Σελίδες

8 Ιουλίου 2014

Κι όμως, κάπως έτσι θα λύσουν τα προβλήματα ΗΠΑ και Ρωσία.

Ένα αρκούντως εντυπωσιακό άρθρο – ανάλυση για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ουκρανίας και τις μελλοντικές εξελίξεις, δημοσίευσε ο ιδρυτής του γνωστού STRATFOR, Δρ. Τζορτζ Φρίντμαν, την πρώτη ημέρα του Απριλίου. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του, είναι ότι εάν δημοσίευε πανομοιότυπο κείμενο τον Ιούλιο, αυτές τις ημέρες, θα μπορούσε να είναι υπέρ του δέοντος έγκυρο και επίκαιρο. 

Ας δούμε τι είχε γράψει ο πολύπειρος αναλυτής και διανοητής στον τομέα των διεθνών σχέσεων, έχοντας κατά νου τις τελευταίες εξελίξεις, με την εν πολλοίς δυσεξήγητη «αδράνεια» της Μόσχας, στην ενεργητική υπεράσπιση των ομοεθνών στην ανατολική Ουκρανία, συγκριτικά τουλάχιστον με τα «μέτρα» που έλαβε στην Κριμαία 

ΠΗΓΗ: STRATFOR, «Russia and the United States Negotiate the Future of Ukraine», 1 Απριλίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου Αμερικανοί και Σοβιετικοί είχαν συχνά επαφές για την αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων, αλλά και για να αποφασίζουν τις τύχες κάποιων χωρών. Συνομιλίες του τύπου είχαν καιρό να γίνουν. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως Αμερικανοί και Ρώσοι συνομίλησαν ξανά για να τερματίσουν την κρίση της Ουκρανίας και να αποφασίσουν για το μέλλον της. 

Οι Ρώσοι θεωρούν τους Αμερικανούς υπεύθυνους για την κρίση, την οποία θεωρούν ως συνέχεια της «πορτοκαλί επανάστασης» και της προσπάθειας των Αμερικανών να εισβάλουν στη ρωσική ζώνη επιρροής. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε, ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να εντάξουν στο ΝΑΤΟ ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Γεωργία. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί θεωρούν τους Ρώσους υπεύθυνους για την κλιμάκωση της κρίσης. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Οι Ρώσοι θέλουν να διαπραγματευτούν τον τερματισμό της κρίσης, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία μπορεί να φθείρει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, γενικά και τη Γερμανία ειδικότερα. Οι Αμερικανοί επίσης θέλουν διαπραγματεύσεις διότι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πράξουν, άμεσα, τίποτα έναντι της ρωσικής ισχύς στην περιοχή, όπως δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα και στη Γεωργία το 2008. 

Οι Αμερικανοί δε θέλουν να πιέσουν τη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει σε στρατιωτικές λύσεις. Θέλουν όμως επίσης, να «δοκιμάσουν» τους Γερμανούς, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την κρίση της Ουκρανίας, διότι οι Γερμανοί υπερτίμησαν την ουκρανική άρνηση για ευρωπαϊκή πορεία, υποστηρίζοντας έναν από τους ηγέτες της κατά του Γιανουκόβιτς εξέγερσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο, τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη της εξέγερσης.

Έτσι οι δύο δυνάμεις, υποχρεωτικά, οδηγούνται σε μια πορεία διαλόγου, με τους Ρώσους να ρίχνουν στο τραπέζι το σχήμα μιας ομόσπονδης Ουκρανίας. Λαβρόφ και Κέρι συνομιλούν ξανά. Το γεγονός αυτό λέει πολλά για το πώς λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα. Εκτέθηκαν οι αδυναμίες και των δύο, επί του ουκρανικού.

Το σημαντικό όμως είναι ότι οι μεν Ρώσοι κατανόησαν πως δεν μπορούν να απαλλαγούν από την κρίση χωρίς τους Αμερικανούς, οι δε Αμερικανοί, ότι οφείλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους στο ζήτημα αυτό, αφού δεν μπορούν να ενεργήσουν μονομερώς, όπως έπρατταν την δεκαετία του 1990.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας του ψυχρού πολέμου είναι χρήσιμη. Οι Ρώσοι θέλουν την επίλυση του θέματος, προστατεύοντας παράλληλα τα εθνικά τους συμφέροντα, χωρίς να πιστεύουν πέραν του ορίου που θα τους οδηγούσε σε τυχόν δυναμική αντίδραση. Η μόνη χώρα λοιπόν με την οποία μπορούν να αναζητήσουν μια τέτοια λύση είναι οι ΗΠΑ. 

Γι’ αυτό ο Λαβρόφ τηλεφώνησε στον Κέρι, αναγνωρίζοντας ότι αν και η Ρωσία έχει την τοπική υπεροχή ισχύος στην Ουκρανία, σε στρατηγικό επίπεδο υπολείπεται των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν, από την άλλη, συμφέροντα σε όλη την υφήλιο, τα οποία η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει. Άλλωστε, η ευτυχής ευόδωση των συνομιλιών για την Ουκρανία θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις και σε άλλα ζητήματα (Ιράν, ίσως και Συρία). 

Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο, για την Ουκρανία, την εγκαθίδρυση συνταγματικού, δημοκρατικού καθεστώτος. Οι Ρώσοι δεν είναι αντίθετοι σε αυτό, με την υποσημείωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Αν επιτευχτεί συμφωνία και μόνο τότε θα μπορούν να αναμιχθούν και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν μια λύση, πλέον, που δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και δεν θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.