Σελίδες

9 Απριλίου 2014

Νέα πηγή ενέργειας στην Ισπανία και Ενεργειακά Στρατηγἠματα.

Του Νίκου Λυγερού

Νέα πηγή ενέργειας στην Ισπανία

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ενέργεια, όχι μόνο δεν περιμένει να έρθει μόνη της η λύση, αλλά προωθεί κάθε πράξη που αλλάζει τα δεδομένα για την αυτόχθονη ενέργεια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εύρεση ενός κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή των ισπανικών νησιών στην Δυτική Μεσόγειο. Η ανακάλυψη αξίας δύο δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από την σκωτική εταιρεία Cain Energy προσφέρει τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου για 260.000 θέσεις εργασίας. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη της Deloitte, η οποία προβλέπει ταυτόχρονα μια αξία που αντιπροσωπεύει το 43% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει το όλο θέμα για αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα, που είναι υποχρεωμένη προς το παρόν να αγοράζει το 99,9% του πετρελαίου που καταναλώνει. 

Η περιοχή έρευνας, που αφορά τις τέσσερεις άδειες, αντιπροσωπεύει 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα 50 χιλιόμετρα στο πέλαγος της Βαλένσιας, 53 χιλιόμετρα μακρυά από την Ιμπίσα και 32 χιλιόμετρα από το μικρό αρχιπέλαγος της Βαλένσιας. 

Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι βέβαια πολύ μικρότερα από αυτά που διαθέτουμε στην πατρίδα μας μέσω των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS, βλέπουμε ότι ακολουθούμε τον ίδιο γενικό σκοπό που αφορά βέβαια την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το γεγονός πρέπει όχι μόνο να το συνειδητοποιήσουμε για την ίδια μας την ύπαρξη, αλλά και να καταλάβουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την υψηλή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύει φυσιολογικά τη δική μας, για να μην παραμείνουμε σε μια παθητική στάση και να περάσουμε στην στρατηγική ετοιμότητα σε εθνικό επίπεδο, αλλά βέβαια και σε περιφερειακό επίπεδο.

πηγή

Ενεργειακά Στρατηγήματα


Στον τομέα της μεταφοράς της ενέργειας, αν είσαι μόνο και μόνο πέρασμα, πρέπει πάντα να προετοιμάζεσαι για μια αλλαγή φάσης, όπου η αλλαγή περάσματος γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Είναι βέβαια καλό να αξιοποιείς την ιδιότητα σου ως πέρασμα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ποντάρεις μόνο και μόνο πάνω σε αυτό, διότι αλλιώς θα βρεθείς αργά ή γρήγορα σε φάση απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης. 

Έχει λοιπόν σημασία η ενεργοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού που προσφέρει εναλλακτικές. Αυτές επίσης δεν πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες από την πηγή εξάρτησης, διότι εύκολα μπορεί να τις προσβάλει ή να τις αξιοποιήσει προς όφελός της. Όταν εξετάζουμε τους σχεδιασμούς ή τις πορείες των αγωγών Nord Stream, Yamal, South Stream, Blue Stream, είναι δύσκολο να μην αντιληφθούμε ότι ένας από τους στόχους της κατασκευής τους είναι η αποφυγή του αγωγού Brotherhood. Βέβαια, αυτό το δεδομένο μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά: Ο πρώτος είναι η αποφυγή κι ο δεύτερος η απεξάρτηση. 

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή προκαλεί μια αλλαγή φάσης. Πράγμα το οποίο μπορεί να είναι και στρατηγικός στόχος. Η επίτευξή του δημιουργεί μια εξουδετέρωση της περιοχής του περάσματος με ανάλογο τρόπο που γίνεται με την έννοια της αποστρατιωτικοποίησης.

Έχοντας αυτό το πλαίσιο στο μυαλό μας πρέπει να σκεφτούμε τις προοπτικές της πατρίδας μας. Βλέπουμε άμεσα ότι η έννοια του περάσματος δεν επαρκεί, ακόμα κι αν υπάρχει ανέλιξη μέσω της αξιοποίησης. Έμμεσα αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο για πηγές ενέργειας στρατηγικής εμβέλειας. Σε αυτήν την απαίτηση απαντά η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, πρέπει τα κοιτάσματα να μην είναι εύκολα προσβάσιμα. Τα σεισμικά δεδομένα μάς οδηγούν στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, όπου υπάρχει η σχέση κι η σύζευξη με την Ιταλία και την Μάλτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό είναι θεμελιακή η υψηλή στρατηγική της Ελλάδας ήδη από τώρα και στο μέλλον.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.