοδο της Κατοχής, τόσο από τους ‘συμμάχους’ Άγγλους, όσο και από την ‘Κυβέρνηση του Καϊρου’. 

Επόμενος ομιλητής ήταν το μέλος του Δ.Σ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,  ο οποίος είπε ότι ο Γρίβας επάξια πήρε τον τίτλο ‘’ΑΞΙΟΣ  ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ’’ γιατί απέκτησε διεθνή φήμη,  μνημονεύεται και διαβάζεται , ως πρότυπο, από όλα τα σύγχρονα εθνικιστικά κινήματα. Ο ίδιος έτυχε να γνωρίσει τον Γρίβα, όταν αυτός επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα, και στον κύκλο των προκρίτων που μίλησε, ήταν και ο πατέρας του, ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Η «Χ» αναγνωρίστηκε ως μία από τις αντιστασιακές οργανώσεις, με Βασιλικό Διάταγμα, τον Μάρτιο 1950. Ο μεγάλος αγωνιστής, ο καθηγητής της Παντείου Δημήτρης Βεζανής, ο οποίος είχε απευθείας σχέση με τον Γρίβα, προσπαθούσε να βρει  φοιτητές, με το πρόσχημα ενός εθνικού συνδέσμου, με απώτερο σκοπό να συγκροτηθεί η ΕΟΚΑ. 

Υπάρχει και μία μαρτυρία από τον στρατηγό Μιχαήλ Οικονομάκο, των Τεθωρακισμένων: όταν έφυγε από εδώ, ως ανθυπολοχαγός, και πήγε στην Μέση Ανατολή, και έδωσε τις αναφορές του στους ανωτέρους του, τον κάλεσε η ‘Intelligent  Service’ και τον ρώτησε: «Τι ξέρεις εσύ για έναν ο οποίος κινείται, ως αρχηγός της ‘’Χ’’;».

Ο Σπ. Στ. αναφέρθηκε στην προέλευση της ονομασίας «Χ»: 

Το γράμμα «Χ» υπήρχε στις επωμίδες του Βασιλέως -Στρατηλάτη Κωνσταντίνου Α’, και ήταν το επίθετο της δυναστείας του «Χριστιανός» και κάτω από το «Χ» έχει την κορώνα με τα αστεράκια του στρατηγού, γιατί στρατηγός ήταν πάντα ο βασιλεύς και όλοι οι άλλοι μετά από αυτόν ήσαν αντιστράτηγοι. 

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Γρίβα ήσαν οι Άγγλοι,  διότι ήσαν κατοχική  δύναμη της Κύπρου και δεν ήθελαν κανέναν να θέλει την απελευθέρωση του νησιού από τον ζυγό τους και τα ίδια αισθήματα έτρεφαν και για τον Κύπριο υπαρχηγό του, Όμηρο Παπαδόπουλο. Επίσης εχθρικός προς τον Γρίβα και την «Χ» ήταν και ο Παν. Κανελλόπουλος, που ήταν η αιτία πολλών δεινών, όμως η «Χ» τα έβγαλε πέρα και χωρίς αυτούς. Η κορυφαία προσφορά της «Χ» στον αγώνα είναι τα  198 παιδιά του Θησείου που κράτησαν τα φυλάκια πέραν των 48 ωρών, μέχρι να έρθουν ενισχύσεις,  έχοντας να αντιμετωπίσουν 4000 ορεσιβίους   Ελασίτες που χτυπούσαν από τον λόφο του Αρδητού τους Χίτες και του Μακρυγιάννη. 
Από τα 198 παιδιά χάθηκαν τα 134, μαζί με 5 κοπέλες. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της «Χ» ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, αναφερόμενος στην τακτική του ανταρτοπολέμου που εφάρμοσε ο Γρίβας,  τόσο στην «Χ», όσο και στην ΕΟΚΑ, και που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένα βιβλίο που το είχε γράψει ο ίδιος το Γρίβας το 1962 και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, με τίτλο:

«ΑΓΩΝ  ΕΟΚΑ  ΚΑΙ  ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ». Ο αγώνας του Γρίβα ενέπνευσε μέχρι και τον Φιντέλ Κάστρο στον δικό του απελευθερωτικό αγώνα. Η πολεμική τακτική του Γρίβα ήταν αποτέλεσμα των σπουδών που είχε κάνει στις Σχολές Πολέμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εφήρμοσε το σύστημά του πρώτα με την «Χ» , κάνοντας αντίσταση στην Αθήνα και αργότερα με την ΕΟΚΑ, στην Κύπρο, στηριζόμενος πάντοτε πάνω σε νέα και αγνά παιδιά. 

ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.