Σελίδες

30 Μαΐου 2014

Η Πόλις εάλω... η Ελλάδα;

Το ιστορικό της πτώσης του Βυζαντίου το διδασκόμασταν στο σχολείο πως έγινε απο τους Τούρκους το 1453 από τους Τούρκους. Περνώντας στα ανώτερα ιδρύμματα διδάσκεται πως η Πόλη αλλώθηκε κατά ουσία το 1204 στην Δ' σταυροφορία, από την λεηλασία των σταυροφόρων και την επιβουλή του Βατικανό. 

Και μολις τελειώνεις από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε ή πηγαίνεις με αυτή την εντύπωση ή μαθαίνεις την αλήθεια μόνος σου. Εκεί δηλαδή που μαθαίνεις πως η φορολογία εξαθλίωνε την μάζα και είχε δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις. Εκεί που πολύ νωρίτερα το Βυζάντιο είχε σπευσει να πάρει δάνεια απο τους "Φραγκολεβαντίνους" για να στηρίξει το κράτος που ήδη είχε χάσει πολλά με την πρώτη ήττα από τους Σελτζούκους στο Μάτζικερτ το 1071.

Μια αυτοκρατορία βουτηγμένη στην διαπλοκή, με έντονες κοινωνικές διαφορές, με απαξίωση σε κάθε τι εκτός συνόρων του αν δεν ήταν κατακτημένο ή ομόθρησκο, είχε πλέον χρεωθεί βαριά, .... είχε χάσει την στρατιωτική του ισχύ και είχε πρόβλημα ηγεσίας σε αξιωματούχους. 

Παρόλα αυτά κατάφερε επί εκατοντάδες χρόνια να λειτουργήσει ώς ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις Ασιατικές ορδές προς την Δύση απο διάφορα φύλα. Λειτούργησε ώς φαροφύλακας συνόρων και έδωσε το δικαίωμα στην Δύση να αποκτήσει συνοχή , βασιλιάδες και στο τέλος να γίνει τροφοδότης της αναγέννησης με τα όσα κείμενα και λάφυρα έφυγαν να στολίσουν τις ξένες βιβλιοθήκες.

Μια αυτοκρατορία πολύ μεγάλη που της πήρε περίπου 300 χρόνια για να καταρρεύσει. Μια Πόλη που στις δύσκολες στιγμές δεν είχε ποτέ συνοχή και ο κόσμος της , αντί να πράξει, προσευχόταν σε τείχη και σε ναούς ακόμα και την ώρα της άλωσης.

Και επειδή η ιστορία κάνει κύκλους... Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι αυτοκρατορία, αλλά δεν μπορώ να μην δώ τα ίδια σημάδια.

Με την Ελλάδα καταχρεωμένη και ενα λαό εξαθλιωμένο και χωρίς συνοχή (καθείς για την πάρτη του.) Ενα λαό που περιμένει τον σωτήρα για να σωθεί. Με ήττες σε διπλωματικά και στρατιωτικά πεδία του σήμερα ("αλώνισμα" των Τούρκων στα σύνορα). Με  μια εισβολή τελευταία απο ορδές λαθρομεταναστών που έπαιξαν τον ρόλο των μοντέρνων σταυροφόρων. Μια Ελλάδα ανάχωμα για τις ορδές αλλά και ώς πειραματάζωο οικονομικής φύσης.

 Για μένα όπως τα διακρίνω η Ελλάδα βρίσκεται στο αντίστοιχο διάστημα μεταξύ του 1207 και 1453. Οι συνθήκες θυμίζουν τις ίδιες καταστάσεις και μόνο επειδή ζούμε σε άλλες εποχές δεν έχει συρρικνωθεί ακόμα (αν και γίνονται προσπάθειες). Οπότε  αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, θα έρθει και η χαριστική βολή. 

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.