Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2014

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά από τρίωρη συνεδρία της και κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων και συζητήσεων των κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο, με 25 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και πέντε αποχές.

Ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος στήριξης.  Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, πρέπει να συγκεντρώσει  την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ακόμη και στην περίπτωση ισοπαλίας, απορρίπτεται.

Η διαφοροποίηση βουλευτών του ΔΗΚΟ έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επέτρεψε ουσιαστικά την απόρριψη του μνημονιακού νομοσχεδίου.
Παρά τον ίσο αριθμό ψήφων υπέρ και κατά, οι πέντε αποχές βουλευτών του ΔΗΚΟ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.

Αποχή τήρησαν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου,  Φύτος Κωνσταντίου και Αντώνης Αντωνίου.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου ψήφισαν υπέρ.

Αναλυτικά,εναντίον του νομοσχδίου ψήφισαν επίσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Γιώργος Περδίκης και Νίκος Κουτσού. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Φυττής, Γιώργος Προκοπίου  Δημήτρης Συλλούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. 

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες των κομμάτων 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε επίσης με 28 ψήφους εναντίον, 24 υπέρ και τρεις αποχές, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί την Κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ημικρατικών οργανισμών.

Η Βουλή απέρριψε, επίσης, με 25 ψήφους υπέρ, 30 εναντίον και καμία αποχή το Σχέδιο Ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, με το οποίο καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου- πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχύρωσης της εθνικής ασφάλειας από τη διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών οργανισμών ΑΗΚ, Αρχής Λιμένων και CYTA.

Απορρίφθηκαν, επίσης, και οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 35 αποχές η τροπολογία του ΔΗΣΥ που προέβλεπε την ενημέρωση της Βουλής πριν το διορισμό του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων. 

Καταψήφιση κατόπιν δραματικού παρασκηνίου 

Της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να  βρεθεί η χρυσή τομή.

Κατά την απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, που κράτησε για περισσότερο από τρεις ώρες, ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις της Τρόικας αλλά και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ακούστηκαν όμως και πάρα πολλές φωνές εναντίον του "εξαναγκασμού" της Βουλής να υιοθετήσει νομοθεσίες με τις οποίες διαφωνεί, καθώς και για την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αποτελεσματικής λειτουργίας δομών του κράτους, όπως τα σώματα ασφάλειας και άμυνας.

Το ΔΗΚΟ είχε ζητήσει  από τον ΔΗΣΥ να ψηφίσει τις τροπολογίες του ως προϋπόθεση, για να ψηφίσει το ΔΗΚΟ το νομοσχέδιο. Ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε και ζήτησε να αφαιρεθεί η πρόνοια της τροπολογίας που άφορα στη διασφάλιση της μονιμότητας των υπάλληλων των Ημικρατικών Οργανισμών.

Παράλληλα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ.  Είχε αποφασιστεί όπως οι βουλευτές του ΔΗΚΟ  ψήφιζαν ομόφωνα.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει τροπολογία, στην οποία προστίθετο μια νέα παράγραφος που προέβλεπε  ότι ο καθορισμός των ειδικών θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας θα εξαιρούνταν από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων οργανισμών, επιφυλάσσοντας την ευθύνη έλεγχου και διαχείρισης των λοιπών αυτών θεμάτων αποκλειστικά υπέρ του κράτους. Για το σκοπό αυτό, με βάση την τροπολογία,  συστήνεται άμεσα επιτροπή για τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, η οποία απαρτίζεται από διυπουργική επιτροπή με υποχρεωτική τη συμμέτοχη του ΥΠΑΜ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, του έφορου αποκρατικοποιήσεων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας. Η τροπολογία είχε σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών για να ενημερώσει την τρόικα και να το μελετήσει.

Όπως είχε γράψει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο twitter, η τελική τροπολογία του ΔΗΚΟ «πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τη πορεία σταθεροποίησης της χώρας». Πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ όπως τελικά διαμορφώθηκαν δεν μπορούν να στηριχτούν από ΔΗΣΥ, διαμηνύει μέσω twitter ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νωρίτερα, η τρόικα είχε απορρίψει την παράγραφο της τροπολογίας του ΔΗΚΟ που προέβλεπε την εσαεί διασφάλιση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η τρόικα δεν δέχθηκε επίσης την υποπαράγραφο που αναφέρεται σε συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις εργοδότησης, παράγραφος η οποία σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρείται πλεονασμός. 

Οι πρόνοιες του επίμαχου νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο απέβλεπε στη θέσπιση νομικού πλαισίου, για τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, τις αναγκαίες διαδικασίες και την καθίδρυση των αρμόδιων οργάνων που θα διενεργήσουν τις αποκρατικοποιήσεις στη Δημοκρατία.

Η προώθησή του στη Βουλή έγινε στη βάση των διεθνών υποχρεώσεων τις οποίες η Δημοκρατία έχει αναλάβει σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Δεσμευτική Ειδική Οικονομική Πολιτική μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτό περιλαμβάνεται στον περί της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης (Κυρωτικό) Νόμο του 2013.

Το νέο κείμενο, το οποίο κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών μετά τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, καθόριζε ρητώς ότι η αποκρατικοποίηση οποιουδήποτε φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση δεν ολοκληρώνεται, εκτός αν προηγηθούν συγκεκριμένα στάδια.

Τα στάδια αυτά περιλάμβαναν τη διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή, η οποία προτείνεται να θεσμοθετηθεί με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία και των κανονισμών που διέπουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση και των περί Διατήρησης και Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων ή Τμημάτων Επιχειρήσεων ή Εγκαταστάσεων Νόμων του 2000 και 2003 και των περί Προστασίας των Μισθών Νόμων του 2007 και 2012, όπου αυτοί τυγχάνουν εφαρμογής, όπως και οποιασδήποτε άλλης συναφούς νομοθεσίας.

Προβλεπόταν, επίσης, λήψη απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τη μέθοδο αποκρατικοποίησης, διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση των υποχρεώσεων του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε υποχρεώσεων θα προέλθουν από απαιτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στο φορέα αυτό και τροποποίηση ή κατάργηση οποιασδήποτε νομοθεσίας η οποία ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία, τις τοπικές ή διεθνείς υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση.

Υπήρχαν, επίσης, πρόνοιες για θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας για τη ρύθμιση μονοπωλίων που ένεκα της φύσης των δραστηριοτήτων του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση δυνατό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης, καθώς και έγκριση σχετικών κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αντί διαταγμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ρυθμίζουν το χρόνο έναρξης της ισχύος της αποκρατικοποίησης για κάθε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, τα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση ή στη Δημοκρατία, τα οποία θα μεταβιβαστούν ή θα παραχωρηθούν σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, το ποσό αντιπαροχής και τη διαδικασία είσπραξης της αντιπαροχής.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Προβλήματα για τους ραγιάδες του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην Κύπρο μας....
Ευτυχώς κάποιοι κρατάνε ακόμα τις Θερμοπύλες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.