Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ.

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων «Γεώργιος Γρίβας – Διγενής» (Πανεπιστημίου 64, 6ος όροφος) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», πραγματοποιήθηκε ομιλία-συζήτηση επ’ ευκαιρία της 100ης επετείου του αυτονομιακού αγώνα της Βορείου Ηπείρου, με θέμα «Βόρειος Ήπειρος: 100 χρόνια μετά την Αυτονομία, τι;». Ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Περδίκης , από την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ). 

Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της «Χ», ΙΩΑΝΝΗ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ, που έκανε μία σύντομη εισαγωγή στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και  παρουσίασε τον διακεκριμμένο ομιλητή, κ.Δ.Περδίκη, ο οποίος πήρε εν συνεχεία τον λόγο. 

Έχουν περάσει ακριβώς 100 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο αυτονομιακός αγώνας. Χωριά ελληνικά που απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό το 1912 – 13, ξαφνικά βρέθηκαν οι κάτοικοί τους να αντιμετωπίζουν το θέμα ότι από τον ένα δυνάστη θα πέσουν στον άλλον. Αυτό δεν μπορούσε κανένας από αυτούς να το δεχθεί και όλοι μαζί, γυναίκες και, άνδρες  ξεκίνησαν τον αγώνα  και πέτυχαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας [17 (4) Μαΐου 1914], Οι Μεγάλες Δυνάμεις όρισαν να παραμείνει η Β.Η.ρος  στα πλαίσια της Αλβανικής επικράτειας, αλλά με ένα καθεστώς αυτονομίας.

Ξαναμπήκε ο Ελλ. Στρατός στην Β.Η.ρο, στις 24/10/14, όπου η ευρύτερη περιοχή ήταν χωρισμένη σε διάφορους θύλακες και επικρατούσε αναρχία.   Μετά το 1914, όταν ενσωματώθηκε η Β.Η.ρος στην Ελλάδα , υπήρχαν οι 2 νομοί, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, εκλέχθηκαν βουλευτές, μπήκαν στο εθνικό κοινοβούλιο και μετά τα χάσαμε όλα με την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον διχασμό. Η διαμόρφωση των συνόρων πέρασε από πολλά στάδια και μετά την Μικρασιατική καταστροφή και με ενέργειες του Μουσολίνι δημιουργήθηκαν τα σύνορα που είναι τώρα . Οι Αλβανοί αθέτησαν το καθεστώς αυτονομίας, μπήκαν στην Β.Η.ρο, ως μη όφειλαν, και έκτοτε εγκατέστησαν ένα είδος σκληρής Αλβανικής κυριαρχίας, χωρίς, δυστυχώς να υπάρχει ανάλογη βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα. Δημιούργησαν, ετσιθελικά τις λεγόμενες «μειονοτικές ζώνες», όπου συμπεριέλαβαν μόνο τα χωριά του Βούρκου, της Δρόπολης και δύο χωριά του νομού Πρεμετής,  και άφησαν απέξω την Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο και την Χειμάρρα. 

Όλες οι Αλβανικές κυβερνήσεις διαχρονικά είχαν μία συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό, είτε να τον εξαλβανίσουν, είτε να τον αφομοιώσουν. Μάταια οι Βορειοηπειρώτες περίμεναν βοήθεια από την Ελλάδα, ειδικά μετά την αποχώρηση των Γερμανών, τους οποίους διαδέχθηκαν οι κομμουνιστές του Χότζα. 

Τώρα, εκατό χρόνια μετά, παντού υπάρχουν ‘πληροφοριοδότες’ της Αλβανίας. Οι μόνοι, οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένη πολιτική αλλά φαντάζονται ότι άμα βιαστούν να βάλλουν την Αλβανία στην ΕΕ αυτομάτως  θα λυθούν όλα τα προβλήματα είναι η Ελληνική Κυβέρνηση. Τα αριστερά κόμματα δεν θέλουν να ακούσουν ούτε για Β.Η.ρο («Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, αυτά τα λένε οι φασίστες!!!). Όμως, αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ εκ μέρους της Αλβανίας για κάποια πράγματα, με μόνη την ένταξή της στην ΕΕ, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Υπάρχει το παράδειγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας που τώρα ανήκει στην Βουλγαρία. 

Η Σωζόπολη, όπως και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας  κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες, που όμως στα χαρτιά φαίνονται ως Βούλγαροι (!). Και αυτό γιατί το 1925, το Βουλγαρικό κράτος ανάγκασε τους προγόνους τους να υπογράψουν ότι είναι Βούλγαροι, εκβουλγαρίζοντας τα ονόματά τους (Ανδρέου – Αντρέεφ, Δημητρίου – Δημητρώφ) και καταργώντας οτιδήποτε ελληνικό (γλώσσα, εκκλησίες, σχολεία κλπ.).

Όσοι δεν δέχτηκαν, εκδιώχθηκαν από τους Βούλγαρους με δύο βαλίτσες για την Ελλάδα και ήλθαν στην Μακεδονία, όπου ίδρυσαν την Σωζόπολη Χαλκιδικής.   Δυστυχώς, παρόλο που η Βουλγαρία μπήκε στην ΕΕ, βοηθούμενη άνευ όρων από την  Ελλάδα, δεν άλλαξε τίποτα στην πολιτική της απέναντι στην Ελληνική Μειονότητα της επικράτειάς της.

Αντίθετα, η Τουρκική μειονότητα είναι πανίσχυρη, χάρη στο έμπρακτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για αυτήν, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. 

Η Αλβανική πολιτική απέναντι στην ΕΕΜ αλλά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν πάντα η ίδια, ενιαία και συνεχής, ασχέτως καθεστώτος ή πολιτικού χώρου στην εξουσία: 

Ο εξαλβανισμός της Β.Η., ο αφελληνισμός, τόσο γλωσσικός όσο και συνειδησιακός και, ως προς την Ελλάδα, η προσπάθεια απόσπασης των μέγιστων δυνατόν ευεργετημάτων χωρίς τη απόδοση έστω και ελάχιστων ανταλλαγμάτων.  Ακόμη,  χρησιμοποιείται ο εφησυχασμός, η χειραγώγηση  της  Ελληνικής πλευράς , ως προς τις προθέσεις της και την συμπεριφορά της απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Σε επίπεδο επίσημων πολιτικών επαφών, που δείχνουν θερμές και φιλικές, προσπαθούν πάντα να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν χωρίς να αποδώσουν ούτε το ελάχιστο  από όσα ζητά η Ελληνική πλευρά.

Παράδειγμα, ενώ η Ελληνική πλευρά έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανόρθωση της Αλβανίας, τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσα εκεί παραμένουν εν πολλοίς άταφα, παρά το ότι το σχετικό αίτημα εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια. 

Η Αλβανία έχει κατορθώσει να επιβάλλει να μην χρησιμοποιείται ο όρος «Βόρειος Ήπειρος», ενώ η ίδια χρησιμοποιεί όρους, όπως π.χ. Τσαμερία.   Ζητά πολιτικούς φορείς, το άνοιγμα αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα και τα αιτήματά της υλοποιούνται άμεσα.

Σχέδιό της είναι να θέσει θέμα Αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, στην οποίαν θα περιλαμβάνονται οι Αλβανοί μετανάστες, οι Βορειοηπειρώτες εκτός των μειονοτικών ζωνών που δεν τους θεωρεί ότι είναι Έλληνες, και οι Αρβανίτες. Διεκδικεί εδάφη από την Ήπειρο και την Μακεδονία και έχει κατασκευάσει την «Γενοκτονία των Τσάμηδων», όπου προσπαθεί να αντιστρέψει την ιστορική αλήθεια και να παρουσιάσει τους θύτες ως θύματα.

Εδώ έχει την ιδιαίτερη συμπαράσταση της Τουρκίας, η οποία, έχοντας διαπράξει τις περισσότερες γενοκτονίες στην υφήλιο, θέλει να δείξει σ την διεθνή πολιτική σκηνή   «Να, και η Ελλάδα τα ίδια έκανε!!!». Μακροχρόνια, η Αλβανία είχε πάντα την υποστήριξη της Τουρκίας σε κάθε ενέργεια που γινόταν κατά της Ελλάδος. 

Ως προς το θέμα της Τσαμουριάς, σε όλη την Ευρώπη, πληθυσμιακές ομάδες που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των κατακτητών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστησαν, μεταξύ των άλλων, και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, έγινε και στην Τσεχία, στην Ουκρανία και στο Βέλγιο ακόμα. 

Η δεύτερη οδός υλοποίησης της πολιτικής των Τιράνων είναι μέσα από τις μυστικές τους υπηρεσίες. Ο Σπύρος Κατσαρός, γιος ενός  Κερκυραίου, εγκατεστημένου στην Σκόδρα της Βόρειας Αλβανίας, υπήρξε ο πρώτος οργανωτής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας αυτής. Παρέμεινε στην θέση του επικεφαλής, επί δεκαετίες, παρά την αλλαγή καθεστώτων και κατοχών. 


Η διαβόητη, λοιπόν, SIGURIMI, που μετά το 1991 μετονομάστηκε σε  SHIK (Shërbimi Informativ Kombëtar),  και το 1997 σε . SHISH (Shërbimi Informativ i Shtetit), έγινε ο τρόμος του Β.Η. Ελληνισμού, όπου μπορούσε να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. 

Επί κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν τα αλβανικά σύνορα είχαν ενισχυθεί με ηλεκτροφόρα σύρματα, με πολυβολεία και  συνοριακούς φρουρούς για να μπορέσουν να κρατήσουν τον πληθυσμό μέσα στην κόλαση, κάποιοι ΒΗτες κατόρθωναν να περάσουν.

Μερικούς από αυτούς, Αλβανοί πράκτορες τους συνόδευαν στα σύνορα, τους βοηθούσαν να περάσουν και τους αποχαιρετούσαν. Οι ‘φυγάδες’ έφθαναν στην Ελλάδα και άρχιζαν στους πιο υψηλούς τόνους να φωνάζουν, με λόγο πατριωτικό, για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. ‘Έφταναν στις Β.Ηκες οργανώσεις και συνέχιζαν. Στοχοποιούσαν, με ψευδείς καταγγελίες, πραγματικούς αγωνιστές, κατηγορώντας τους ως προδότες και πράκτορες των Αλβανών. Οι φωνές τους συγκινούσαν κάποιους και τους παρουσίαζαν σε δημοσιογράφους, σε βουλευτές και υπουργούς. Στοχοποιούσαν, κατέγραφαν, δίχαζαν, χειραγωγούσαν. Όσο πιο δυνατά φώναζαν, αποκτούσαν ένα σημαντικό ακροατήριο και σαν παπαγαλάκια το μετέδιδαν προς πάσα κατεύθυνση. Από τους ΒΗτες που έγιναν όργανα των Αλβανών, μερικοί είχαν παρανομήσει,  και άλλους βάραινε η κατηγορία ότι ήταν ‘εχθροί του λαού’ , ότι το πιο εύκολο, το ιδιο και η καταδίκη, για αυτό διάλεγαν την αποστολή από την φυλακή. Άλλοι όμως, συνεργάστηκαν για διαφόρους άλλους λόγους, όπως η γοητεία της εξουσίας, η συνειδησιακή αλβανοποίησή τους, τα οικονομικά οφέλη κ.α. 

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και μετά την καθεστωτική αλλαγή στην Αλβανία. Τώρα όμως δεν περνούσαν τα σύνορα, όπως παλιά, έφθαναν με τα λεωφορεία της γραμμής, έχουν φθάσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και έχουν προτείνει αποφάσεις που δήθεν θα ωφελήσουν την ΒΗρο, έχουν εκδοθεί φυλλάδες και έχουν γραφεί άρθρα, που ουσιαστικά περνούσαν και περνάνε τα  μηνύματα των Τιράνων, όπως: 

«Οι Χειμαρριώτες, οι Βλάχοι, οι Κορυτσαίοι δεν είναι Έλληνες. Έλληνες είναι μόνο όσοι είναι στις μειονοτικές ζώνες. Ήξερε ο Χότζας τι έκανε. Το τάδε χωριό δεν θέλει Ελληνικό σχολείο, Αλβανικό θέλει. Αλβανοί παίρνουν χαρτιά ομογενούς για οικονομικούς λόγους. Οι ΒΗτες ηγέτες είναι προδότες, κλέφτες, απατεώνες» και πολλά άλλα. Ο απλός κόσμος που άκουγε και ακούει πολλά αντικρουόμενα μεταξύ τους άρχισε να έχει επιφυλάξεις για το τι είναι, τέλος πάντων ΒΗρος και ποιοι οι ΒΗτες. Οι δε ΒΗτες, κουρασμένοι από αυτά που ακούγαν όλο και λιγότερο ήθελαν να συμμετέχουν στα κοινά. Ο διηρημένος ΒΗκός Ελληνισμός, στην περίπτωσή τους, ήταν κάτι που έντεχνα καλλιεργήθηκε. Στο χώρο της ΒΗρου, στα πλαίσια της χειραγώγησης και, στη συνέχεια, της παραπλάνησης του ΒΗκού Ελληνισμού. δημιουργούσαν κανάλια που περνούσαν διάφορες θέσεις και παραπληροφορούσαν. Ξεκινούσαν από απλά και καθημερινά: 

«Η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα, τα χρήματα όλα η Ευρώπη τα δίνει». Συνέχιζαν με ψευδείς κατηγορίες κατά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ και κατέληγαν στο «Πρέπει όλοι να ψηφίσουμε Μπερίσα, γιατί αυτός θα μας φτιάξει τον δρόμο». Στην προσπάθειά τους τα Τίρανα να αδρανοποιήσουν το ΒΗκό Ελληνισμό, σε επίπεδο διαχείρισης εκλογικού σώματος, λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα. 

Το πρώτο είναι οι Βορειοηπειρώτες, άμεσοι ψηφοφόροι των Αλβανικών κομμάτων. Είναι μία πραγματικότητα ότι σημαντικό ποσοστό ΒΗτών ψηφίζουν χωρίς ενδοιασμούς Αλβανικά κόμματα (ραγιαδισμός, ρουσφέτια, η γοητεία του ισχυρού κόμματος, προπαγάνδα κ.α). 

Το δεύτερο είναι η αποστασία στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς τα μεγάλα αλβανικά κόμματα. Η αποστασία Δημάρχων, Επάρχων, πολιτευτών κλπ φέρνει μαζί του και ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος. Οι αποστάτες, σε περίπτωση μη εκλογής τους ως βουλευτές ή δήμαρχοι, διορίζονται άμεσα σε ανώτερη κυβερνητική θέση. 

Το τρίτο επίπεδο που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την χειραγώγηση είναι η δημιουργία πολιτικών φορέων, δήθεν πατριωτικών, δήθεν ελληνοφρόνων, που στην πραγματικότητα λειτουργούν ως δορυφόροι Αλβανικών κομμάτων, από τα οποία χειραγωγούνται. Για αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την Πολιτεία το ανάλογο ενδιαφέρον και η κινητοποίηση, να βάλει ψηλά στην ατζέντα της την λέξη ΒΗρος και την λέξη «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ», να θεωρήσει ότι ο ΒΗκός χώρος είναι και εκτός συνόρων προέκταση του εθνικού κορμού και ως τέτοια να διαχειρίζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Και τώρα, ποια είναι η κατάσταση και τι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν περιοχές που ονομάστηκαν ‘μειονοτικές ζώνες’ . Αυτές συντηρήσανε την Ελληνική  γλώσσα, και την Ελληνική συνείδηση γιατί τους επιτρεπόταν. Βέβαια, με τους διορισμούς βόρεια, ή αλλού, πολλοί ξεκόψανε, παντρευτήκανε εκεί όπου διορίστηκαν ή ήσαν εξορία και χαθήκανε πολλοί από αυτούς. Εν συνεχεία, έχουμε περιοχές όπως η Χειμάρρα, οι Δρυμάδες, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, που μπόρεσαν και κρατήσανε την Ελληνική γλώσσα τα περισσότερα χωριά και έτσι και αυτά έχουν μία πολύ καλή εθνική συνείδηση. Έχουμε περιοχές βλαχόφωνες, στις οποίες οι Αλβανοί δεν  αναγνωρίζουν τους Βλάχους με τίποτα ως Έλληνες. Αντιθετα του προσφέρανε, σε πρόσφατη επίσκεψη του Ρουμάνου Προέδρου της Δημοκρατίας, να αποτελέσουν Ρουμανική μειονότητα, γιατί η Ρουμανία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτούς, ενώ ο συμπαγής Ελληνισμός είναι επικίνδυνος για την Αλβανία. 

Τρίτη κατηγορία είναι οι ορθόδοξοι αλβανόφωνοι. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, οι οποίοι όμως είχαν και πολλοί έχουν ακόμα, ελληνοκεντρική συνείδηση, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. 

Διαφορετική είναι η κατάσταση στα χωριά εκτός μειονοτικών ζωνών. Ο Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος (1863-1920) καταγόταν από ένα χωριό που λέγεται Κεστοράτι(ον) χωριό βόρεια του Αργυροκάστρου. Και ήδη εκεί πέρα είχε φτιάξει τα « Ζωγράφεια Διδασκαλεία», τα οποία βέβαια δεν λειτουργούν τώρα και αυτή η περιοχή τώρα είναι εντελώς αλβανόφωνη. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές, όπως το χωριό του Ευαγγ. Ζάππα το Λάμποβο, (στην επαρχία του Τεπελενίου) το οποίο επίσης είναι βλαχόφωνο ή και αλβανόφωνο, το χωριό του Αρσάκη Χοταχόβα που είναι κοντά στην Πρεμετή, όπου και εκεί πέρα η Ελληνική γλώσσα είχε σχεδόν εξαφανισθεί . Οι Έλληνες εκτός των μειονοτικών ζωνών είχαν κρατήσει την γλώσσα μέσα στο σπίτι μήπως και αποκαλυφθεί ότι μιλάνε Ελληνικά. 

Οι σημερινοί Έλληνες, νεώτερης ηλικίας, κάτοικοι αυτών των χωριών, προσπαθούν να συνεννοηθούν στα Ελληνικά με κάποιες λέξεις που θυμούνται από τον παππού και την γιαγιά. Αλλά και αυτοί που ήλθαν εδώ, ως μετανάστες, βελτίωσαν την γλώσσα και μάθανε και την ιστορία τους και έγιναν συνειδητοί πλέον Βορειοηπειρώτες, κάτι που είχε χαθεί.

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;; 

Χρειαζόμαστε πρώτα ενότητα και μια καλή οργάνωση που θα αφήσει απέξω όλα τα κανάλια των Αλβανών. Το δεύτερο, είναι η απαγκίστρωση των ΒΗτών, με κάθε τρόπο, από τα Αλβανικά  κόμματα. Δεν μπορούνε να ψηφίσουνε το κόμμα του αφέντη τους, να είναι ραγιάδες και να ψηφίζουνε τον Τούρκο, όπως λένε και τώρα τους Αλβανούς μουσουλμάνους. Και μετά να έρθει σιγά - σιγά η αμφισβήτηση της αλβανικής εξουσίας. Η δημιουργία ΒΗκών θεσμών, άτυπων στην πρώτη φάση που σιγά - σιγά θα υλοποιούνται και θα σπρώχνουνε τους αλβανικούς θεσμούς και την αλβανική  εξουσία στο περιθώριο, κάτι το οποίο έχουν πετύχει και άλλοι λαοί, όπως οι Κούρδοι.  Αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη βήμα για να φθάσουμε σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να λέμε για είσοδο του Ελληνικού στρατού, πράγμα που πιθανότατα δεν θα δεχόταν το Ελληνικό κράτος. Θα πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι ο Ελληνικός στρατός έχει μπει ήδη 3 φορές στην ΒΗρο, αλλά αναγκάσθηκε να γυρίσει πίσω, επειδή  δεν το δέχθηκε ο διεθνής παράγων, γιατί είχε διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα. 

Η συνέχεια θα είναι να γίνει η σύγκλιση μίας ΒΗκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία να βγάλει ένα ψήφισμα για την δημιουργία ενός ΒΗκού Συμβουλίου – Κοινοβουλίου, που θα είναι ένα  αιρετό συμβούλιο και που, στην συνέχεια,  θα μετεξελιχθεί σε ΒΗκό  Κοινοβούλιο, μέσα από το οποίο θα μπορούν οι ΒΗτες  να αντιμετωπίσουν δυναμικά  τις αλβανικές αυθαιρεσίες. Θα δοθεί τότε στην Αλβανία ένα αίτημα για αναγνώριση από την Αλβανία της Ελληνικής ισότητας της πολιτικής ισότητας ανάμεσα στο Αλβανικό και το Ελληνικό στοιχείο, (αυτό που ζητάνε τώρα με το νέο σχέδιο οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο) και ότι η Ελληνική θα  είναι η επίσημη γλώσσα της Αλβανίας. Και σε περίπτωση άρνησης, τότε θα κατέβουνε σε μία διακήρυξη της αυτονομίας με κάθε τρόπο. 

Αυτά τα σκαλοπάτια πρέπει οπωσδήποτε, στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα να ακολουθηθούνε πριν φτάσουμε σε αυτό. 

Δύο φορές τα τελευταία χρόνια χαθήκαν ιστορικές ευκαιρίες. Η πρώτη ευκαιρία ήταν όταν άνοιξαν τα σύνορα (μεταξύ πρώην Αν. και Δυτ. Γερμανίας). Το Βορειοηπειρωτικό είχε τεθεί από την Ελλάδα στην Διάσκεψη των Παρισίων (1946), αλλά το ‘πάγωσε’ ο Βιατσεσλάβ Μολότωφ, ΥΠ.ΕΞ, του Στάλιν. Μαζί του πάγωσε και το ‘Γερμανικό’, το οποίο λύθηκε το 1990 και ήταν μία ευκαιρία για την Ελλάδα να επαναφέρει προς συζήτηση και το Βορειοηπειρωτικό.

Η δεύτερη ευκαιρία ήταν το 1997, με τις παρατράπεζες, όπου είχε υπάρξει το χάος στην Αλβανία και η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει μυστικές συμφωνίες και να έμπαινε μέσα για να   προστατέψει την ΕΕΜ. 

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Δ.Π., ο Πρόεδρος της «Χ» Ι. Γ. κατέθεσε την δική του μαρτυρία. Το 1990, επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη, υπήρχε όχι μόνο απροθυμία για την επίλυση του ΒΗκού, αλλά το ΥΠΕΞ τότε, μεταξύ των άλλων, δεν ήθελε να διαταράξει τα συμφωνηθέντα με τους Αλβανούς για τις μειονοτικές ζώνες. Ακολούθησε διασπαστική πολιτική για τα ΕΔΩ ευρισκόμενα ΒΗκά σωματεία και δεν άφησε τα σωματεία ΒΗτών  που προέρχονταν από ‘’μη μειονοτικές ζώνες’’  να συμμετέχουν σε επιτροπές ελέγχου της φερεγγυότητας των ατόμων που έρχονταν στην Ελλάδα ως φυγάδες από την Βόρειο Ήπειρο. 

Επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε με διάφορους τρόπους προεκλογικά την Κυβέρνηση Μπερίσα, αδιαφορώντας για το Ελληνικό στοιχείο. 

Και η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωταποκρίσεις και απόψεις από μέρους του ακροατηρίου. Τέλος, ο Πρόεδροςτης «Χ», Ι.Γ. διάβασε, από το νεοεκδοθέν βιβλίο «Εκθεσις επί των Εθνικών Σκοπών και του Εθνικού Έργου της Οργανώσεως ‘’Χ’’», το κείμενο του οποίου επιμελήθηκε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, ένα απόσπασμα από τον Ύμνο της «Χ», που αναφερόταν από τότε στην Βόρειο Ήπειρο: 

«Θέλουμε την Ελλάδα μας, να την κάνουμε μεγάλη και ισχυρή, 
Να πιάνει από της Κύπρου το νησί, μέχρι τα Τίρανα και από κει,* 
Εως του Έβρου τη ροή»* 

Αυτό έκανε τον Γρίβα να είναι από τότε στοχευμένος από τους ‘Άγγλους και τους άλλους ‘συμμάχους’, που δεν θέλανε ούτε να μας δώσουνε την Κύπρο, ούτε να ελευθερωθεί η Βόρειος Ήπειρος. Εμείς όμως το έχουμε στην ψυχή μας και για αυτό θα παλεύουμε.

------------------ 
* Υπάρχουν παραλλαγές του στίχου αυτού:
«….Να πιάνει από της Κύπρου το νησί, ως την Αυλώνα / Χειμάρρα, που είναι Ελληνική

     Και ως του Πόντου την ακτή». 

Επιμέλεια Κειμένου: ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Ἡ μουσική μέσα ἀπό τό λόγο καί τά ἔργα τῶν Ἀρχαίων Ἑλλήνων.

Όταν ένας λαός χρησιμοποιεί στη γλώσσα του έννοιες όπως: αρχέτυπον, συναίρεσις, ανάλυσις, σύνθεσις, απέριττον, βούλευμα, έννοιες που αποκαλύπτουν όχι μόνο την ποιότητα του λόγου αλλά και ένα αξιοθαύμαστο πνευματικό ύψος, γίνεται φανερό ότι έχει το ανάλογο επίπεδο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, τις τέχνες και τα γράμματα. 

Δημιουργίες όπως ο Παρθενώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, κοσμήματα απαράμιλλης τέχνης, είδη οικιακής χρήσης αξιοθαύμαστης ποιότητας, επιβεβαιώνουν χωρίς αμφιβολία το συνολικό επίπεδο της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία είναι γνωστό ότι η μουσική έπαιξε κυρίαρχο ρόλο.

Ποια μουσική συνόδευε άραγε ένα κείμενο όπως αυτό της Αντιγόνης; Είναι βέβαιο ότι οι αρχαίοι Έλληνες μουσικοί δεν έχουν καμία σχέση με τους γρατζουνιστές χορδών που παρουσιάζονται στις επιδερμικές ταινίες του Χόλιγουντ. Οι Έλληνες ήταν εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι η μουσική καταπραΰνει, παρηγορεί, αποσπά το νου, χαροποιεί, συναρπάζει, οιστρηλατεί, τρελαίνει. Λέγεται πως όταν η Σπάρτη τελούσε σε κατάσταση αναταραχής στο πρώτο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα, ένας χρησμός παραινούσε τους Σπαρτιάτες να καλέσουν τον “Λέσβιο αοιδό” Τέρπανδρο, να επαναφέρει την ευταξία στην πόλη με το άσμα του.

Είναι γνωστός ο πλούτος των αρμονιών που υπήρχε για την κάθε περίπτωση, αφού η μουσική συνόδευε τον τρύγο, τις μάχες, τους γάμους, τον αθλητισμό, τις καθημερινές ασχολίες. Στον αθλητισμό για παράδειγμα, κάθε άθλημα είχε το δικό του ρυθμό, τη δική του μελωδία. Πολλές αγγειογραφίες μαρτυρούν αυτό το γεγονός, λέγεται μάλιστα ότι για το άλμα εις μήκος στο πένταθλο παιζόταν η “Πυθική μελωδία”, η οποία έδινε στον άλτη μια επιπρόσθετη ώθηση.

Δυστυχώς όμως, αν και έφτασαν έως εμάς τα θαυμαστά γλυπτά των αθλητών και των μουσικών, αν και έφτασαν οι απεικονίσεις των μουσικών οργάνων στα αγγεία και τους κύλικες αλλά και υπολείμματα αυλών, λυρών και άλλων οργάνων, οι ήχοι της αρχαίας ελληνικής μουσικής, οι θαυμαστοί ήχοι που πλημμύριζαν το χώρο των Δελφών όταν γιορτάζονταν τα Πύθια, το Θέατρο του Διονύσου και την Ολυμπία όταν ψάλλονταν τα επινίκια προς τιμήν των Ολυμπιονικών, χάθηκαν για πάντα.

Για πάντα; Ίσως όχι…

Υπάρχουν πληροφορίες για την αρχαία ελληνική μουσική. Τις αντλούμε από κυκλαδικά ειδώλια της εποχής του χαλκού, από τοιχογραφίες στη Θήρα και την Κρήτη, από αγγειογραφίες, αγάλματα, ανάγλυφα, ψηφιδωτά, παπύρους κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διασώθηκαν αποσπάσματα από την τραγωδία Ορέστης του Ευριπίδη (κείμενο και μουσική) σε παπύρους που χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για το τύλιγμα των ταριχευμένων νεκρών.

Εκτενέστερα όμως και πιο θαυμαστά μουσικά έργα είναι οι δύο Ύμνοι στον Απόλλωνα που χαράχτηκαν το 128 π.Χ. στη νότια όψη του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς. Αναρίθμητα είναι επίσης και τα αρχαιοελληνικά φιλολογικά έργα, καθώς και τα μουσικά θεωρητικά κείμενα που περιλαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τα όργανα, αλλά και για το μουσικό ήθος, τη σημειογραφία και τις θεωρητικές βάσεις της αρχαιοελληνικής μουσικής (τα διαστήματα, τα γένη, τις κλίμακες).

Μπορούμε λοιπόν εξετάζοντας λεπτομερώς και συσχετίζοντας γραπτές και εικονογραφικές πηγές να καταλήξουμε σε σημαντικά συμπεράσματα για την τεχνική της κατασκευής και τον τρόπο παιξίματος των αρχαιοελληνικών οργάνων.

Εδώ ανοίγεται το μονοπάτι του ερευνητή δημιουργού. Υλικά από την ελληνική φύση, πεύκο, δέρμα, καλάμι, όστρακο χελώνας, κέρατο, ιχθυόκολλα, ξύλινα καρφιά, έντερο για τις χορδές, κρύβουν τα μυστικά των αρχαίων ελληνικών οργάνων. Η ανακατασκευή τους – με επαρκή πιστότητα – είναι εφικτή. Όργανα πλήρως λειτουργικά με τη μέγιστη προσέγγιση στις διαστάσεις, το σχήμα και τα υλικά, όργανα που μπορούμε να τα κρατήσουμε στα χέρια μας και να παίξουμε.

Είναι όμως αρκετό αυτό για την παραγωγή των ήχων που άκουγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;
Ίσως όχι. Γιατί πέρα από το όργανο και την παρτιτούρα, η μουσική απαιτεί ψυχική εναρμόνιση στον συμπαντικό παλμό των ήχων, πλούτο συναισθημάτων, ταύτιση με τον Ελληνισμό της αιώνιας γνώσης και της αδιάκοπης έρευνας και, πάνω απ’ όλα, αυτογνωσία που οδηγεί στα σκαλοπάτια της ελευθερίας, στοιχείο απαραίτητο για την πρώτη επαφή με το Ελληνικό Πνεύμα.

Γράφει ο Παναγιώτης Στέφος, 
Μουσικός ἐρευνητής, κατασκευαστής ἀρχαιοελληνικῶν ὀργάνων,
Διευθυντής τοῦ Κέντρου Ἑλληνικῆς Μουσικῆς Κληρονομιᾶς ΛύρΑυλος

www.lyravlos.gr
το είδαμε ΕΔΩ

Ι.Μ. Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για τον Ορθόδοξο λαό η επιλογή του κ. Γ. Κουμουτσάκου σαν υποψηφίου Περιφεριάρχη Αττικής.

Πειραιεύς 28 Φεβρουαρίου 2014

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν 

Ἡ ἐπιλογή τοῦ κ. Γ. Κουμουτσάκου σάν ὑποψηφίου Περιφεριάρχη Ἀττικῆς ἀπό τό κόμμα τῆς Νέας Δημοκρατίας ἀποτελεῖ μία σοβαρή πρόκληση γιά τόν εὐσεβῆ Ὀρθόδοξο Ἑλληνικό λαό διότι γιά τόν ἀξιότιμο κ. Κουμουτσάκο ἔχουν ἤδη ἀκουσθεῖ τά τρία ρήματα τοῦ Θείου λόγου «ἐμετρήθης, ἐζυγίσθης ἀπερρίφθης» κατόπιν τῆς τραγικῆς ψήφου του στό Εὐρωκοινοβούλιο γιά τήν θεσμοθέτηση τῆς ἀνατροπῆς τῆς ἀνθρώπινης ὀντολογίας καί φυσιολογίας μέ τό ἀποτρόπαιο ψήφισμα ὑπό τόν τίτλο: «Χάρτης πορείας τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης κατά τῆς ὁμοφοβίας καί τῶν διακρίσεων λόγῳ σεξουαλικοῦ προσανατολισμοῦ καί ταυτότητας φύλου». 

Γιά νά περάσει στήν Εὐρώπη ὡς φυσική καί φυσιολογική ἡ εἰδεχθής συμπεριφορά καί πρακτική τῆς παραχρήσεως τοῦ ἀνθρωπίνου ὀργανισμοῦ καί τοῦ μεγαλειώδους δώρου τοῦ Θεοῦ πού εἶναι ἡ ἀθρώπινη σεξουαλικότητα, πού ἀποτελεῖ τό ἐφαλτήριο γιά τήν συνδημιουργία μέ τόν πάνσοφο καί ἀπερινόητο Δημιουργό τῆς ζωῆς. 

Τό ἐπαίσχυντο ψήφισμα μέ τίς σκοταδιστικές ἀπαγορεύσεις καί τό αἴτημα γιά ποινικοποίηση τῆς ἄποψης σέ βάρος τῆς ἔκπτωσης τῆς ἀνθρώπινης σεξουαλικότητος καί τῆς παθογένειας τῆς ψυχοσωματικῆς ὑγιείας φέρει τήν σύμφωνη ψῆφο τοῦ κ. Γ. Κουμουτσάκου πού διεχώρησε τή θέση του ἀπό τό Εὐρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στό ὁποῖο ἀνῆκε μαζί μέ ἄλλους τέσσερις Εὐρωβουλευτές τῆς Νέας Δημοκρατίας. 

Τό Εὐρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ἐτάχθη κατά τοῦ ψηφίσματος μέ τίς εὔλογες θέσεις ὅτι τά ἀνθρώπινα δικαιώματα ἀφοροῦν σέ ὅλους τούς πολίτες καί δέν μποροῦν νά διασπῶνται στίς διάφορες ὁμάδες καί τίς ἰδιαιτερότητες τῆς κάθε μιᾶς καί ὅτι τά θέματα τῆς ἀνθρώπινης σεξουαλικότητος ἀφοροῦν στά ἐθνικά κράτη καί δέν μποροῦν νά ἀντιμετωπίζονται σέ Εὐρωπαϊκό ἐπίπεδο. 

Ὑπέρ τοῦ ψηφίσματος μαζί μέ τόν κ. Κουμουτσάκο τάχθηκαν ὡς ὁμοϊδεάτες τό Εὐρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ἡ Ἀριστερά, οἱ Πράσινοι καί οἱ Φιλελεύθεροι καί ἀπό Ἑλληνικῆς πλευρᾶς 6 ἀπό τούς Εὐρωβουλευτές τοῦ ΠΑΣΟΚ, ὁ κ. Ν. Χουντῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καί ἡ κ. Νίκη Τζαβέλα ἀπό τούς 2 Εὐρωβουλευτές τοῦ ΛΑΟΣ. 

Ὁ Πρόεδρος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Χριστιανικῆς Πολιτικῆς Κίνησης Λέο βάν Ντόεσμπρουγκ δήλωσε ὅτι τό ὅλο ψήφισμα στηρίζεται στήν ἰδεοληψία τοῦ λόμπυ τῶν ὁμοφιλοφύλων καί δέν ἔχει καμμία ἐπιστημονική ἤ ἠθική βάση καί ὁ Πρόεδρος τῆς Ὁμοσπονδίας τῶν ἑνώσεων Χριστιανικῶν οἰκογενειῶν στήν Εὐρώπη Ἀνουάν Ρενάρ τόνισε τήν ἀξία τῆς οἰκογένειας ὡς θεμελίου γιά τήν ψυχική ἰσορροπία καί τήν φυσιολογική ἀνάπτυξη τοῦ ἀνθρώπου καί κατεδίκασε τήν κατασκευή τῆς ἰδεολογίας τοῦ φύλου πού ἐπιδιώκει νά ὑποκαταστήσει τήν φυσική ἀνθρώπινη ὀντολογία καί τήν ἀναντίρρητη πραγματικότητα.

Συμπέρασμα. Ὁ κ. Γ. Κουμουτσάκος ἔχει πλέον μέ τήν μεταφυσική τῶν πράξεων ὡς προσωπική του περιουσία ἀδιαπτώτως τήν συμπόρευσή του μέ τήν ἀνατροπή τῆς ἀνθρώπινης ὀντολογίας καί τόν εὐτελισμό καί τήν γελοιοποίηση τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καί τῆς θεοσδότου ἀνθρωπίνης σεξουαλικότητος.

Ἐρωτῶνται οἱ εὐσεβεῖς Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες τοῦ λεκανοπεδίου, τέτοιον Περιφερειάρχη ἐπιθυμοῦν;  Ἡ ἀπάντησις θά δοθεῖ στίς κάλπες προσεχῶς...

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Απίστευτο...
Καλούμασθε να ψηφίσουμε έναν τύπο που ψήφισε να ονομάζονται ο πατέρας και η μητέρα ως "γονέας Α" και "γονέας Β"...
Να μεγαλώνουν το παιδί ως ουδέτερο.....
Να επιλέγει το παιδί στην εφηβεία του το φύλο του!!!!!
Ολα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν τμήματα αλλαγής φύλου!!!!!
Και οι ομοφυλόφιλοι να υιοθετούν παιδιά..
Στα σχολεία τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι είναι φυσικό να επιλέγουν οτιδήποτε σεξοπορνοδιαστροφικό ως απλά διαφορετικό.. κλπ κλπ....

Τι άλλα σιχάματα θα μας προτείνουν τα νεοταξίτικα κόμματα....;

Από την «Ελιά» που ήτανε …πουρνάρι, στο …παπάκι που πάει στην ποταμιά.

Γράφει ο Μαγια 

Βάλθηκε η Διαπλοκή να «πρωταγωνιστήσει» στο καρναβάλι με τις αστείες όσο αφελείς μεταμφιέσεις της. 

Αντικατέστησε τη μάσκα της «Ελιάς» μόλις αποκαλύφθηκε πως ήτανε …πουρνάρι, με το …παπάκι που πάει στην ποταμιά, όχι για να κρυφτεί μέσα στην καλαμιά, αλλά  αποσκοπώντας να πλύνει τις βρώμικες και (διε)φθαρμένες κουρελούδες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. 

Δεύτερη είδηση στο Μέγκα το «ποτάμι» που ξαφνικά (;) χθες εμφάνισε στην πολιτική σκηνή ο δημοσιο­γράφος Σταύρος Θεοδωράκης, εκλεκτό τέκνο του Σημιτισμού, που προοριζόταν ως επικεφαλής της «Εληάς». Παρόμοια μεταχείρηση από τις ειδήσεις του καναλιού είχε μόνο η φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. 

Προέταξε η Διαπλοκή τη συστημική, αλλά ευγενική, τηλεπερσόνα, τον Σταύρο Θεοδωράκη, μπας και μαζί με τους απολιτίκ και τις  χαζογκόμενες, τις «αγέλες των αποχαυνωμένων αυτιστικών», κατά τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, τσιμπήσουν και αντισυστημικοί πολίτες. 

Το σύστημα αναζητά εδώ και πολύ καιρό τρόπους επιβίωσης. Οι ελίτ αγωνιούν για το μέλλον των κεκτημένων τους και επιχειρούν να επενδύσουν ποικιλοτρόπως στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τρέμουν στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και  μηχανεύονται σχέδια για την τηλεοπτική καθήλωση των αγανακτισμένων κι αναποφάσιστων πολιτών. 

Η, εν είδει διακήρυξης, γλυκανάλατη έκθεση ιδεών, διανθισμένη με πιασάρικα, αλλά άχρωμα λαικίστικα πυροτεχνήματα, που χαιδεύουν τ΄αυτιά, αποκαλύπτει το προφίλ μιας ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης, δεξιάς κίνησης. Κατ εικόνα και ομοίωση των συντακτών και πατρώνων της. 

Κάποιοι λένε ότι η βλακεία (όπως το Σύμπαν) είναι απέραντη. Ας προσθέσουν και την απελπισία. 

Υ.Γ. Δυστυχώς για τη Διαπλοκή τα τηλεοπτικά πρόσωπα είναι καμένα. Πλούσια, αλλά καμένα! 

πηγή

Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά με νυχτερινή επιχείρηση κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.

Με νυχτερινή επιχείρηση ένστολοι ένοπλοι χωρίς διακριτικά στις στολές τους, σαφώς μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, εκτός από την ουκρανική στρατιωτική βάση την οποία κατέλαβαν χθες το νύχτα όπως πρώτο μετέδωσε του defencenet.gr απόψε τη νύχταμ με στόχο, όπως να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ελέγχου του από ουκρανικά στρατεύματα.

Όπως μετέδωσε τα ξημερώματα το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax του τουλάχιστον τρία φορτηγά τύπου KamAZ χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας μπήκαν στο αεροδρόμιο μεταφέροντας περίπου 50 ενόπλους άνδρες.

Οι ίδιες περιγραφές αναφορικά με τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό τους ταιριάζουν με εκείνους των «ταγμάτων αυτοάμυνας» που αποτελούνται από τους ρώσους κατοίκους της Κριμαίας, αλλά δεν είναι: Είναι Ρώσοι στρατιώτες απόλυτα πειθαρχημένοι και με απόλυτο έλεγχο των κινήσεων τους που δεν έχουν καμία σχέση με πολιτοφυλακές.

Πρόκειται για τα ίδια «τάγματα», ένοπλες ομάδες των οποίων κατέλαβαν χθες το τοπικό κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια ύψωσαν στα κτίρια ρωσικές σημαίες.

Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού. Σημειώνεται πώς μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ως βάση τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

Αρχικά, οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς τον τερματικό πτήσεων εσωτερικού απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτόν (επειδή ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι ο απίθανος μεταβατικός "πρόεδρος" της Ουκρανίας θα πήγαινε στην Κριμαία) είπε ότι  και στη συνέχεια ωθήθηκαν προς τα εμπρός, σύμφωνα με το Interfax. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι ένοπλοι δεν έχουν εχθρική συμπεριφορά, ούτε έχουν προς το παρόν εξαπολύσει απειλές ή εκφράσει απαιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ασφαλείας του αεροδρομίου δήλωσε στο ηλεκτρονικό ρωσικό περιοδικό EER.ru ότι οι ένοπλοι ζήτησαν «ευγενικά» από τους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας να αποχωρήσουν από τον αερολιμένα.

Μέχρι στιγμής το κίνητρο κατάληψης του αεροδρομίου παραμένει ασαφές, αν και είναι σχεδόν βέβαιο πώς οι Ρωσόφωνοι ένοπλοι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή προκειμένου να μην επιτρέψουν σε ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εισέλθουν στο αεροδρόμιο και να το θέσουν υπό τον έλεγχο τους.

Αυτό υποστηρίζει και ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Igor Stratilati αρνούμενος πάντως τις αναφορές περί κατάληψης του αεροδρομίου. Μιλώντας στο στο ραδιόφωνο η «Ηχώ της Μόσχας» είπε ότι, "περίπου 50 ένοπλοι άνδρες έφτασαν στο αεροδρόμιο και έψαχναν για ουκρανικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα. Όταν όμως, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο, ζήτησαν συγνώμη και αποχώρησαν".

Το αεροδρόμιο πάντως λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, αναφέρουν άλλες δημοσιογραφικές πηγές.

Αργά τη νύχτα υπήρξαν πληροφορίες πως ρωσικά τεθωρακισμένα και πεζοναύτες είχε αποκλείσει το αεροδρόμιο Bel Bek της Σεβαστούπολης, χωρίς όμως να έχουν διασταυρωθεί αυτές οι πληροφορίες.

Τα μόνα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι γνωστά είναι πως η ρωσικές δυνάμεις μιλούν για αποκλεισμό περιμετρικά ουκρανικής στρατιωτικής βάσης η οποία βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του.

Η ρωσική δύναμη φέρονταν να αποτελείται από 12 τεθωρακισμένα οχήματα και ικανό αριθμό Πεζοναυτών, όλοι προερχόμενοι από την ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά από τρίωρη συνεδρία της και κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων και συζητήσεων των κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο, με 25 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και πέντε αποχές.

Ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος στήριξης.  Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, πρέπει να συγκεντρώσει  την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ακόμη και στην περίπτωση ισοπαλίας, απορρίπτεται.

Η διαφοροποίηση βουλευτών του ΔΗΚΟ έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επέτρεψε ουσιαστικά την απόρριψη του μνημονιακού νομοσχεδίου.
Παρά τον ίσο αριθμό ψήφων υπέρ και κατά, οι πέντε αποχές βουλευτών του ΔΗΚΟ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.

Αποχή τήρησαν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου,  Φύτος Κωνσταντίου και Αντώνης Αντωνίου.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου ψήφισαν υπέρ.

Αναλυτικά,εναντίον του νομοσχδίου ψήφισαν επίσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Γιώργος Περδίκης και Νίκος Κουτσού. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Φυττής, Γιώργος Προκοπίου  Δημήτρης Συλλούρης και Ζαχαρίας Κουλίας. 

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες των κομμάτων 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε επίσης με 28 ψήφους εναντίον, 24 υπέρ και τρεις αποχές, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί την Κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ημικρατικών οργανισμών.

Η Βουλή απέρριψε, επίσης, με 25 ψήφους υπέρ, 30 εναντίον και καμία αποχή το Σχέδιο Ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, με το οποίο καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου- πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχύρωσης της εθνικής ασφάλειας από τη διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών οργανισμών ΑΗΚ, Αρχής Λιμένων και CYTA.

Απορρίφθηκαν, επίσης, και οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 35 αποχές η τροπολογία του ΔΗΣΥ που προέβλεπε την ενημέρωση της Βουλής πριν το διορισμό του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων. 

Καταψήφιση κατόπιν δραματικού παρασκηνίου 

Της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να  βρεθεί η χρυσή τομή.

Κατά την απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, που κράτησε για περισσότερο από τρεις ώρες, ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις της Τρόικας αλλά και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ακούστηκαν όμως και πάρα πολλές φωνές εναντίον του "εξαναγκασμού" της Βουλής να υιοθετήσει νομοθεσίες με τις οποίες διαφωνεί, καθώς και για την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αποτελεσματικής λειτουργίας δομών του κράτους, όπως τα σώματα ασφάλειας και άμυνας.

Το ΔΗΚΟ είχε ζητήσει  από τον ΔΗΣΥ να ψηφίσει τις τροπολογίες του ως προϋπόθεση, για να ψηφίσει το ΔΗΚΟ το νομοσχέδιο. Ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε και ζήτησε να αφαιρεθεί η πρόνοια της τροπολογίας που άφορα στη διασφάλιση της μονιμότητας των υπάλληλων των Ημικρατικών Οργανισμών.

Παράλληλα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ.  Είχε αποφασιστεί όπως οι βουλευτές του ΔΗΚΟ  ψήφιζαν ομόφωνα.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει τροπολογία, στην οποία προστίθετο μια νέα παράγραφος που προέβλεπε  ότι ο καθορισμός των ειδικών θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας θα εξαιρούνταν από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων οργανισμών, επιφυλάσσοντας την ευθύνη έλεγχου και διαχείρισης των λοιπών αυτών θεμάτων αποκλειστικά υπέρ του κράτους. Για το σκοπό αυτό, με βάση την τροπολογία,  συστήνεται άμεσα επιτροπή για τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, η οποία απαρτίζεται από διυπουργική επιτροπή με υποχρεωτική τη συμμέτοχη του ΥΠΑΜ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, του έφορου αποκρατικοποιήσεων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας. Η τροπολογία είχε σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών για να ενημερώσει την τρόικα και να το μελετήσει.

Όπως είχε γράψει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο twitter, η τελική τροπολογία του ΔΗΚΟ «πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τη πορεία σταθεροποίησης της χώρας». Πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ όπως τελικά διαμορφώθηκαν δεν μπορούν να στηριχτούν από ΔΗΣΥ, διαμηνύει μέσω twitter ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νωρίτερα, η τρόικα είχε απορρίψει την παράγραφο της τροπολογίας του ΔΗΚΟ που προέβλεπε την εσαεί διασφάλιση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η τρόικα δεν δέχθηκε επίσης την υποπαράγραφο που αναφέρεται σε συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις εργοδότησης, παράγραφος η οποία σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρείται πλεονασμός. 

Οι πρόνοιες του επίμαχου νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο απέβλεπε στη θέσπιση νομικού πλαισίου, για τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, τις αναγκαίες διαδικασίες και την καθίδρυση των αρμόδιων οργάνων που θα διενεργήσουν τις αποκρατικοποιήσεις στη Δημοκρατία.

Η προώθησή του στη Βουλή έγινε στη βάση των διεθνών υποχρεώσεων τις οποίες η Δημοκρατία έχει αναλάβει σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Δεσμευτική Ειδική Οικονομική Πολιτική μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτό περιλαμβάνεται στον περί της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης (Κυρωτικό) Νόμο του 2013.

Το νέο κείμενο, το οποίο κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών μετά τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, καθόριζε ρητώς ότι η αποκρατικοποίηση οποιουδήποτε φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση δεν ολοκληρώνεται, εκτός αν προηγηθούν συγκεκριμένα στάδια.

Τα στάδια αυτά περιλάμβαναν τη διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή, η οποία προτείνεται να θεσμοθετηθεί με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία και των κανονισμών που διέπουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση και των περί Διατήρησης και Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων ή Τμημάτων Επιχειρήσεων ή Εγκαταστάσεων Νόμων του 2000 και 2003 και των περί Προστασίας των Μισθών Νόμων του 2007 και 2012, όπου αυτοί τυγχάνουν εφαρμογής, όπως και οποιασδήποτε άλλης συναφούς νομοθεσίας.

Προβλεπόταν, επίσης, λήψη απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τη μέθοδο αποκρατικοποίησης, διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση των υποχρεώσεων του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε υποχρεώσεων θα προέλθουν από απαιτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στο φορέα αυτό και τροποποίηση ή κατάργηση οποιασδήποτε νομοθεσίας η οποία ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία, τις τοπικές ή διεθνείς υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση.

Υπήρχαν, επίσης, πρόνοιες για θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας για τη ρύθμιση μονοπωλίων που ένεκα της φύσης των δραστηριοτήτων του φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση δυνατό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης, καθώς και έγκριση σχετικών κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αντί διαταγμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ρυθμίζουν το χρόνο έναρξης της ισχύος της αποκρατικοποίησης για κάθε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, τα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση ή στη Δημοκρατία, τα οποία θα μεταβιβαστούν ή θα παραχωρηθούν σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, το ποσό αντιπαροχής και τη διαδικασία είσπραξης της αντιπαροχής.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Προβλήματα για τους ραγιάδες του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην Κύπρο μας....
Ευτυχώς κάποιοι κρατάνε ακόμα τις Θερμοπύλες....

Σταυρό στο Σταύρο Μπομπολάκη και το ΠΟΤΑΜΙ του!


Η απάντηση στην ερώτηση: «Φταίει ο πανικός, άραγε;» Είναι: ΝΑΙ, φταίει ο πανικός!Δεν εξηγούνται διαφορετικά όλα όσα συμβαίνουν στο δύσμοιρο τόπο που λέγεται Ελλάδα.

Μα, που πήγε η μεγαλοφυΐα του συστήματος κυριαρχίας και ελέγχου. Οι άνθρωποί του φαίνεται να τα έχουν χαμένα: Ενώ το σύστημα έχει μείνει από μηχανή, αυτοί νομίζουν ότι έμεινε από λάστιχο κι έβγαλαν… την αναγνωρίσιμη – επώνυμη μνημονιακή ρεζέρβα. 

Μέσα στη μνημονιακή καταιγίδα καλούν τον κόσμο να έρθει στο ΠΟΤΑΜΙ. Μα, καλά, είναι δυνατόν να αγνοούν ότι οι σώφρονες άνθρωποι δεν πλησιάζουν στα ποτάμια κατά τη διάρκεια καταιγίδας; Ή μήπως έχουν επίγνωση του κινδύνου και επιδιώκουν να πνίξουν τους άβουλους ή χαζεμένους, καλώντας τους να μπουν στο ΠΟΤΑΜΙ;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λένε, δεν είναι σαν τον Πρετεντέρη, την Τρέμη, τονΤσίμα, τον Καψή κ.τ.ό., είναι ένας δημοσιογράφος που ασχολήθηκε κυρίως με κοινωνικά θέματα. Είναι νέος, ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, πολυβραβευμένος, επιτυχημένος δημοσιογράφος και επιχειρηματίας «λαϊκού» εστιατορίου. Συνεπώς, γιατί να μην τον ψηφίσουμε; Έλα, ντε…

Ο Θεοδωράκης πράγματι είναι «επιτυχημένος» στη δουλειά του. Αν δεν ήταν «επιτυχημένος» τα «δημοκρατικά» ΜΜ’Ε’ θα τον είχαν απολύσει. Αλλά ποια ακριβώς ήταν η δουλειά του κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου (που εξακολουθεί μέχρι σήμερα);

Το τηλεοπτικό προϊόν του Σταύρου Θεοδωράκη εξυπηρέτησε την κοινωνική πολιτικήτού μεγαλύτερου κατεστημένου ΜΜ’Ε’ της Ελλάδας, στο οποίο εργαζόταν μέχρι πρότινος (και στο οποίο θα εργαστεί ξανά στο μέλλον). Το τι σημαίνει αυτό το εξηγεί σε ένα συμπέρασμά του ο Νόαμ Τσόμκσι: «Η κοινωνική λειτουργία των ΜΜΕ συνίσταται στην υπεράσπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας των προνομιούχων ομάδων που κυριαρχούν στην κοινωνία μας και στο κράτος»(Manufacturing Consent).

Ο Θεοδωράκης προσέγγισε κινηματογραφικά τα κοινωνικά ζητήματα, όχι δημοσιογραφικά. Τα πλάνα, τα φώτα, ο ήχος, το μοντάζ, το σενάριο, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του, ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος τού τηλεοπτικού προϊόντος προδίδουν τις προθέσεις του. Η προπαγάνδα με το γυαλιστερό περιτύλιγμα αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό της προσοχής των απλών ανθρώπων από τα μείζονα προβλήματα, στον υπνωτισμό, στην άνευ όρων υποταγή τους μέσω τουκατευνασμού τής αγανάκτησής τους.

Την οποία αγανάκτηση –των Αγανακτισμένων Πολιτών– είχε λοιδορήσει στο πονηρό άρθρο του με τίτλο: «Στα μούτρα σας!». Στο εν λόγω άρθρο, ο κριτικός αναγνώστης εύκολα διαπίστωνε την πρόθεση του δημοσιογράφου να αποσπάσει την προσοχή από την ουσία του γεγονότος.

Τώρα ξαφνικά ο δημοσιογράφος αποφάσισε (ή υποχρεώθηκε να «αποφασίσει») τη δημιουργία «νέου» πολιτικού προϊόντος. Η ιδέα ήταν (και) δική σας, μας λέει στο «μανιφέστο» τού κόμματός του. Εμείς (δηλ. ο υποψήφιος λαός του, που σήμερα δεινοπαθεί), σκεφτήκαμε να ορίσουμε για γκρεμιστή του κυρίαρχου συστήματος έναπροϊόν του συστήματος, το οποίο –κατά τα λεγόμενά του– είναι έτυμο να ξεσπαθώσει ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και ενάντια στον «πατέρα» του:στους ασύδοτους και ανεξέλικτους μεγαλοεργολάβους καναλάρχες, και το πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό τους. Ακούγεται πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό…

Η διαδικασία του πολιτικού μάρκετινγκ για το ΠΟΤΑΜΙ έχει ξεκινήσει. Το target group του δημοσιογράφου θα είναι κυρίως οι νέοι και οι γυναικές, αλλά όχι μόνο. Θέλει για οπαδούς τού κόμματός του μνημονιακούς φιλοευρωπαίουςφιλογερμανούς, όχι αντιμνημονιακούς ευρωσκεπτικιστές. Ξέρει ότι η σκέψη, που είναι αποτέλεσμα κριτικής ικανότητας, είναι φίλος της Δημοκρατίας που εχθρεύονται οι ελίτ…

Τα «σέβη» μου μεσιέ, Σταύρο Μπομπολάκη...

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Ισως κάποιοι να πουν ότι μόλις ο "Μπομπολάκης" αποφάσισε να κάνει κόμμα άρχισαν να του πετάνε λάσπη κλπ....
Πρώτον του την λέγαμε και πριν αποφασίσει να κατέβει στην πολιτική διότι οι δημοσιογραφικές του δουλειές ήταν ακριβώς όπως της περιγράφει ο αρθρογράφος παραπάνω...  
Και δεύτερον το έναυσμα το δίνει ο ίδιος με τις ανακοινώσεις του κι εφόσον πλέον έχει την φιλοδοξία κι αυτός να μας σώσει.....

25 ΜΑΙΟΥ 2014 ΚΡΙΜΑΙΑ-ΚΙΕΒΟ-ΑΘΗΝΑ.

ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
25 Μαίου η ημερομηνία ΣΥΜΠΤΩΣΗ 

27 Φεβρουαρίου 2014 
Όπως αποφάσισε σήμερα το περιφερειακό κοινοβούλιο  της Κριμαίας στις 25 Μάιου οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «’όχι» στο ερώτημα εάν: «η αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαία έχει κρατική κυριαρχία και αποτελεί μέρος της Ουκρανίας σύμφωνα με τις συνθήκες και τις συμφωνίες». 
http://www.defencenet.gr/defence 

22 Φεβρουαρίου 2014 
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. http://www.kathimerini.gr/ 

9 Φεβρουαρίου 2014
Οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η κυβέρνηση επισημοποίησε την απόφασή της για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία με το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Αυτό ως γνωστόν θα γίνει στις 25 Μαΐου. Ετσι κατά συνέπεια ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.
http://www.madata.gr/ 

Τέλος πάντων η 25 Μαίου είναι όπως φαίνεται πολλή αγαπητή μέρα.
Αυτά διάβασα αυτά σας λέω…

Όμως θυμήθηκα και κάτι άλλο που έγινε πριν λίγο καιρό από τα γεγονότα του Κιέβου. 

29 Ιανουαρίου 2014
Με μια ψυχρή, προειδοποιητική υπενθύμιση επί της ουσίας, για τις ζώνες επιρροής στην Ευρώπη, Δύσης-Σοβιετικής Ένωσης (τότε, Ρωσίας σήμερα) που είχαν συμφωνηθεί στην Γιάλτα το 1945, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ να κρατηθούν μακριά από την ουκρανική κρίση στην 32η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Ειδάλλως απείλησε ότι θα αναμιχθεί και η Ρωσία στις κρίσεις Ελλάδας και Κύπρου! http://elas-lyste.blogspot.gr/ http://www.defencenet.gr/defence 

Τελικά ο πρόεδρος Πούτιν άρχισε να ¨το κάνει πράξη¨;; 

26  Φεβρουαρίου 2014
Μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
http://www.kathimerini.gr/ 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι συμπτώσεις, το γεγονός όμως ότι η Γιάλτα βρίσκεται στην ΚΡΙΜΑΙΑ( Ταυρίδα επι το Ελληνικότερο) και στην  Κριμαία σήμερα έχουν στραφεί όλα τα μάτια του κόσμου, τότε η δήλωση του πρόεδρου Πούτιν πριν γίνουν τα γεγονότα στην ΟΥΚΡΑΝΊΑ  αποκτά μία άλλη διάσταση.

Γιατί τελικά ο κ. Πούτιν θέλει να αναμιχθεί με τα δικά μας βάσανα;
Την στιγμή μάλιστα που ευθυγραμιζόμασθε στην ημερομηνία  σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων; 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας